Şişman Güzeldir Oyunu ile Kadında Güzellik Anlayışına farklı Bir Bakış Kazandıran Füsun Demirel ile yaptığımız Diren Sanat Söyleşisini YouTube kanalımızda izleyebilirsiniz.

Ülkemizin tiyatro ve Sinema dünyasının başarılı ismi Füsun Demirel ile bir araya geldik.  Dario Fo ve franka Rame’nin birlikte yazdığı kadın oyunları kitaplarını çevirdi. Emin olmadığı hiçbir sanatçıya oyunlarının telefini vermemeye özen gösterdi. Son derece titiz ve kadın haklarını doğru bir noktada ele alan bir sanatçı.  Çok sayıda italyan Tiyatro oyunlarını çevirdi. Ülkemizin unutulmaz sinema filmlerinde rol aldı. Günümüzde hastalık haline gelen Güzellik dayatmalarına bambaşka bir açıklık kazandıran ‘Şişman Güzeldir’ oyununu cesur ve anlaşılır bir reji ile sahneye taşıdı. Ümitsiz kadınlara adeta ümit oldu. …

Uzun bir süredir basının karşısına çıkmayan başarılı oyuncu Füsun Demirel ‘Şişman Güzeldir’ oyununu sadece Diren Sanat’a anlattı.  Oyunun yazarı Dario Fo’nun Nobel Ödülü konuşması bizleri derinden etkiledi.  Bunlardan en önemlisi kadın haklarının savunulmasında kadının sınıfsal sorunununda gözardı edilmeden ele alınıyor olması. ‘Şişman Güzeldir’ oyunu ile de güzellik farklı bir perspektifte ele alınıyor.  Neden kadınlar standart bir bedene hapsedilir ve kadınları zayıflık algısına tutsak bırakıyoruz? . Kadının toplumda hem aile ve sosyal ortamda  istismar edilmesine ironik ve tebessümle bakabilmemizi sağlıyor. özellikle Füsun Demirel’in samimi sıcak hemencecik dert ortağımız oluveren radyo programcısı matta rolüne hiç unutamayacağız. (Doğrusu sesi bana oyunculuğu bana terapi gibi geldi.)

Röportajda Tadımlık Vide<iframe width=”560″ height=”315″

&nbsp;

Kapitalist sistem içerisinde, insanlara dayatılan “ideal beden“algısını; özellikle de kadın bedenini bir “Meta” olarak gören ve öyle olmalarını direten bu ideolojiyi eleştirel bakış açısıyla ele alan oyun; kilolu olduğu için kocası tarafından terk edilen ve kızı tarafından yalnızlaştırılmış olan Mattea’nın gözünden absürt bir ironiyle seyirciye aktarıyor.

Mide küçültme ameliyatı ve diyet yapmak arasında gelgitler yaşayan Mattea, seyirciye kilo vermenin sağlık açısından mı gerekli olduğu yoksa estetik beden kaygısından mı istenildiği sorusunu sordurmaktadır. Mattea’dan hareketle, kadınların yaşadığı estetik ve güzellik kaygısı, özellikle iş hayatında yaşanılan baskılar, modern aile ilişkilerindeki yozlaşmalar anlatılıyor.

Onaylanmama korkusuyla duygularınızın içinde sıkışmayın, kendinizi olduğunuz gibi cesurca sevin…
Dario Fo / Franca Rame’nin yazdığı oyunu Füsun Demirel çevirip oynuyor.  Mert Yücel’n günümüze de uyarladığı oyun absürtlüğe kaçmadan yer yer tebessüm ettirse de kadın sorunlarını en derin noktaları ile işliyor. Füsun Demirel; evine, çocuğuna hapsolmuş, yalnız bırakılmış, Şişman olmakla birlikte kilolarından bir türlü kurtulamayan  Matte’yi başarılı bir şekilde canlandırıyor. Oyunculuğu bize o kadar samimi ve sıcak geliyor ki ilk andan itibaren kendimizi içinde buluyoruz. Füsun Demirel’e Mert Küçülmez, Demet Ergün, Ayşegül Sağlam sahnede eşlik ediyor.

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.