“Mürekkepten” Çin Sanatı Pera Müzesi’nde

0

Pera Müzesi, Çin Güncel Sanatından 
Önemli Bir Kesiti İstanbul’a Taşıyor! 
“Mürekkepten” Serginin Tarihi: 11 Nisan – 28 Temmuz 2019

Pera Müzesi, mürekkep sanatının farklı yorumlarına odaklanan “Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Karen Smith’in üstlendiği sergi, çalışmalarını Çin’de sürdüren farklı kuşaklardan on üç sanatçının, mürekkep resim geleneğini günümüze nasıl taşıdıklarını yansıtıyor. Sergi, 11 Nisan – 28 Temmuz tarihleri arasında gezilebilir.

Pera Müzesi, ilkbaharı “Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar” sergisi ile karşılıyor. Sergi, mürekkebin temsil ettiği kültürel kimliğin kaynağını incelemeye alırken, sanatçıların mürekkep resim geleneğinin özüne yönelik arayışlarına odaklanıyor. Küratörlüğünü Çin güncel sanatı konusunda uzman Karen Smith’in üstlendiği sergide, Çin’in farklı bölge ve şehirlerinde yaşayan on üç sanatçının otuzu aşkın eseri bir araya geliyor. Manzara, doğa ve kaligrafi gibi konulara güncel bir bakışla yaklaşan eserler, resim, fotoğraf, video ve yerleştirme gibi farklı mecralarda karşımıza çıkıyor. Çin kültürel mirasının kendi sanatlarına yansımaları üzerinden mürekkeple ilişki kuran sanatçılar arasında Chen Guangwu, Chen Haiyan, Li Ming, Liang Wei, Luo Yongjin, Qiu Anxiong, Sun Yanchu, Tang Bohua, Xu Bing, Xu Hongming, Xing Danwen, Jian-Jun Zhang, Zhou Fan bulunuyor.

“Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar” sergisine eşlik eden yayın, küratör Karen Smith ve Victoria ve Albert Müzesi’nden araştırmacı Beth McKillop’unmakalelerini bir araya getiriyor. Sergide yer alan sanatçıların mürekkebe, form ve mekânın insan ile ilişkisini anlamanın bir yolu olarak baktığını ifade eden Karen Smith, sanatçıların böylelikle uygarlık tarihi boyunca Çin kültürünün nabzı olmuş mürekkebe dair gelecek olasılıklara katkıda bulunduklarını sözlerine ekliyor. Ona göre bu sanatçılar, mürekkebi güncel kılmanın yollarını araştırırken, seyircilerle ve dünyayla önemli bir köprü oluşturuyor.

Binlerce yıllık süreçte mürekkep resminin evrimi

Uzun bir tarihsel geçmişe sahip mürekkep resmi, Çin kültüründe bir dünya görüşünü temsil eder, dünyayı algılama ve yorumlama biçimi olarak değerlendirilir. Çin mürekkep resimleri genellikle doğa soyutlamaları içerir. Yalnızca su ve mürekkebin kullanıldığı bu eserlerde tüm saflığı ile manzara, insan figürü, çiçek ve hayvanlar yer alır. Çin mürekkep resimlerinin ortaya çıkışını ve gelişimini çeşitli dönemlerde üretilen porselenlerin, ipek kumaşların ve yelpazelerin üzerinde de izlemek mümkündür.

Başkan Mao’nun gerçekleştirdiği devrim doğrultusunda Çin’in klasik mirasıyla genel bir kopuş yaşanır; bu kopuşun ardından sanata dair daha dengeli görüşlerin belirmesi 1980’lerin başlarını bulur. Son yıllarda, Çin kültürünü güçlendirmeye yönelik çalışmalar, yerli sanatsal formlara yönelik ilgiyi arttırır. Bu durum Çin halkının mürekkep resmine olan ilgisini olumlu yönde etkiler.

Sanatçıların 1980’ler boyunca resim ve kaligrafi alanındaki cesur deneylerine rağmen, mürekkep resmi Batılı sanat pratiklerinin yanında kendini kabul ettiremese de, bu alanda en ilginç işlerden bazıları 1950’lerde doğmuş ilk sanatçılar kuşağı tarafından üretilir. Bu sanatçılar, karakterleri, boyutları ve malzeme kullanımlarıyla büyük bir değişime imza atarken, gerçekliğin eleştirisiyle soyutlamaya yaklaşan çizgide eserler üretir. 2000’lerin başından itibaren hızlı bir reform ve büyüme dönemine giren ülkede sanat pazarının da gelişmesiyle beraber Çin çağdaş sanatı kendine yeni bir alan açar ve bunu hükümet politikalarıyla uyum içinde gerçekleştirir.

Çin mürekkep sanatına yakından bakış

“Mürekkepten: Çin Güncel Sanatından Yorumlamalar” kapsamında, sergi sanatçılardan Tang Bohua, Jian-Jun Zhang ve Zhou Fan’ın sergide yer alan yapıtları üzerine konuşacakları söyleşi, küratör Karen Smith moderatörlüğünde 11 Nisan Perşembe günü saat 18:30’da gerçekleşecekSanatçı Xu Bing 16 Nisan Salı günü saat 18.30’da bir konuşma gerçekleştirirken, araştırmacı Beth McKillop 26 Nisan Cuma günü saat 18.30’da yapacağı “Çin’de Mürekkep” başlıklı sunumda, Çin’deki mürekkebin fiziksel özelliklerine ve modern-öncesi zamanlarda yapım ve kullanım biçimlerine odaklanıyor. İki etkinlik de Pera Müzesi’nde ücretsiz düzenleniyor.

Mürekkep sanatına güncel bir yaklaşım sunan sergi, 28 Temmuz 2019 tarihine kadar izlenebilir.

Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10:00 – 19:00 saatleri arasında, Pazar günleri ise 12:00 – 18:00 saatleri arasında gezilebilir. Müzede Cuma günleri hem uzun hem de ücretsiz! “Uzun Cuma”larda müze 18:00 – 22:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. “Genç Çarşamba” günlerindeyse tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.