YENİ SEZONDA İKİNCİKAT TİYATRO'DA NELER VAR?

0

 

İKİNCİKAT TİYATRO

sabit doğan
SABİT DOĞAN

Geçen  sezonda Genco Erkal’ın ‘İnsanlarımız’la açılan İkinciKat Karaköy, ‘Şapkalı O… Çocuğu’ ile büyük bir yükseliş yakaladı. ‘Küçük’, ve ‘Altıbuçuk’ u sahneledikten sonra sezonu ‘Üst Kattaki Terörist’ ile kapadı. 2014-2015 mevsimi Emrah Serbest’in imzasını taşıyan ‘Üst Kattaki Terörist’ ile ilk kez 19.Tiyatro festivali’nde seyirci karşısına çıkan Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazdığı, Sami Berat Marçalı’nın yönettiği ‘FÜ’.

‘Korku Tüneli’, ‘Disosya’, ‘Şapkalı O….. Çocuğu’ gibi oyunların başarılı oyuncusu Murat Mahmutyazıcıoğlu, ilk kez sahnelenen ikinci oyunu Fü ile birbirinden çok farklı iki kardeşin, iki kuşağın, iki dünyanın sevgi çemberini tamamlıyor. Mahmutyazıcıoğlu geçen sezon ‘Şekersiz’i yazıp yönetmişti.

Füreyya ve Münevver’in  kalmak, gitmek, beklemek ve birbirine tutunmak üzerine kurdukları rutine, tıpkı Füreyya gibi tiyatro sevdasıyla yanıp tutuşan Sibel dahil olur. Onun da hayatını renklendiren bir Erkan’dan başka bir şeyi yoktur. Fü ve Mü kardeşler, Si’nin genç ve bakir beynine güneş gibi doğacaklardır.

İki usta oyuncu Serra Yılmaz ve Deniz Türkali’yi bir araya getiren ‘Fü’, iki kızkardeşin nostalji dolu yaşantısına tanıklık ederken kara mizahı bünyesinde barındıyor. Murat Mahmutyazıcıoğlu geçtiğimiz sezonun yoğun ve başarılı oyuncularından. Hem şapkalı O… çocuğun’dan ruhsal gitgeller yaşıyan adamı canlnadırdığı rolü  bol alkış ve övgü getirdi. Dİğer yandan ‘Şekersiz’  adlı oyunu yazıp, yönetip, oynadı.

İkinciKat’ın izleyicileri Deniz Türkali’ye yabancı değil. Daha önce ‘Bulanık’taki performansı ile büyük ilgi görmüştü.  Türkali’yi, yine geçen dönem DOT’ta ‘Altın Ejderha’ ve ‘Makas Oyunları’nda da izledik.

Serra Yılmaz, alternatif sahnelerde tiyatro yapmaktan çok memnun:

DENİZ TÜRKALİ

 

Türkiye’de alternatif-bağımsız tiyatro sahneleri zaten geç oluşmaya başladı. Çok daha önce oluşması gerekirdi. Devlet tarafından desteklenen kurumlar Devlet ve Şehir Tiyatroları kısıtlanıp imkanlarını azalttıkça, gençler çaresiz kalınca bir şey oluşmaya başladı. Biraz bununla ilgili, oyunlarını oynayacak yer ve imkan bulamayınca, buna yöneldiler. Çok da hayırlı oldu. Sanıyorum DOT’un varlığı da etkileyici oldu. DOT önce Anglosakson kökenli yazarları  oynamaya başladı ve epey esin kaynağı oldu. Bence tiyatronun her anlamda gelişmesini sağlıyorlar. Metin, yönetim, her anlamda küçük küçük yeni bir şeyler getiriyorlar. Bu da tabii ki çok sevindirici.

İkiniciKat’ın yaz aylarında sahnelemeye başladığı Firuze Engin, Deniz Madanoğlu, Özer Arslan, Sabahattin Yakut’un yazdığı kısa oyunlar ‘Yarının Oyunları’…. Sami Berat Marçalı, Onur Karaoğlu, Doğu Akal’ın yönettiği bu oyunlar eğer ilgi görür ve seyirciden istek gelirse iyor. yeniden sahnelenecekler.

İkinciKat’ın oyun projelerinden biri de Firuze Engin’in ‘Lokanta’sı…. Oyunun kadrosu henüz belirlenmedi. Tiyatro BeReZe’nin kurucuları arasında yer alan Firuze Engin’i Kumbaracı50’de sahnelenen ‘Bernarda Alba’nın Evi ‘ oyunundan tanıyor tiyatroseverler.  Firuze Engin, Güzel Sanatlar’da resim okuduktan sonra Tiyatro Bölümü’ne girdi. Radyo programları ve TV dizileri için metin yazarlığı yaptı.

SABİT DOĞAN

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.