Haldun Dormen ile Cumhuriyet Dönemi

0

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü bünyesindeki “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programı (İMAP)ın düzenlediği “İstanbul’un Sesleri” etkinlik dizisi devam ediyor. Usta sanatçıları ağırlayan dizinin ikinci konuğu ünlü tiyatro sanatçısı ve yönetmen Haldun Dormen, Cumhuriyet Dönemi operetleri ve müzikaller üzerine bir sohbet gerçekleştiriyor. Etkinlik Pera Müzesi Oditoryumu’nda 2 Nisan Salı günü saat 18.30’da başlayacak.

 

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programı’nın (İMAP) düzenlediği “İstanbul’un Sesleri” başlıklı söyleşi dizisinin ikinci konuğu duayen isim Haldun Dormen olacak. İMAP koordinatörü Derya Türkan moderatörlüğünde düzenlenen söyleşide Haldun Dormen, sanat geçmişini, erken Cumhuriyet dönemi operetleri ve kendisinin de öncülerinden olduğu müzikalleri anlatacak. Sohbet sırasında Derya Türkan arşivlerden derlediği özel kayıtları da dinleyicilerle paylaşacak. Etkinlik, 2 Nisan Salı günü, saat 18.30’da Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz gerçekleşecek.

 

“İstanbul’un Sesleri” ile görüntü ve ses arşivi oluşturuluyor

Yıl boyunca düzenlenecek bu söyleşi dizisi, müzikten edebiyata, tiyatrodan güzel sanatlara, kültür ve sanatın çeşitli alanlarından bir dizi sanatçıyı ağırlayacak; bu süreçte döneme ışık tutan zengin bir görüntü ve ses arşivinin oluşmasına katkıda bulunacak. “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programı, bu söyleşilerin ışığında, geride anı kitapları, besteler ve eserler bırakan kültür ve sanat insanları kadar, kendini tümüyle öğrenci yetiştirmeye vakfeden Cumhuriyet döneminin ilk hocalarını da anmış ve kayda geçirmiş olacak. Osmanlı’dan Cumuhuriyet’e geçiş sürecinde her biri önemli bir misyon üstlenen bu isimlerin yetiştirdiği öğrenciler, günümüzün ustaları, sanat alanının en önemli temsilcileri arasında yer alıyor.

 

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır ve yerler sınırlıdır.

 

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü aynı zamanda bir kütüphane! Kütüphane çalışma saatleri hakkında ayrıntılı bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz: http://www.iae.org.tr

 

Haldun Dormen Hakkında

5 Nisan 1928’de, Mersin’de doğdu. Sahneye ilk kez Galatasaray Lisesi’nde ortaokul öğrencisiyken Demirbank oyununda yirmi beş kuruş rolüyle çıkan Dormen, Robert Kolej’den mezun olup, tiyatro eğitimini Yale Üniversitesi’nde yüksek lisans derecesiyle tamamladı. İstanbul’a döndüğünde önce Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Küçük Sahne’ye girdi ve Cinayet Var adlı oyundaki dedektif rolüyle ilk kez Türk seyirci karşısına çıktı. O sıralarda Beyoğlu’nda 60 kişilik cep tiyatrosunu açan kadroda yer aldı. 1957’de Papaz Kaçtı komedisi ile Dormen Tiyatrosu’nu kurdu. 1961’de Türkiye’deki ilk Batılı anlamdaki müzikal olan Sokak Kızı İrma’yı sahneledi. Yönettiği Bozuk Düzen ve Güzel Bir Gün İçin filmleri 1966 ve 1967 yıllarında Altın Portakal Film Festivali’nde yedi ödül kazandı. Hisseli Harikalar Kumpanyası, Şen Sazın Bülbülleri gibi müzikalleri yazıp yönetti. 1984’te ikinci Dormen Tiyatrosu’nu kurdu. Aynı yıllarda İstanbul Şehir Tiyatrolarında otuz yıl kapalı gişe oynayacak Lüküs Hayat’ı sahneye koydu. 2002 yılında ekonomik nedenlerle tiyatrosunu kapatsa da çeşitli tiyatrolarda oyunculuğa ve yönetmenliğe devam ettti. Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında kadın sahne sanatçılarının yaşadıklarına ışık tutan Kantocu adlı eseri İstanbul, Eskişehir, Ankara’da sahnelendi. 1997’de Yapı Kredi adına halen devam etmekte olan Afife Tiyatro Ödülleri’ni başlattı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda dersler verdi. Haldun Dormen dördü otobiyografik olan beş kitap, on iki oyun yazdı; iki yüz ellinin üstünde ödül kazandı. Hacettepe Üniversitesi tarafından Onursal Bilim Doktoru olarak ödüllendirilen Dormen, 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı.

 

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Hakkında

Roma, Bizans ve Osmanlı uygarlıklarına damgasını vuran imparatorluklar başkenti İstanbul, hem onun binyıllar içinde biçimlenen “büyük kent” kimliğinin, hem de çevresindeki farklı kültür coğrafyalarının keşfi için atılacak adımların en uygun hareket noktası. Bu nedenle İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, merkezden çevreye doğru genişleyen uygarlık izlerini takip ederek Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerini kapsayan bir süreçte kentin tarihini, kültürel yapısını ve insan profilini araştırmayı, bu amaçla projeler geliştirip desteklemeyi, ulusal ve uluslararası toplantılar, etkinlikler düzenleyerek elde ettiği sonuçları ilgili kurumlarla paylaşmayı ve yayın yoluyla kamuoyuna ulaştırmayı hedefliyor. Enstitü bu ana hedeflerini, kendi bünyesinde oluşturduğu Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet Araştırmaları bölümlerinin çalışma programları doğrultusunda gerçekleştiriyor.

 

Facebook: https://www.facebook.com/IstanbulArastirmalariEnstitusu
Twitter: https://twitter.com/Ist_Arast_Enst
Youtube: https://www.youtube.com/user/IstArastEnst
Instagram: https://www.instagram.com/istanbul_arastirmalari/
Flickr: https://www.flickr.com/photos/istarastenst/
Blog: http://blog.iae.org.tr/

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.