Ayvalık’ta 4-9 Ekim tarihleri arasında düzenlenen festival dünyanın dört yanından konukları ağırladı, festivalde 7.000 izleyici film seyretti.

 Başka Sinema Ayvalık Film Festivali 9 Ekim Çarşamba akşamı sona erdi. Pedro Almodóvar’ın filmi Acı ve Zafer’in gösterimi sürerken patlayan fırtınayla açılan festival, çarşamba gecesi Cunda Pazar Meydanı’nda Bizim için Şampiyon’un gösterimiyle kapandı. Ayvalıklıların yoğun ilgi gösterdiği kapanış törenine oyuncular Farah Zeynep Abdullah, Ekin Koç, yönetmen Ahmet Katıksız, yapımcı Yamaç Okur’un yanı sıra Bizim İçin Şampiyon filminin esinlendiği gerçek hikâyenin kahramanı Ayvalıklı Atman ailesinden Zeynep Atman da katıldı.

4-9 Ekim arasına adeta birkaç mevsim sığdı. 6 bölümde 34 ülkeden 59 film gösterildi, yerli ve yabancı 250’ye yakın konuk ağırlandı. Festivalin izleyici sayısı geçen yıla göre yüzde 30 artarak 7.000 kişiye ulaştı. Ayvalıklılar ve festival için Ayvalık’a gelenler sezon boyu konuşulacak filmleri izleme imkânı buldu.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Ayvalık Belediyesi festivale büyük destek verdiler. Festival bu yıl Bilginer-Melin Ayvalık Sanat Kültür Eğitim VakfıAmerikan KonsolosluğuOfiskafe, Art Israel, Ma’adra Şarapları, Koop, AIMA, Manzara Ayvalık, Cunda Sakin ve Penti’nin değerli katkılarıyla gerçekleşti.

Festivale büyük katkı veren kurumların arasına bu yıl sanatseverlerin yakından takip ettiği Kendine Has da katıldı.

Görsel sanatlar ve gösteri sanatları alanındaki kültürel projelere ortam, mekân ve kaynak sağlayan Kültür İçin Alan projesi de festivale değerli katkısını sürdürdü.

4 Ekim’deki açılış gecesinde KAV Yılın Yönetmeni Ödülü’nü Kız Kardeşler filmiyle Emin Alper aldı. Festival programında da gösterilen Kız Kardeşler’in oyuncuları Ece Yüksel, Helin KandemirKayhan Açıkgöz, yapımcı Nadir Öperli ve filmin ödüllü müziklerini yapan Giorgos Papaioannou da Emin Alper’le birlikte seyircilerle buluştu. Giorgos Papaioannou festivalin açılış partisinde Hristos BarbasVassiliki Papageorgiou ve Serdar Ateşer’le birlikte bir mini konser verdi.

Festivalde bu yıl ilk kez bir de sergi düzenlendi. Antonio Cosentino’nun festival için hazırladığı “Ellerin Havada Keşke Hep Öyle Kalsa” başlıklı resim sergisi yoğun ilgi gördü. “Yeni Sinefiller: Yeni Mecralar, Yeni Seyirciler” seçkisine eşlik eden Nasıl İzliyorlar? ve Nasıl Yapıyorlar? başlıklı iki panelin yanı sıra Yunanistan ve Türkiye için düzenlenen “Ortak Gelecek” bölümü dahilinde “İklim Krizi Geleceğimizi Nasıl Etkileyecek?” bir panel ve “60’ların Düşleri Buhar mı Oldu?” seçkiyle birlikte bir konuşma vardı. Ayrıca sinema yazarı Nick James’le sinema yazarı Yeşim Tabak“Filmleri Yeniden Yazmak” başlığı altında sohbet ettiler. Festival süresince bazı geceler havanın beklenenden soğuk olmasına rağmen açıkhava gösterimleri de hayli yüksek ilgiyle karşılandı.

İzmirDiyarbakırGaziantep ve İstanbul’dan gelen 30 üniversite öğrencisi her gün yönetmen, yapımcı, senarist, kurgucu, görüntü yönetmeni, ortak yapım platformu temsilcileri gibi sektör profesyonelleri ile atölyelere katıldı. Bunun dışında yine üniversitelerden gelen gönüllü öğrenciler festivalin düzenlenmesinde büyük katkı sağladılar.

Festivalin Danish Cultural Institute desteğiyle yapılan Çocuklar İçin Sinema başlıklı bölümü bu yıldan itibaren Ağustos ayında kaybettiğimiz değerli sinema yazarı ve gazeteci Cüneyt Cebenoyan adına düzenlenecek. Festivalin konukları arasında bulunan Cüneyt’in eşi Ayşegül Cebenoyan ve kızı Elif Cebenoyan çocukları sinemayla yakınlaştırmayı hedefleyen Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Fonu’nu tanıttı.

