İStanbul Devlet Opera ve Balesi Mozart’ın Gizem Dolu Başyapıtını Seslendirdi…

0

İstanbul Devlet Opera ve Balesi,

“Requiem”

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Solistleri, Korosu, Orkestrası; geçtiğimiz akşam Wolfgang Amadeus Mozart’ın gizem dolu başyapıtı “Requiem”ini, Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde seslendirdi.

Mozart, 1791’de gizemli, imzasız bir mektup alır. Mektupta Mozart’tan Requiem (ağıt) eserini bestelemesi istenmektedir, lakin gizli tutulması şartıyla… 

Mozart; Orkestra, koro ve dört solist (soprano, alto, tenor, bas) için yazılan “Requiem’in bir kısmını 1791 yılının sonlarında Viyana’da besteledi ancak Mozart bu eser üzerinde çalışırken pek iyi bir ruh halinde değildi çünkü sağlığı kötüleşiyordu ve ölümünün yaklaştığını hissediyordu. Aynı yılın 5 Aralık günü hayatını kaybetmesi üzerine eser yarım kaldı. 1792 yılında Avusturyalı besteci Franz Xaver Süssmayr tarafından tamamlandı. Tamamlayamamasına rağmen Mozart’ın en önemli yapıtlarından bir kabul edilen ve en çarpıcı koral eserler arasında sayılan Requiem’in ortaya çıkış süreci eseri, daha da büyüleyici ve duygusal açıdan heyecan verici kılmaktadır.

Konserde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı İbrahim Yazıcı, İDOB Korosunu ise Paolo Villa yönetti. Konserde solist olarak; Evren Işık Yasemin, Deniz Likos, Ufuk Toker ve Burak Bilgili sahnedeydi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.