İBB ŞEHİR TİYATROLARI AÇIKHAVA YAZ OYUNLARI BAŞLIYOR

0

İBB Şehir Tiyatroları’nın artık bir gelenek haline getirdiği “Yaz Oyunları” 11 Haziran 2019 Salı günü başlıyor. Sezon boyunca beğeniyle izlenen Felatun Bey ile Rakım Efendi, Hastalık Hastası, Bizim Aile, Amanvermez Avni ve Cibali Karakolu oyunlarının yer aldığı “Yaz Oyunları,” 11-16 Haziran 2019 tarihleri arasında Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde saat 21.15’te sahnelenecek.

Sezon içersinde kaçırdığınız oyunları Açık havada izleme şansını yakalayabilirsiniz. İstanbul’da yaşanan seçim gerginliğini bir an için tiyatro ile unutabilirsiniz. Elbetteki tiyatro sizleri hayatın gerçeklerinden uzaklaştırmaz. Aksine tiyatro hayatın kendisi ile seyircileri yüzleştirerek geleceğe daha ümitle bakabilmeyi sağlar. Tiyatro ümit dolu yarınlara pencerelerin açılmasını sağlar. Zeynep Oral’ın dediği gibi ” Tiyatroya giden aldatılmaz, ben aldandım demez”  Her Şeyin çok güzel olduğu tiyatro ve sanatın her dalının evlerimize kadar gelebildiği bir gün dileriz.

 

Felatun Bey ile Rakım Efendi           11 Haziran 2019 Salı                           21.15

Hastalık Hastası                            12 Haziran 2019 Çarşamba                        21.15

Bizim Aile                                      13 Haziran 2019 Perşembe                            21.15

Amanvermez Avni                          15 Haziran 2019 Cumartesi                           21.15

Cibali Karakolu                            16 Haziran 2019 Pazar                                 21.15

Biletler, 24 Mayıs 2019 tarihinden itibaren İBB Şehir Tiyatroları gişeleri ve https://sehirtiyatrolari.ibb.istanbul/ adresinden satışa sunulacaktır.

FELATUN BEY İLE RAKIM EFENDİ

İstanbul Şehir Tiyatroları zorlama oyunlarını Açık Hava günlerinde de devam edecek. Bunlardan birisi de doğu batı sentezinin anlatıldığı güncelliğini yitirmiş bir oyun Felatun Bey ile Rakım Efendi. Elbetteki oyuncuların göstermiş oldukları performanslarına bişey diyemeyiz sonuçta isteselerde istemeselerde bu oyunda oynamak zorundalar. Başarıyla da oynuyorlar. Ama bu oyun çağımıza da bir ışık tutmuyor. Ama İstanbul Büyük Şehir Tiyatroları’nın Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu’ndan sonra geldiği son noktayı görmek açısından da önemli bir kanıt mahiyetindedir.

 19.yy İstanbul’unda geçen eserin kahramanlarından Felatun Bey görüntü itibariyle modern, iç dünyası itibariyle yoz ve boş, bu anlayışta sürdürdüğü yaşamıyla gülünç durumlara düşen bir mirasyedidir. Eserin diğer kahramanı olan Rakım Efendi ise ailesinin ölümünden sonra Arap Dadı tarafından bin bir güçlükle yetiştirilen, gelenek göreneklerine bağlı, kültürlü, azimli, çalışkan ve bu olumlu nitelikleri nedeniyle herkesin sevdiği, takdir ettiği bir gençtir. Bu ikilinin yolu yaşamları boyunca birçok noktada kesişir. Türk edebiyatının ilk popüler yazarlarından kabul edilen Ahmet Mithat Efendi’nin romanından uyarlanan oyun, Tanzimatı takiben ortaya çıkan diğer ilk Türk eserlerinde de sık olarak rastladığımız “yanlış batılılaşma” konusunu ironik bir yaklaşımla ele alıyor. 2018-2019 sezonunda ilk kez sahnelenmeye başlayan, Ahmet Mithat Efendi’nin yazdığı, Selçuk Soğukçay’ın oyunlaştırıp yönettiği oyunda        Arda Aydın, Aslı Aybars, Ayşegül İşsever, Bekir Aksoy, Doğan Şirin, Emrah Can Yaylı, Emrah Derviş Soylu, Engin Gürmen, Ezgim Kılınç, Fahri Kıncır, Gizem Akkuş, İrem Arslan, Nazife Oğlakçıoğlu, Nur Saçbüker, Osman Kaba, Pınar Pamuk, Sarin Karadaş, Sevilay Şimşek, Sinan Bengier, Zeynep Ceren Gedikali rol alıyor.

