23. İstanbul Tiyatro Festivali’nde ” Birlikte Konuşalım” başlığı altında bir dizi ücretsiz söyleşi olacak. Gazeteci Bahar Çuhadar ve Emrah Yaralı’nın yapacağı söyleşi Öğrenme ve gelişme alanında önemli bir yere sahip. Çünkü bir çok tiyatro oyunu zaten sezon içersinde oynanıyor.

Festivalin seyirciye sağladığı avantaj yabancı oyunları izleyebilme fırsatı.. Gelen yabancı oyunların bilet fiyatlarının da yüksek olduğunu düşünürsek ne kalıyor geriye ‘Ücretsiz Söyleşiler” onlarda bir nebze tiyatro seyircisinin bilgisini destekler mahiyette olabilir.  Aslında İKSV’nin düzenlemiş olduğu İstanbul Tiyatro festivali belki özel tiyatroların oyun çıkarmasına bir nebze maddi katkı sunuyor. Kasımda yapılınca da Uluslararası Festivallere katılmalarına olanak sağlıyor. Eskiden İstanbul Tiyatro festivali denildiğinde sadece festivalde izleyeceğimiz ve deneysel ağırlıklı oyunlar akla gelirdi. Mayıs Haziran aylarını iple çeker, oyunların programlarını alır, listeler yapar, heyecanla beklerdik. İzlediğimiz her oyun bize farklı bir ufuk açar bambaşka deneysel tiyatro alternatiflerini sunardı.

Açıkça Söylemek gerekirse şimdi öyle bir heyecan duymuyorum. Zaten yerli oyunları sezonada izliyorum.  O zaman İstanbul Tiyatro Festivali’ neye yarıyor? O bakımdan oyunlardan ziyade diğer etkinliklerini daha önemli buluyorum. Çünkü festival denilince o kültürel etkinliğin halka ulaştırılması ve kentin her köşesinde hissedilmesi gerekiyor. Lakin İstanbul gibi büyük bir kentte elbette hiçbir festival her köşede hissedilecek şekilde olmuyor. Bu festivalde beklentimiz çok yüksek.

 23. İstanbul Tiyatro Festivali13 Kasım – 1 Aralık 2019 tarihleri arasında tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

23. İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl programında yurtdışından 12Türkiye’den 16 olmak üzere toplam 28 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 78 gösteriminin yanı sıra Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında okuma tiyatroları, söyleşiler, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi tamamı ücretsiz yan etkinlikler de gerçekleştirilecek. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında bu yıl Yeditepe Üniversitesi desteğiyle hayata geçirilen Öğrenme ve Gelişim Programı festival öncesinde “Birlikte Konuşalım” söyleşi serisiyle  başlıyor.

İstanbul Tiyatro Festivali, Habitus Kitap’tan Emrah Yaralı’nın ve gazeteci Bahar Çuhadar’ın katkılarıyla festival öncesinde ücretsiz gerçekleştirilecek bir dizi söyleşiyle tiyatroseverlerin festival deneyimini zenginleştirmeye katkıda bulunacak. Festival oyunlarını derinlemesine incelemek ve yeni konuşma alanları açmak üzere geçmişten günümüze; zamanı/mekânı, şimdi ve buradayı  sahneyi/izleyiciyi, doğaçlamayı/metni, ödenekliyi/ bağımsızı, çerçeveyi,/hemzemini, hayalleri/gerçekleri, hayatı,/tiyatroyu tersyüz ederek yeni buluşmalara vesile olacak  konuşmalar serisi ücretsiz olarak İKSV Alt Kat’ta gerçekleştirilecek.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.