Nazım Hikmet Kültür Merkezi Etkinlikler

0

Yürüyen Merdiven ft. Mercedes Casali

Yürüyen Merdiven, yirmi yıllık bir dostluğun hikayesi ve onun müziğinin yolculuğu. İlk akla gelen bir mekanik yürüyen merdiven çok; iki bacaklı ve seven, koşan, dans eden, nefes alan bir yürüyen merdiven… Davulun melodik yaklaşımıyla piyanonun perküsif karakterlerinin iç içe geçtiği; dengeli, canlı ve muzip bir kimlikle çıktığı yolda rastladığı herkesi kendisiyle birlikte yolculuğa çıkarmayı bekleyen, buna hevesli bir Yürüyen Merdiven.
Tiyatro sanatçısı bir ailenin yetiştirdiği İtalyan müzisyen Mercedes Casali, 5 yaşından itibaren anne ve babasının oyunlarında rol alarak sahne hayatına başladı. Benny Golson, Joey De Francesco, Jimmy Cobb, Rachel Gould, Albert Hera ve Michele Hendricks de dahil olmak üzere birçok caz sanatçısının atölye çalışmalarında deneyim kazanan sanatçı, Yürüyen Merdiven’le 2014’ten bu yana Türkiye ve İtalya’da birçok konser verdi. Üçlünün repertuarında “İtalyan standartları”nın yanı sıra Güney Amerika şarkıları, Amerikan caz standartlarının özgün düzenlemeleri ve Yiğit Özatalay besteleri yer alıyor.Bilet Al

Enver Aysever, 8 Nisan Cumartesi günü Saat 14.00’de Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde okurlarıyla buluşacak, ‘Zorlu Süreçte Türkiye’  başlıklı söyleşinin ardından kitaplarını imzalayacak.

 Söyleşi ve imza günü etkinliğine tüm dostlarımızı bekliyoruz.

Öykü ve deneme yazarı Hürriyet Yaşar son kitabı “Satış Çağı” ile Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’ne konuk oluyor. Günümüz tüketim kültürünün sanatta ve özel olarak edebiyatta yarattığı yıkıma ve öykücülüğümüze dair gerçekleşecek söyleşinin ardından Yaşar okurları için kitaplarını imzalayacak.

Erdem Oral konseri, farklı dillerde halk ezgilerinden oluşan bir repertuarla, deprem bölgesiyle bir dayanışma etkinliği olacak. Tüm geliri, depremden etkilenen kişilerle dayanışma için kullanılacak. Konuk solistler Kadriye Kurt ve Elif Algül, bağlamada Ozan Özbay ve piyanoda Ozan Yontan, Erdem Oral’a eşlik edecek.Bilet Al

Oyun İşleri’nin Gogol’ün Palto adlı öyküsünden uyarladığı oyun NHKM Ruhi Su Salonu’nda bir kez daha seyirciler ile buluşuyor…

“Kahkahayla Gözyaşı Arasındaki Sosyal Sınıf Çelişkisi ve Aşk” alt başlıklı oyun, Nikolay V. Gogol’ün “Palto” öyküsünden oyunlaştırılmıştır. Yaşadığı dönemin Rusya’sının soğuğunu, kötülüklerini, çarpıklıklarını, gülünç durumlarını sergileyen Gogol’ün, olanca özverisiyle edindiği paltosunu çaldıran küçük bir memurun (Akakiy Akakiyeviç’in) üzüntüden ölmesini anlatan “Palto”su…

“Bir Palto, biliyorum size delice gelecek ama hava o kadar soğuktu ki, soğuk ciğerimi bile donduruyordu… Raton, kaston, ayı, kedi, tilki, sonra hermin, bütün bu derileri insanlar kendi derilerinin üstüne koyuyorlar. Gerekli olmayan bir şeye sahip olmak. Çok güzel! Aferin! Ama ne güzeldir onlara dokunmak, okşamak, yumuşacık…”

Oyun İşleri | İstanbul

Oyunlaştıran ve Oynayan: Şükrü Veysel Alankaya
Çeviri: Oyun İşleri
Müzik Düzenleme: Merve Akyıldız
Işık Tasarım: Uğur Çağlayan
Grafik Tasarım: Mehmet Dağlar
Ses ve Işık Kumanda: Orçun Ertaman
Asistan: Öğeday Çakır
Tek perde, 60′
Yaş Sınırı: 9+