HASTALIK HASTASI

Moliere bu oyunda; saf bir adamın, onu gelir kapısı gibi kabul eden doktorunun yanlış teşhislerine kanıp, kendini neredeyse ölümcül bir hasta olarak görmesi sonucu gelişen olayları konu alır. Oyunun Hastalık Hastası kahramanı Argan’ın hastalıkları yüzünden gözü o kadar kararmıştır ki, öz kızını sevmediği bir adamla (doktor) evlendirmeye çalışmakta bir beis görmez. Böylece bir taşla iki kuş vurmuş olacak, hem sağlığı için harcadığı para cebinde kalacak, hem de kızını zengin olma ihtimali çok yüksek olan bir doktorla evlendirecektir. Ama olaylar hiç de istediği gibi gelişmez… Moliere’in yazdığı Tolga Yeter’in yönettiği oyunda Ayşecan Tatari, Çağatay Çakıroğlu, Çağrı Büyüksayar, Çiğdem Gürel, Gün Koper, Hüseyin Tuncel, Orhan Erhan Yıkılmaz, Sevinç Erbulak, Sevil Akı, Şükrü Türen, Uğurtan Atakan, Yalgın Yeter rol alıyor.

 

BİZİM AİLE

 İnsani değerleri tadında bırakan İBBŞT’nin izlenmeye değer oyunlarından. Gidip izleyip aile sıcaklığını hissedip dönerken kendinizi ailenize sarılmış olarak bulabilirsiniz. 

Sadık Şendil‘in ölümsüz eseri “Bizim Aile”yi Sinem Bayraktar’ın uyarlamasıyla tiyatro sahnesine taşıyoruz. Sevgi, saygı, birlik ve beraberlik duygularıyla bezenen bu müzikli oyunumuzda emeğin ve sevginin gücünü gösterirken aile sıcaklığında bir yolculuğa çıkıyoruz. Sadık Şendil’in yazdığı Aziz Sarvan’ın yönettiği oyunda, Alp Tuhan Taş, Berk Samur, Cihat Faruk Sevindik, Ercan Demirhan, Esra Ülger, Funda Postacı Kıpçak, Gülsün Odabaş, Müge Çiçek Türkoğlu, Nevzat Çankara, Onur Demircan, Pınar Demiral, Serkan Bacak, Tankut Yıldız, Tarık Köksal, Tevfik Şahin, Yalçın Avşar, Yiğit Ali Uslu, Zeki Yıldırım, Züleyha Karyağdı rol alıyor.

AMANVERMEZ AVNİ

 

1908 yılındayız. Amanvermez lakabıyla anılan dönemin en hızlı hafiyesi Avni ve arkadaşları bir yandan padişahtan gelen emirle yanmış adam olayını çözmeye çalışırken diğer yandan gizli bir doğum yaptırıp vicdanının sesine yenik düşen bir ebeye yardım etmektedir. Kendine has yöntemleriyle olaylara yaklaşan Komiser Avni’nin Osmanlı’nın Sherlock Holmes’u diye anılması boşuna değildir. 2018-2019 sezonunda ilk kez sahnelenmeye başlayan, Ebu’s Süreyya Sami’nin yazdığı Selçuk Yüksel’in oyunlaştırıp yönettiği oyunda Burak Davutoğlu, Burhan Yeşilyurt, Can Alibeyoğlu, Cihan Kurtaran, Defne Gürmen, Emre Şen, Gülce Çakır, Murat Üzen, Neslihan Ayşe Öztürk, Ozan Gözel, Özgür Atkın, Pınar Aygün, Volkan Ayhan rol alıyor.

CİBALİ KARAKOLU

 

Cibali Karakolu hali hazırda varlığını koruyan pek çok gerçeğe ışık tutarak geçmişten günümüzü yansıtan eleştirel bir ayna olmayı başarıyor. Öğrenilmiş kadın erkek ilişkileri başta olmak üzere, paranın ilişkilerdeki etkisi, çeşitli kurumlardaki eksikliklerin neden olduğu yetersizlik, toplumsal ve politik yaşama dair eleştirilerle biçimlenen oyun, güldürmek kadar yeniden cevaplanması gereken pek çok soruyu da beraberinde getirmektedir. Henri Keroul ve Albert Barre’in yazıp Nedret Denizhan’ın yönettiği oyunda; Begüm Yazıcıoğlu, Berrin Koper, Cem Uras, Derya Kurtuluş Oktar, Doğan Altınel, Eylül Soğukçay, Hülya Arslan, İbrahim Ulutaş, Murat Bavli, Murat Derya Kılıç, Naci Taşdöğen, Şehnaz Bölen Taftali, Tarık Şerbetçioğlu, Tuğçe Açıkgöz, Zihni Göktay rol alıyor.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.