57. ANTALYA Film Festivali’nde Son Gelişmeler

0

FESTİVALDE BUGÜN / 6 EKİM SALI

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla 57. kez düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali biletleri tükenmeye başladı. Festival, üçüncü gününde de Türkiye’de ilk kez gösterilecek filmlere ve söyleşilere sinemaseverleri bekliyor.

ULUSAL YARIŞMA EKİPLERİYLE SORU-CEVAP! Bir anne ve iki kızı arasındaki sevgi ile nefret arasında gidip gelen ilişkiyi ele alan “Dirlik Düzenlik” filminin söyleşisi saat 11.00’de, gerçek ve karşılıksız sevgiyi küçük bir kız çocuğundan öğrenen bir kadının hikâyesini anlatan Yasin Çetin ve Barış Gördağ yönetmenliğindeki “Koku”nun söyleşisi, film ekibinin katılımıyla saat 12.30’da AKM yanındaki Basın Merkezi’nde gerçekleşecek.

“KUMBARA” VE “GÖLGELER İÇİNDE” ANTALYA’DA! Yönetmen Ferit Karol’un “Beklentilerimiz, korkularımız, kendimizi var etme çabamız bizi en yakınımızdaki insana ne kadar yabancılaştırabilir?” sorusunu sorduğu Kumbara” 19.20’de, Erdem Tepegözün Gürcistan’da bir maden kasabasında beş haftada çektiği sıra dışı bağımsız bilimkurgu filmi Gölgeler İçinde” 22.00’de Yıldızların Altında 1 açık hava sinemasında film ekiplerinin katılımıyla Türkiye’de ilk kez Antalya’da izleyicilerle buluşacak.

ULUSLARARASI YARIŞMA HEYECANINDA 3. GÜN! Filistinli yönetmen Ameen Nayfeh’in, başrolünde Body of Lies”, “The Kingdom”, “Paradise Now” gibi filmlerden tanıdığımız Ali Suliman’ın yer aldığı, İsrail işgali altındaki topraklarda Filistinlilerin yaşadıklarının anlatıldığı çarpıcı portresi 200 Metre” 19.20’de, Uberto Pasolini’nin gerçek bir hikâyeden uyarladığı, aile ve evlat edinme konularına derin bir duyarlılıkla yaklaştığı filmi Alelade Bir Yuva” 22.00’da Yıldızların Altında 2 açık hava sinemasında beyazperdede olacak.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ GÖSTERİLECEK BELGESELLER! Deniz Tortum’un babasının hekim olarak 30 yıl görev yaptığı ve kendisinin dünyaya geldiği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeki gündelik hayatı mercek altına aldığı belgeseli Maddenin Halleri” 19.20’de, Eytan İpeker’in Yahudi soykırımından kurtulan kadınlar arasında düzenlenen güzellik yarışmasının katılımcılarından Sophie Leibowitz’in hikâyesine odaklanan Miss Holokost Survivor 21.30’da Ulusal Belgesel Film Yarışması kapsamında AKM, Amfi Tiyatro’daki Yıldızların Altında 3 açık hava sinemasında ücretsiz olarak izleyiciyle buluşacak.

ÇEVRİMİÇİ SÖYLEŞİLER KONUKLARI İLKSEN BAŞARIR VE MERT FIRAT! Altın Portakal Sinema Okulu kapsamında yapımcı Engin Palabıyık moderatörlüğünde, yönetmen-senarist İlksen Başarır ve oyuncu Mert Fırat ile “Birlikte Film Yapmak Üzerine” gerçekleşen söyleşi, festival YouTube kanalında olacak.

FESTİVALDE YARIN / 7 EKİM ÇARŞAMBA

ULUSAL YARIŞMALAR: Azra Deniz Okyay imzalı “Hayaletler” 19.20’de, Tunç Şahin’in yönettiği “İnsanlar İkiye Ayrılır” 22.00’da Yıldızların Altında 1 açık hava sinemasında film ekiplerinin katılımıyla izleyiciyle buluşacak.

Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda ise Serdar Kökçeoğlu yönetmenliğindeki “Mimaroğlu” 19.20’de, Sidar İnan Erçelik imzalı “Rüzgâr Tayı” 21.30’da Yıldızların Altında 3 açık hava sinemasında ücretsiz olarak sinemaseverlerle buluşacak. Film gösterimi sonrası film ekiplerinin katılımıyla söyleşi gerçekleşecek.

ULUSLARARASI YARIŞMALAR: Arab ve Tarzan Nasser kardeşlerin yönettiği “Gaza Mon Amour” 19.20’de; Daniele Luchetti imzalı “Bağlar / Bağcıklar” 22.00’da Yıldızların Altında 2 açık hava sinemasında izleyiciyle buluşacak.