*Oyun saatinden önce kültür merkezimizde hazır bulunmanızı rica ederiz.
**Oyun başladıktan sonra salona seyirci alınmayacaktır.Bilet Al

Nâzım Hikmet’in 1920’li yıllarda yazdığı manzum roman, Hindistan’daki sömürge karşıtı mücadele içinde yer alan Benerci adındaki yurtsever bir gencin yaşadığı olaylar üzerinden sömürgeciliği ve ona karşı mücadeleyi ele alıyor.
Düşsellik ile gerçekliğin iç içe geçtiği bu oyunda, aynı zamanda; sömürgeciliğe karşı mücadeleye olan inanç ve bağlılık, yurtsever sorumluluk, mücadele arkadaşlığı, toplumsal fedakârlık gibi konular Nâzım’ın dizeleri ile sahneye taşınıyor.
Nâzım Hikmet, romanına ilişkin verdiği bir röportajda, eserinin tezinin sömürgeciliğe ve Gandiciliğe karşı olduğunu söylerken, “bir devrimcinin hangi şartlar içinde kendini öldürmeye hak kazandığını” da anlattığını ifade ediyor.
Nâzım Hikmet’in yaşadığı dönemler için, öz ve biçim bakımından devrim niteliğinde sayılabilecek manzum romanın bu yenilikçi yapısı, sahne üzerinde de birçok yenilikçi teatral uygulamalara kaynaklık ediyor.

“ (…) Söz konusu gencin ismi: BENERCİ. Kendisi aslen Hintli olup doğum yeri Delhi’dir…Dostlarının gözünde tam adam, düşmanlarına göre azgın bir delidir ve Britanya polisinde künyesi şüphelidir.. Görünüşüne gelince: ne tombul bir cüce, ne bir dev, ne de bir babik oğlandır O. İki gözlü, tek burunlu, basbaya insandır O (…)

Benerci devrimci bir gençtir. Hazım zamanlarını, boş gecelerini değil, boydan boya ömrünü vermiştir devrime(…)

Hindistan’ın gerçek bağımsızlık ve gerçek kurtuluşu için çalıştığından dolayı, Britanya polisi tarafından tutuklanmış, Britanya adliyesi tarafından yargılanmış ve Britanya hükümeti tarafından,
Benerci, hapse atılmıştır(…)
Benerci benim oğlum.
Onu ben
kellemden, etimden, iskeletimden
sizin için doğurdum…
Dostlar!”
NÂZIM HİKMET

Oyun süresi: Bir perde – 1 saat 15 Dakika
Yazan:
Nâzım Hikmet
Aynı adlı romandan
uyarlayan ve yöneten:
Erkal Umut
Oynayan:
Latif Tiftikçi
Işık efekt yönetimi:
Tansel Şahinoğlu
Dramaturji, afiş, dekor:
Topluluk çalışmasıBilet Al

MODA SAHNESİ DAYANIŞMA OYUNLARI

Moda Sahnesi’ndeki dostlarımız, 17 Nisan 2023 tarihinde oynanacak “Hayat Seni Çok Seviyorum” oyununun gelirini deprem bölgesinde dayanışma merkezleri kuran ve aralarında TKP’nin de bulunduğu siyasi partilere,  depremzedelerin ihtiyaçları karşılanmak üzere bağışladı. Depremin ilk gününden beri yanımızda olan dostlarımız NHKM’den oyunun biletlerini de bu dayanışmaya katılmak üzere edinebilirler. 

Bu enkazın altından dayanışma ile kalkacağız…Bilet Al

Moda Sahnesi‘ndeki dostlarımız,  29 Nisan 2023 tarihinde oynanacak olan  “Babamı Kim Öldürdü?” oyununun gelirini, deprem bölgesinde dayanışma merkezleri kuran ve aralarında TKP’nin de bulunduğu siyasi partilere,  depremzedelerin ihtiyaçları karşılanmak üzere bağışladı. Depremin ilk gününden beri yanımızda olan dostlarımız NHKM’den oyunun biletlerini de bu dayanışmaya katılmak üzere edinebilirler. 

Bu enkazın altından dayanışma ile kalkacağız…Bilet Al

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.