SPORUN KARANLIK YÜZÜ: RED SPEEDO

0

Two Two Production bu yıl da Red Speedo’yla yine riskli bir projeyle çıkıyor seyircisinin karşısına. Oyun hiç alışılmadık bir mekânda, Pera Palas Oteli’nin kapalı havuz başında sahnelenmekte. #redspeedo #perapalas #dirensanat #tiyatro #sinema

Çocukluğundan beri hayatı yüzme antremanlarında geçen Ray küçük bir yüzme takımının yıldızı, yüzücü koçunun tüm umutlarını bağladığı yıldız bir sporcudur. Olimpiyat seçmelerine hazırlanmaktadır. Olimpiyatları da kesin kazanacağı gözüyle bakılmaktadır. Olimpiyatları kazanırsa ünlü Speedo firmasının reklam yüzü olacak, bol sıfırlı bir servet kazanacaktır. Ne ki, Olimpiyat seçmeleri öncesinde kimin olduğu bilinmeyen doping hapları bulunur. Bunun Ray’in kariyerini mahvedeceğinden korkan ağabey yüzücü koçunu susması için ikna eder. Ağabey her şeyin üstünü örtebilir, koç susabilir ama doping haplarının bulunması ve sonrası Ray’in hayatında birçok şeyin değişmesine, Ray’in ilk kez birçok şeyi sorgulamasına neden olur. Hapların ortaya çıkması Ray ve çevresindekilerin gerçek yüzlerini, yaşadıkları ikilemleri gözler önüne serer…

Yazar: Lucas Hnath

Çeviri: Kerem Pilavcı

Yönetmen: Ahmet Sami Özbudak

Prodüksiyon: Two Two Production

Işık Tasarımı: Ayşe Sedef Ayter

Hareket Tasarımı: Tuğçe Tuna

Dövüş Tasarımı: Gürhan Elmalıoğlu

Kostüm Styling: Ceylan Atınç

Fotoğraflar: Hande Göksan

Afiş İllüstrasyon: Makbule Büyükbayrak

Asistanlar: Duygu Pelit, Mehmet Aygüzel

Sponsor: Ender Spor/Speedo

Oyuncular: Erdem Kaynarca, Erol Babaoğlu, Fehmi Karaarslan, Tuğçe TanışDekor, sahne imkansızlığı?

 

Dekor, sahne imkansızlığı?

 

Böyle bir kapalı yüzme havuzunu sahneye çevirmek zordu. Bu zorluk imkansızlık bizim tutunum tarzımız. Ahmet Sami’nin işleri mekana özgü, onun tarzı aslında.

 

Ahmet Sami:Yapay havuz kurmak bana pek samimi gelmedi, seyircinin böyle daha çok ikna olup etkilendiğini düşünüyorum.Karakterlerin de bu ortamda daha fazla hissedilebildiğini düşünüyorum.

 

Pera Palas’ı nasıl ayarladınız?

 

Görüştüğümüzde risk olarak gördüler aslında ama analştık görüştükçe.

 

Karakter hakkında bilgi?

 

Erdem: Abisi, Peter hem menajeri hem avukatı hem abisi. Abisi sayesinde yüzmeye başlamış Ray. Böyke bir yapının altında hayatını sadece yüzerek geçirmiş, kendini hiç geliştirmemiş eğitim açısından. Tek çabası kazanmakl olmış. Oyunda da bunu sorguladığı ana geliyoruz.

 

…İnce dengeyi nasıl sağladınız;?..

 

erdem: Sağlam yerlere referans veren bir karakterolduğunu düşünüyorum. Hayatını fiziksel, içgüdüsel, hayvani bir yandan yaşamış. ben de bunu dikkate alarak oynadım. Ray i oynadığıma çok mutluyum.

 

Ahlak ın sınırları

Fehmi: Ahlak ın inşa edilmiş bir şey olduğunu düşünüyorum. Abi, olimpiyatlarda sporcuların ahlaklı olmasını düşünüyor ama kendi hiç oraya gidememiş

 

Karakter hakkında bilgi

?

 

Tuğçe: Spor terapisti. sporcunun bedeniyle ilgileniyor, fizyoterapist aslında. Sistemin, içine aldığı insanlardan biri. Bütün bu olanlardan o da yırtmaya çalışan biri. Olanlardan dolayı çaresiz hissediyor. Kurban aslında.