Festivalin en dikkat çeken filmlerinden biri bu yılın en çok konuşulan yapımlarından, Sundance’ten 3 ödülle dönen Bal Ülkesi oldu. Filmin görüntü yönetmeni Samir Ljuma’nın yanı sıra filmin başrolündeki Hatice Muratova da festivale konuk oldu ve izleyicilerden büyük ilgi gördü. Festival sırasında Sarımsaklı’da uzun yıllardır görmediği akrabalarına da kavuşan Muratova seyircilere Makedonya’da geleneksel yöntemlerle yetiştirdiği ballardan ikram etti.

İsveç’in Oscar adayı Ve Sonra Dans Ettik’in yönetmeni Levan Akin ve başrol oyuncusu Levan Gelbakhiani de festivalin en çok ilgi gören konukları arasındaydı. Onun Adı Petrunya filminin yönetmeni Teona MitevskaCalifornia Dreaming filminin yönetmeni Fabrizio MalteseSargasso Denizi Mucizesi filmini hem yazan hem de filmde oynayan Youla Boudali, bu yıl Berlin Film Festivali’nde En İyi Belgesel Ödülü’nü kazanan Ağaçlardan Bahsetmek filminin yönetmeni Suhaib Gasmelbari, bu yıl Berlin’de En İyi İlk Film Ödülü’nü alan Oray’ın yönetmeni Mehmet Akif Büyükatalay ve oyuncular Zejhun Demirov ile Cem Göktaş, İskoçya’dan sıra dışı bir insan hikâyesi anlatan Jim’le Tanışmak belgeselinin yönetmeni Ece Ger de festivale katılan konuklar arasındaydı.

Ayrıca bu yılki KAV Danışma Kurulu üyeleri Damla Sönmez, Mahmut Fazıl Coşkun ve Gürcan Keltek de festivale katıldı.

Renkli-Türkçe’nin yönetmeni Ahmet Çadırcı ile senaristi ve başrol oyuncusu Osman CavcıPeri, Ağzı Olmayan Kız’ın yönetmeni Can Evrenol ile çocuk oyuncular Elif SevinçDenizhan Akbaba ve Özgür Civelek, birlikte gösterilen Bir Aile Filmi ile Şehir’in yönetmenleri Uğur Bayazıt ve Merlyn SolakhanYuva’nın yönetmeni Emre Yeksan ve yapımcısı Anna Maria Aslanoğlu, festivalin VR filmi Selyatağı’nın yönetmeni Deniz Tortum, Pelin Esmer’in belgeseli Kraliçe Lear’ın kahramanları Mersin Arslanköylü kadınlar Behiye YanıkCennet GüneşÜmmü KurtZeynep Fatih ve Hüseyin Arslanköylü ile yapımcı Dilde MahalliKüçük Şeyler’in yönetmeni Kıvanç Sezer ile oyuncular Başak Özcan ve Alican Yücesoy, Aidiyet’in başrol oyuncusu Eylül Su SapanUzun Zaman Önce’nin yönetmeni Cihan Sağlam ve oyuncusu Serdar OrçinNuh Tepesi’nin yönetmeni Cenk Ertürk, yapımcılar Alp ErtürkŞevki Tuna Ertürk ve oyunculardan Kerem Alp KabulGörülmüştür’ün yönetmeni Serhat Karaaslan ve oyuncular Berkay Ateş ile Erdem Şenocak, Türkiye prömiyeri Ayvalık’ta yapılan kısa filmler Siyah Güneş ve 13+ filmlerinin yönetmenleri Arda Çiltepe ve Ceylan Özgün Özçelik, yapımcı Armağan LaleTapınak Şövalyeleri ve Aylin filmlerinin yönetmenleri Arda Ekşigil ve Ozan Yoleri, yapımcı Alara HamamcıoğluSinan KesovaBaştan Başa adlı belgeselin yönetmenlerinden Fırat Yücel ve Aden’in yönetmeni Barış Atay filmlerin gösterimin ardından izleyicilerle buluştu.

Festivalin nasıl geçtiğini merak edenler ya da hatırlamak isteyenler için kısa festival filmi de yayına girdi.

 

Ayrıntılı bilgi için:

www.baskasinemaayvalikfilmfestivali.com

Festivalden fotoğraflar için;

//we.tl/t-LfwtlkzVGm

 

Medya İlişkileri:

Merve Genç

ayvalikfilmfestivali@baskasinema.com

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.