Don Kişot artık İstanbul’da da anılacak

0

İstanbul, Cervantes’in ünlü roman kahramanı Don Kişot’un anma rotasına dahil oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Kültür AŞ ve Cervantes Enstitüsü’nün işbirliği ile 22 ve 23 Şubat günleri Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda, Modern Avrupa’nın ilk romanı olarak kabul edilen Don Kişot’un yazarı Cervantes ile ilgili bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek. Bu etkinlikle İstanbul ‘Don Kişot Rotası’nda yer alan şehirler arasına resmen girmiş olacak.

‘Cervantes Türkiye’de’ başlıklı etkinlik, 22 Şubat’ta yazarın ‘Oviedolu Katalina Sultan’ adlı eserinde bahsi geçen mekânlara yapılacak gezi ile başlayacak. Bu gezide; Cervantes’in eserlerinde bahsi geçen semtlerde, ‘Don Kişot Rotası’na katılacak noktalar saptanacak. Miguel de Cervantes’in 17. yüzyılın başlarında yazdığı ‘Oviedolu Katalina Sultan (La gran sultana doña Catalina de Oviedo)’ isimli yarı gerçek yarı efsane manzum eseri III. Murad devri İstanbul’u ve Topkapı Sarayı’nda geçer. Saat 9.00’da Beşiktaş Yıldız Parkı’ndan başlayacak gezi, Yahya Efendi Camii, Dolmabahçe, Kılıç Ali Paşa Camii, Pera, Haliç Tersanesi, Yahudi Mahallesi, Çıfıt Çarşısı, Murat Ağa Hamamı, Yedikule, Topkapı Sarayı ve Ayasofya ile sürecek.

Don Kişot rotasında yer alan şehirler: Cezayir, Barselona, Lizbon, Alcalá de Henares, Argamasilla de Alba, Azul, Ciudad Real, Córdoba, El Toboso, Esquivias, Madrid, Montevideo, Sevilla, Toledo ve Valladolid.

Cervantes’e Akademik Bakış

Etkinliğin ikinci günü 23 Şubat’ta CRR Konser Salonu üst fuayesinde Türkiye ve İspanya’dan edebiyatçı, yazar ve akademisyenlerin katılacağı bir panel düzenleniyor.  Barselona Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nesrin Karavar’ın moderatörlüğünü üsteleneceği panelde yer alacak konuşmacılar: Madrid Alcala de Henaner Üniversitesi’nden Dr. José Emilio Sola Castaño, Madrid Compuletense Üniversitesi’nden Dr. José Manuel Lucía Megías, İstanbul Cervantes Enstitüsü Müdürü Dr. Gonzalo Manglano de Garay, Barcelona Üniversitesi’nden Dr. Isabel Soler Quintana, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ertuğrul Önalp. Panelde ‘Cervantes ve Osmanlı İmparatorluğu’, ‘Türklerin Elinde Bulunan Bir Esirin Otobiyografisi’, ‘Cervantes ve Türk Akdenizi’, ‘Edebiyat Nehrinde Cervantes’, ‘Cervantes’in Katalina Sultan Adlı Eserinde Tarihi Gerçeklik’ başlıklı konular tartışılacak.

Panel saat 16.30’da belgesel gösterimiyle sona erecek. Panel’in ardından CRR fuayesinde Cervantes’in Türkiye’de çeşitli dillerde basılmış eserlerinden örneklerin ve döneme ait gravürlerin yer alacağı bir de sergi açılacak.

Cervantes Filarmoni Orkestrası İlk Kez İstanbul’da!

Cervantes etkinliği 23 Şubat akşamı saat 20.00’de, Cervantes Filarmoni Orkestrası’nın vereceği konserle sona erecek. Cervantes Filarmoni Orkestrası, Cervantes’in doğduğu Madrid’in Alcalá de Henares bölgesinde kurulan, bünyesinde çocuk ve genç orkestralarının yer aldığı Madrid’in en büyük orkestralarından biri. Orkestra, Don Kişot Rotası (La Ruta de Don Quijote) ile ortak çalışarak bu rotada bulunan şehirlerde konserler veriyor.

Bu özel konseri, Madrid Palakas Orkestrası kurucularından ve müzik direktörü Radu Gheorghe Stan yönetiyor. ‘Don Kişot’a İthafen’ ve ‘Bâb-ı Âli’ye İthafen’ olmak üzere iki bölümden oluşan konserde; L. Minkus (‘Don Kişot’), G. Philipp Telemann (‘Don Kişot Burleski’), Lorente (’Don Kişot’un Satılışı Prelüdü’), G. A. Tortosa Urrea (‘Müslüman Marşı’), Beethoven (‘Türk Marşı’), A. García-Abril’in (‘Dulcinea’ya Şarkılar ve Danslar’) eserleri seslendirilecek. Konserin 110, 80, 50, 30 TL olan biletleri CRR Konser Salonu Gişesi ve Biletix’ten alınabilecek.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.