FESTİVALDE DÜN / 5 EKİM PAZARTESİ

TÜRK WESTERNİ: Antalya Altın Portakal Film Festivali güne Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması kapsamında gösterilen Atalay Taşdiken imzalı Kar Kırmızı” filminin söyleşisi ile başladı. Muammer Brav’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye yönetmen Atalay Taşdiken ve başrol oyuncuları Mehmet Usta ile Özge Gürel katıldı.

Atalay Taşdiken: ‘Aslında Kar Kırmızı ne tür bir filmdir dersek bence ilk söylenecek şey “western” olur. Öyküsüyle ve insan tepkileriyle bu topraklara ait western demek yanlış olmaz. Bu filmin suç, western, zorlu koşullar, kar, kış, kıyamet meselesinin dışında odaklandığı temel mesele erkekler dünyası. Toplumda dayatılan “erkeklik” rolünün bir anlamda eleştirisi.’

Mehmet Usta: ‘Biz çalışırken karakterin çözümlemelerinde yapacağımız şeylere dair çok konuştuk. Ben kendimi gerçekten hocama teslim ettim. Çünkü o filmini bana teslim etti, ben de kendimi ona. Sanırım kollektif bir şey oldu.’

Özge Gürel: ‘Atalay hocayla ilk tanıştığımda hikayeyi o kadar zarif bir coşkuyla anlattı ki bana, senaryoyu okumama gerek kalmadı. Coşkuyla anlattığı hikâyenin içinde olmak istediğimi söyledim. Karakteri çıkartırken hiç zorlanmadım. Çünkü her gün bu hikâyelere uyanıyoruz. O yüzden içinde olmak benim için çok kıymetli.’

BİR DÜZEN SORUNUNU ANLATMAYA ÇALIŞTIM Reis Çelik, önceki gün gösterimi gerçekleşen filmi “Ölü Ekmeği”’nin söyleşisi için oyuncular Şilan Düzdaban, Mehmet Usta ve Dilan Aksüt’le birlikte Basın Merkezi’ndeydi.

Reis Çelik: ‘Anadolu’nun kadim topraklarından beslenmeyi kendime şiar edindim veya öyle seçtim diyebiliriz. Kafkas dünyasının âşıklık kültüründe biraz altını çizmek istediğim şey, sanatın sınırı olmamasıydı. Bir düzen sorununu anlatmaya çalıştım ve bunu bir âşık diliyle, darüleser diliyle anlatmaya çalıştım.’

EĞER RUH DONARSA…: Kendi aile hikâyesi üzerinden Almanya’ya göç eden farklı kuşaktan işçilerin neler yaşadıklarını sorguladığı er Ruh Donarsa…” filmi sonrasında sinemaseverlerle buluşan Stella Sema Yeşiltaç; “Annem ve babam gerçek hayatta birbirleriyle konuşmadıkları için bari benim filmimde konuşsunlar diyerek başladım aslında filme. Tüm aileyi bir araya getirmek tabii ki çok kolay olmadı. O yüzden de filmin tamamlanması on yılı buldu” dedi.

TİPİ: Kar fırtınası nedeniyle elektriksiz kalan İzmit’te arıza gidermeye çalışan işçilerin zorlu mücadelelerini anlatan “Tipi” filminin yönetmeni Metin Avdaç, filmi emekli bir yüksek gerilim teknisyeni olarak elektrik kesildiğinde insanların şikayet etmemesi için çektiğini, kesintiyi gidermek için nasıl yoğun bir çaba harcandığını gözler önüne sermek istediğini izleyicilerle paylaştı.

YANGIN YERİNDE ORKİDELER: Selin Şenköken, sadece sol gözünü kırpma yetisiyle yaşayan ressam ve fotoğraf sanatçısı Ali Arif Ersen’in hayatını konu alan Yangın Yerinde Orkideler” filmiyle izleyicilerle buluştu. Şenköken; “Belgeselin çok değişik bir yanı var, gerçek insanlar ve gerçek hikâyelerle bir hayatı onurlandırmak farklı bir his. Ancak bir sonraki hedefim kurmaca.”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in başkanlığını yaptığı 57.Antalya Altın Portakal Film Festivalinin İdari Direktörlüğünü Cansel Tuncer, yönetmenliğini Ahmet Boyacıoğlu, sanat yönetmenliğini Başak Emre üstleniyor.

  1. Antalya Altın Portakal Film Festivali10 Ekim’de düzenlenecek Kapanış ve Ödül Töreni ile sona erecek.
  2. Antalya Altın Portakal Film Festivali

3 – 10 Ekim 2020

antalyaff.com/tr

Basın İlişkileri

Merve Genç                merve.genc@antalyaff.com

Cansu Uzun Gün         cansu.uzun@antalyaff.com

facebook.com/antalyaff

twitter.com/antalyaff

instagram.com/antalyaff

youtube.com/antalyaff

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.