JEAN GENET’NİN RUHUNU SELAMLAYAN “PARAVANLAR” ÇEVRİMİÇİ İLK GÖSTERİMİNİ 30 OCAK’TA GERÇEKLEŞTİRİYOR!

0

2019 baharında Türkiye prömiyerini gerçekleştiren ve 20. yüzyıl tiyatrosuna damga vurmuş çizgi dışı yazar ve düşünür Jean Genet’nin ruhunu selamlayan “PARAVANLAR” uzun yolculuğuna çevrimiçi gösterimleriyle devam ediyor.

Delilere sözden başka bir şey bırakmadılar.”

2019 – 2020 sezonunda seyircisinin yoğun ilgisiyle karşılaşan PARAVANLAR, sarılmaya da itip ötekileştirmeye de izin vermeyen yapısıyla kendisini aktif bir şekilde üretmeyi sürdürüyor. Bugüne dek seyircisini K! Kültüral Performing Arts Sahnesi’nde ağırlayan Paravanlar, profesyonel ve yetkin filming ekibi tarafından, profesyonel ekipmanlar eşliğinde, 8 farklı kamera ile filme aktarıldı. Yine profesyonel ses ekibi tarafından ses dizaynı gerçekleşen Paravanlar, bir tiyatro eserinin filme çekilmesi deneyimini, “sadece kendisine benzeyen” vizyonuyla gerçekleştirdi. Savaşta geçen maskeli bir baloyu tasvir eden oyun, Jean Genet’nin ölmeden önce yazdığı son oyun olma özelliğini taşıyor.

Cezayir Savaşı’ndan ilhamla tüm yaşam hikayesini son kez bir oyun aracılığıyla ortaya koyan Jean Genet’nin, Yazma mutluluğu duygusunu bir kere tanıdım, o da Paravanlar’ı yazarken” diye söz ettiği PARAVANLAR, 30 Ocak Pazar akşamı saat 20.30’da jetgise.com‘da dijital prömiyerini gerçekleştiriyor.

ÖLÜLERİ ANMAK İÇİN DÜZENLENMİŞ RENGARENK BİR KARNAVAL

Diren Sanat Youtube kanalında Yönetmen yağmur Yağmur ile yaptığımız röportaj

PARAVANLAR, yabancılaşmanın, dayatmanın ve sapmanın tüm yansımalarını kırılan aynalardan, prizmalardan ve dijitalleşen dünyadan akan imgelerle gerçekleştiriyor. Estetik açıdan şok edici provokasyonları işaret eden oyun, zalimleri ve mazlumları aynı parçalı görüş açısından yansıyan fotoğraflarla çiziyor. Karakterleri gölgeleyen masklar, savaş ve yok oluş üzerine uzun ve benzersiz bir meditasyona, ölüleri anmak için düzenlenmiş rengarenk bir karnavalın keşfine çıkıyorlar. İsyan, ihanet, suç, ölüm, kötülük, rüyalar, hiçlik, fuhuş ve erdem… 

Hiçbir şey ölüleri, yaşayanların trajedisinden kurtarmaya yetmiyor. Ölüler dünyasına yönelen “kutsama”nın bedensel portresini oluşturan koreografi, ölümün, karanlığın ve çıkışsızlığın zaferini gerçekleştiriyor. Karakterler ve kişiliklerle ilgilenmeyen, yalnızca aynalarla kişileri kişilere yansıtan denklemde, Dali ya da Magritte resimlerindeki fırça darbelerinin oyuncuların bedenine işlendiği bu “hiçlik harmonisinde” herkes, ancak her şey tarafından ayrıldığında buluşuyor. Tam da Genet‘ye yakışır şekilde, tekrar ayrılmak için…

YENİDEN DÜŞÜNMENİN YOLLARINI ARIYOR

Lirik ve mistik anlatımıyla “kimlik” kavramının parçalara ayrılıp tahrip edildiği oyun, “yoklukla çokluğu” aynı anda tartışan ve gerçekliğin özünü an be an kıran yapısıyla, Türkiye’de ilk kez profesyonel bir topluluk tarafından sahneleniyor. Tercih ettiği kopuk anlatım biçimiyle yaşadıklarını meşrulaştırmak istemeyen Jean Genet’nin ‘PARAVANLAR’ı özgürlüğü, hakları, estetiği ve varoluşu yeniden düşünmenin yollarını arıyor.

KÜNYE

Yazan: JEAN GENET

Çeviren: SOSİ DOLANOĞLU 

Proje Tasarımı, Konsept, Uyarlayan ve Yöneten: YAĞMUR YAĞMUR  

Yapımcı: YAĞMUR YAĞMUR 

Koreografi: ORÇUN OKURGAN 

Yönetmen Yardımcısı: ZELİHA GÜRSOY

Görüntü ve Videoart Tasarımı: YAĞMUR YAĞMUR 

Işık Tasarımı: YAKUP ÇARTIK

Işık Uygulama: HALUK DENİZ AYDIN

Sahne Tasarımı ve Realizasyon: CANSU KÖKSAL 

Kostüm Tasarımı ve Styling: ASLI JACKSON 

Müzik: SELİM CAN YALÇIN, BARIŞ MANİSA

Ses Koçu: ÇAĞRI HÜN

Efekt: METİN KÜÇÜKYILMAZ 

Animasyon: AHMET İSPİRLİ 

İllüstrasyon: ÖMER GAZİ YILMAZ 

Mapping: SERKAN YAVŞAN

Sahne Amiri: ENES AKYILDIZ 

Reji Asistanı: DİLAN DERYA AYDIN, BETÜL SARIKAVAK, ALARA LOKUM

Koreografi Asistanı: LEK İLKER ERKUL

Afiş Tasarımı: ERİN İLKCAN ARSLAN 

Fotoğraflar: VOLKAN ERKAN

K! Kültüral Kafe: AYŞEN HİLAL AYDIN

Oyuncular: (Alfabetik Sıraya Göre) ALTAY ÖZBEK, ÇİĞDEM YILDIZ, EREN AKOVA, GÜLNARA GOLOVINA, İBRAHİM CEM TEK, MUSA CAN PEKCAN, ŞAKİR GÜLER, ŞİRİN ERGÜVEN, TEOMAN GELMEZ, ZELİHA GÜRSOY

PRODÜKSİYON

Filming Yönetmeni ve Kurgu: NOYAN AYTURAN

Görüntü Yönetmeni: HASAN ÖZTAŞ

Yönetmen Yardımcısı: SENEM BİRLİK

Kameralar: HASAN ÖZTAŞ, BURAK EKMEKÇİ, MEHMET AVCI

Kamera Asistanı:URCAN ERİN, ARİF ABLAK 

Ses: KINTU MUNTU WORKS

Backstage Vlogger: ÖMER FARUK GÜNEŞ

Makyaj: AKIN GÜRBÜZ, AKIN YASİN, FURKAN YALÇINER

Saç: EMİN KUĞU

Özel Teşekkür: K., YAKUP ALMELEK, AYLA ALGAN, GÜL AR, NEJAT FEROUSEFRANCK MAURIN

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.