Karkteri güçlendiriyorsunuz…?

 

Tuğçe: Erdem ile çok prova yaptık. İnsan olarak yaptığımız röportajlarda da samimileşince, başka, sam,mi ortam oluşuyor.Belki hissettiğiniz budur.

.

Ray kontrolünü kaybetmiş, o kadın hala onun için bir şey hissediyor, önemsiyor ya da elveda etmek için de gelmiş olabilir.

 

Erdem ile çalışmak keyifliydi, çok çalışkan biri, … umarım bu da sahneye yansıyordur.

Açgözlü bir abiyi oynadınız, nasıl karakter?

 

Erol: Peter öğrenciliğini bitirmiş , kariyer planı yapmış bir karakter. Hayat acımasız diyen bir toplumun yetiştirdiği bir avukat. Peter bunu aklı ve zekasıyla yapmış Ray ise bunu yeteneğiyle yapabilen biri. Ray bir seferde paraya sahip olabilecek birisi Peter Ray in onun gelebileceği yere bir kerede gelebileceğini farkediyor. Ray in yanında olması aç gözlülüğü yüzünden .Ray im bir seferde kazanacağı para gözünü açıyor.

 

Oyunda Ray in tam kazanmasını istediğimiz yerde Ray kazanmaktan korkuyorum dedi..?

 

Erol. Peter i rekabetçi, hırslı görüyoruz ama aslında öyle değil, hani olur öyle değildir dersin.Daha çok zamana, paraya endeksli bir hayatı var. 90larda sert öğrencilik zamanı olan ama şimdi saygın tanınan biri olmak isteyen biri. Sistemde temiz sicille kalmak istiyor. Oyunda geçen o olay onu çıldırtıyor.Aslında en ç0k kaybeden o olacak . Peter ile Ray akıl ile bedenin karşılaştırması.İlk sahnede Ray i gücü ile öne çıkan Peter i vaşarı için her şey mübah derken görüyoruz, sonra her şey değişiyor.

 

Tarhi atmosferi seçme sebebi..?

 

Ahmet Sami: Pera Palas muazzam bir hazine. Böyle bir havuzunun olması büyük bir zenginlik, böyle çağdaş bir havuz, oyunun sürprizi.

 

Ekip nasıl buluştu?

 

A.S: Kerem ile ortak, ben Tuğçe yi tanıyordum Kerem diğerlerini..

herkesle tanışıyordum, çalıştım. Kerem ile birlikte, öyle oluştu.

Kerem: Erdem in kastı zordu, ben ilk çevirdiğimde oyuncular aklımızdaydı.

 

Tiyatro displini?_

 

A.sAMİ: Tiyatro parlamaktır.

Kerem: Çok geç saatler kadar sürüyor, herkes hazırlıklı oluyor.

Erol: Keyif faktörü çok önemli. Bundan zevk almayan biri tiyatroda oynamak istemez. Hepimiz ekranları biliyoruz canlı iş yapmak da risk faktörü var. Tüm öğeler arasındaki uyum önemli. Oyun oynanan labaratuvarı hepimiz oluşturuyoruz.Tüm öğeler oyuncu üzerinden taşımak istediği için her türlü risk aktörü ile yaratıcı işelme girmeli, zevki vern bu.

 

Dizi/Tiyatro?

 

Erdem: Benim ayırdığım yok, tiyatroa da dizide de oynuyorum. Ben her zaman kamera önünde yönetmen ne istiyor onu yaparım kendimi çok koymam, tiyatroda ise çok problem çıkarabilirim, sürekli müdahale edebilirim. Şu şöyle olsun şuböyle olsun diyebilirim. Dizi ve tiyaro arasında pratikte bir fark var.

 

 

Sahnede çıplaklık ?

AHME SAMİ. Red Speedo da her şei görüyoruz. Aslında Ray in çıplaklığı seksüelliği değil çaresizliğini gösteriyor. Sadece bendensel değil.

Burada bulabileceğiniz içerikler

red speedo oyunun kadrosu, red speedo oyunun yönetmeni, red speedo oyunun konusu nedir? , red speedo nerede oynuyor, red speedo pere palas, red speedo oyunu hakkında yazılanlar, red speedo oyunun ekibi ile video röportaj, red speedo ekibi neler anlattı, red speedo ekibi ile diren sanat soruları,

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.