Son Patron: Hollywood’un altın çağında ümitsiz bir aşk

0

Hollywood’un altın çağında ümitsiz bir aşk

Merhaba Sevgili takipçilerimiz. Sırada  bir kitap haberiyle karşınızdayız. Hollywood’un altın çağında ümitsiz bir aşk hikayesini konu edinen “Son Patron”

 VakıfBank Kültür Yayınları ABD’li yazar F. Scott Fitzgerald’ın “Son Patron” isimli romanını yayımladı. Sinema ve diziye de uyarlanan bu eser, Hollywood’un altın çağında yaşanan ümitsiz bir aşk hikâyesini ve sinemanın büyülü dünyasındaki sert çekişmeleri anlatıyor.

 “Son Patron”, 20’nci yüzyılın en önemli edebiyatçılarından biri olan“Benjamin Button’ın Tuhaf Hikâyesi” ile “Muhteşem Gatsby”nin yazarı olan F. Scott Fitzgerald tarafından kaleme alındı. Fitzgerald’ın kalp krizi geçirip hayata veda etmesiyle yarım kalan bu roman, taslaklara ve defterlere yazılmış notlar yardımıyla tamamlandı.

Entrikalar ve düşüşler arka arkaya sıralanıyor

Türkçe çevirisini Duygu Miçooğulları’nın yaptığı “Son Patron”, 1930’lar Hollywood’unun ışıltılı dünyasında yaşanan aşkları, mücadeleleri, entrikaları, sert düşüşleri ve ihtişamı tüm çıplaklığıyla aktarıyor. Müzik, lüks tüketim ve sanat sayfalarda yer ediniyor. Romanda, Hollywood’un ünlü yapımcılarından Pat Brady’nin kızı Cecilia Brady karakteri, babasının ortağı dahi yapımcı Monroe Stahr karakterine âşık. Stahr, Hollywood’un en yetenekli ismi; beyazperdeye adeta renk kazandırıyor, yaptırım gücüyle hemen her alana uzanabiliyor.

Her açıdan umutsuz bir sevda çıkmazı

Karısını kaybettikten sonra tüm hayatını işine adayan Stahr, bir film setinde karşılaştığı Kathleen karakterine ilgi duymaya başlar. ve hisleri giderek umutsuz bir aşka doğru yelken açar. Okur ise yaşananları Cecilia’nın bakış açısından öğrenir: “Stahr’ın tüm eğitimi, stenografi üzerine gittiği bir akşam okulundan ibarettir.  çok uzun zaman önce, kendisine sezgilerden bir dünya kurmuştur. Bu dünyada herkes karanlıkta kalmıştır.

Film, dizi, Benjamin Button, Caz Çağı hangi birisini tercih edersiniz

1930’lu yılların Hollywood’unda yaşanan entrikaların ve çekişmelerin sıralandığı roman, Fitzgerald’ın son eseri olarak öne çıkarken, kendi hayatından da parçalar içerir. 1976’da aynı isimle sinemaya uyarlanan yapımın oyuncu kadrosunda Robert De Niro, Robert Mitchum, Jack Nicholson, Ingrid Boulting yer almıştı. Romanın ayrıca 2016-2017 yılları arasında yine aynı adla yayınlanan ve dokuz bölümden oluşan dizisi de bulunuyor. Fitzgerald’ın büyüleyici hayal gücünü ve aktarım yeteneğini ortaya koyan hepinizin hatırlayacağı “Benjamin Button’ın Tuhaf Hikâyesi” ise sinemaya uyarlanan eserlerinden bir diğeri. Hatta bret pit oynamıştı sinemada… Öyküde Fitzgerald, Benjamin Button karakteriyle yaşam döngüsünü tersine çevirerek 70 yaşında doğan karakteri giderek gençleştirir. Bu sıra dışı öykü Fitzgerald’ın hikâyelerinin bir arada olduğu Vakıf Bank Kültür yayınlarından çıkan  “Caz Çağı Öyküleri” isimli kitapta yer alıyor.

  1. Scott Fitzgerald kimdir?

Amerikan edebiyatında William Faulkner ve Ernest Hemingway’le birlikte Kayıp Kuşak yazarlarından F. Scott Fitzgerald, kısa öyküleri ve romanlarıyla edebiyat tarihinde önemli bir konumda bulunuyor. 24 Eylül 1896’da St. Paul, Minnesota’da dünyaya gelen Fitzgerald Katolik okulunda eğitim görür, ardından Princeton Üniversitesi’nde okumaya başlar. Fakat  I. Dünya Savaşı nedeniyle eğitimini yarıda bırakır., askere gider. Savaş bitince büyük aşkı Zelda ile evlenmek için New York’a gider.  savaş nedeniyle yarım bıraktığı bir romanını tamamlamak maksadıyla geri döener.  İlk romanı “This Side of Paradise” ve ilk öykü kitabı “Uçarı Kızlar ve Filozoflar” 1920’de yayımlanır. 1922’de büyük aşkı Zelda’yla evlenir, farklı öykülerinin yer aldığı “Caz Çağı Öyküleri” türkiye’de 2018 yılında okurla buluştu. 1925’te çıkan “Muhteşem Gatsby” adlı romanı büyük ses getirir.  ve sonraki yıllarda büyüyen bir şöhretin de sahibi olur.. Fitzgerald, 21 Aralık 1940’ta, henüz 44 yaşındayken hayata veda etti.

KÜNYE

Yayınevi: VBKY

Kitabın adı: Son Patron

Yazar: F. Scott Fitzgerald

Çevirmen: Duygu Miçooğulları

Sayfa sayısı: 176

Fiyatı: 20 TL

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.