Goran Bregoviç Uluslararası Mersin Müzik Festivali aracılığı ile müzikseverlere bir video mesaj gönderdi. O mesajı sizlerle paylaşıyoruz.

“Ederlezi Goran,ederlezi
Kızların ağıtlar düzerken Bosna yaylalarında
Acıya bulanmıştı şenlikleri”

(Goran Bregoviç)

    Besteleri ve Çingeneler Zamanı gibi ünlü film müzikleriyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sevilen Goran Bregoviç, 02 Ekim 2021 Cumartesi saat: 20.00’de Macit Özcan Spor Tesisleri’nde Mersinli sanatseverlerle buluşacak. Sanatçı, İzmir, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve Diyarbakır’da konserler vermiş, şarkıları ise Türk müziğinin efsane ismi Sezen Aksu tarafından Türkçe sözlerle seslendirilmiştir.

GORAN BREGOVİÇ’İN MERSİNLİ MÜZİKSEVERLERE MESAJI

 


Özellikle Çingeler Zamanı adlı film müziğiyle Avrupa’da dezavantajlı bir halkın (Çingenelerin) sesi olan sanatçı, “Kızların ağıtlar düzerken Bosna yaylalarında”, sözleriyle başlayan Ederlezi şarkısıyla da Bosna’nın acılarına değinerek efsaneleşmiş, gönüllere taht kurmuştur.

 

Ederlezi

 

Ederlezi Goran,ederlezi
Kızların ağıtlar düzerken Bosna yaylalarında
Acıya bulanmıştı şenlikleri
Ederlezi yine gelmişti her sene geldiği gibi
Ne bilsin burada yetim kızlar var
Bu sene ederlezi babasız kalmıştı
Yetim kızların yürekleriydi gelen.

Sarı saçları mavi gözleriyle
Gökyüzü bile özenirdi güzelliklerine
Deniz utanırdı mavisinden
Cenazelere uğurlanmıştı ederlezi
Şurada yatan kefensiz, babalarımızdı
Boşnak kızları Goran’ın
Yetimdi sarıları, yetimdi mavileri

 

Ah ederlezi, niye geldin bu sene
Bilmez misin, buradaki kızlar yetim
Şurada yatan babalarımızdı, kefensiz
Yaslar bağladı sarı saçlarımız
Babasızdı mavi gözlerimiz
Ve Goran, haykır yine Bosna dağlarına
Ederlezi kızlarım, ederlezi

 

16 yaşındayken klasik keman eğitimini bırakarak Yugoslavya’nın en başarılı gruplarından sayılan Bijelo Dugme (Beyaz Düğme) adında bir rock grubu kuran Bregoviç, ilk sinema müziğini 1978’de Mica Milosevic’in Nije Nego  filmiyle yaptı. Yönetmen Emir Kusturica’nın filmlerine yaptığı müziklerle adından söz ettirerek dünyaca bir ünlenen sanatçı, 1988’de dilimize Çingeneler Zamanı olarak çevrilen Dom Za Vesanje, 1993’de Arizona Dream, 1995’de Cannes Film Festival’i En İyi Film Ödülünü kazanan Underground, gibi filmlerin müziklerine imza attı.  Ülkemizde, Atatürk’ün hayatının anlatıldığı “Mustafa” filminin de müziğini yapan Bregovic, İzmir, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve Diyarbakır’da konserler gerçekleştirdi; eserlerinden bazıları, Sezen Aksu, ve Candan Erçetin gibi Türk müzisyenler tarafından Türkçe sözlerle seslendirildi.

 

Mersin’de ilk kez konser verecek olan Goran Bregoviç için biletlerinizi şimdiden almanızı tavsiye ederiz.

 

Biletlerinizi, www.merfest.org.tr adresinden online temin edebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.