Pera Film’de Zaman Dilimleri

0

Pera Film, çizgisel zaman anlayışına alışılagelmişin dışında bir bakış sunan Zaman Değişmeli sergisi kapsamında 6 Şubat – 17 Mart tarihleri arasında Zaman Dilimleri programını sunuyor.

Program; kendi gerçekliğini yaşayabilmek için doğru zamanı bekleyenlerin, içinde yaşadığı zamanın doğrularına isyan edenlerin, dünyanın başka bir yerinde aynı anda neler yaşandığını merak edenlerin, bir günün 24 saat sürüyor oluşuna meydan okuyanların ve zamanın iyileştiriciliğine inananların hikayelerine ışık tutuyor.

Kült filmlerden belgesellere, bilim kurgu klasiklerinden yakın zamanda ses getirmiş yapımlara uzanan programda, Fransız Yeni Dalga’sının öncülerinden Alain Resnais’in hafızanın doğası üzerine bir araştırma niteliğindeki filmi Geçen Yıl Marienbad’da; Virginia Woolf’un Orlando’su ile Tod Browning’in Ucubeler’ini yeniden yorumlayan Ulrike Ottinger’in insanlar arası farklılıklara ve dönüşüme dair kalıpları yıkan bir tiyatro sahnesi yarattığı Ucube Orlando; Andrzej Zulawski’nin yasaklanan ve yıllar sonra kayıp sahneleri yeni görüntüler ve dış ses anlatımıyla tamamladığı, yeni bir medeniyet kurmak için dünyayı terk eden bir grup astronotun hikayesini anlatan Gümüş Küre; Jim Jarmusch’un en sevilen filmlerinden biri olarak anılan, eş zamanlı olarak beş farklı taksi şoförünün, beş farklı şehirde, yolcularıyla beraber yaşadıklarından küçük kesitler aktardığı Dünyada Bir Gece; gerçeklik ve coşku dolu sinematik bir deneyim sunan Safdie Kardeşler’in iki kardeşin yaşadıklarına odaklanan suç filmi Soygun; LGBTQ+’ların sosyal medya görüntüleri yoluyla cinsel kimliklerini dünyaya açıklamalarını konu eden ilk belgesel olan İtiraf ve son olarak Zaman Değişmeli sergisinin sanatçılardan Cao Fei’nin sanal ve gerçek arasındaki muğlak sınıra odaklandığı i.Mirror ile insanların kolektif bilincinin gündelik yaşamda nasıl ortaya çıktığını incelediği filmi Sis ve Pus yer alıyor.

FİLMLER

Geçen Yıl- Marienbad’da Last Year at Marienbad 

Yönetmen / Director: Alain Resnais Oyuncular / Cast: Delphine Seyrig, Giorgio Albertazzi, Sacha Pitoğff Fransa / 1961, 94’, siyah-beyaz / b&w Fransızca; Türkçe altyazılı  

Film, büyük bir barok şatoda geçer; şato, altın ve mermer süslemeli sonsuz koridorları, zengin desenli tavanları, heykelleri ve sessiz hizmetçileri ile terk edilmiş gibidir. Bu garip otelin misafirleri, tuhaf bir kadercilik içinde sürüklenirken, konfor ve tatminsizlik arasında gidip gelen bir ritüeli sürdürür. Hapishaneyi andıran bu lüks otelin misafirleri sanki hipnoz edilmiştir. Italyan aksanlı bir adam, labirentlerden oluşan şatoda yolunu kaybetmiş gibi dolanır, önceki yıl tanıştığını iddia ettiği bir kadının peşinde, onunla konuşmak için uğraşır. Fakat kadın bu tanışmayı hatırlamamakta ya da hatırlamak istememektedir. 

Ucube Orlando / Freak Orlando 

Yönetmen / Director: Ulrike Ottinger Oyuncular / Cast: Magdalena Montezuma, Delphine Seyrig, Albert Heins, Claudio Pantoja Almanya  1981, 126’, renkli / color Almanca; Türkçe altyazılı 

Farklı zamanlar arasında atlayan bir fanteziyi aşırılıklarla dolu bir maskeli baloyla bir araya getiren Ulrike Ottinger, cafcaflı kostümlerle sunduğu beş öyküde İspanyol Engizisyonu’ndan gezgin gösteri sanatçılarına, Yunan Mitolojisi’nden bedensel tuhaflıklara kadar, bir karnaval atmosferinde dünya tarihini anlatıyor. Şekil değişimi yoluyla cinsiyet kalıplarını sorgulayan öykülerin tümünde, hayranlık uyandıran Magdalena Montezuma gözüpek bir seyyah karakterini canlandırıyor. Virginia Woolf’un Orlando ve Tod Browning’in Ucubeler eserlerini yeniden yorumlayan öncü feminist Ottinger, insanlar arası farklılıklara ve dönüşüme ayrılmış renkli, kalıp yıkan bir tiyatro sahnesi yaratıyor.

Gümüş Küre  /  On the Silver Globe 

Yönetmen / Director: Andrzej Żuławski Oyuncular / Cast: Andrzej Seweryn, Jerzy Trela, Iwona Bielska, Grazyna Dylag, Waldemar Kownacki Polonya  1988, 166’, renkli / color Lehçe; Türkçe altyazılı  

Bir grup astronot, yeni bir medeniyet kurmak amacıyla uzak bir gezegenin karanlık yüzüne iniş yaparlar. Ancak aralarında en yaşlı ve bilge olanın ölümüyle birlikte, kurdukları yeni toplum giderek yozlaşmaya başlar. Sayıları hızla artan yerleşimciler, yavaş yavaş iç çatışmalarla parçalanan bir kabileye dönüşür. Hayatta kalan son yerleşimci, gündelik yaşamdan kareler kaydeden bir muhabir, sonraki nesil tarafından bir mesih olarak görülür, ancak adına işlenen suçlar karşısında dehşete düşer. Aynı zamanda, denizin diğer kıyısını keşfetmek için yolculuğa çıkan savaşçılar, kuş şekilli canavarlardan oluşan yeni ve güçlü bir ırkla karşılaşırlar. Gümüş Küre, Żuławski’nin görsel sanatının belki de en ihtişamlı ifadesi. 

Dünyada Bir Gece / Night on Earth 

Yönetmen / Director: Jim Jarmusch Oyuncular / Cast: Winona Ryder, Gena Rowlands, Roberto Benigni, Giancarlo Esposito Fransa, İngiltere, Almanya, ABD, Japonya 1991, 128’, renkli / color İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Fince; Türkçe altyazılı  

Beş şehir. Beş taksi. Geceyi dolduran sayısız yabancı. Zaman dilimleri, kıtalar ve dilleri aşan beş komedi öyküsünde kentsel yurtsuzluğu ve varoluşsal bunalımı anlatan Jim Jarmush’a, aralarında Gena Rowlands, Winona Ryder, Armin MuellerStahl, Beatrice Dalle ve Roberto Benigni gibi uluslararası oyunculardan oluşan muazzam bir kadro eşlik ediyor. Jarmusch’un, yolcu koltuğundan insanoğluna attığı, çarpık olduğu kadar sevgi dolu bakış, Dünyada Bir Gece’yi ünlü yönetmenin en keyifli ve en sevilen filmlerinden biri haline getiriyor. 

Soygun / Good Time 

Yönetmenler / Directors: Benny Safdie, Josh Safdie Oyuncular / Cast: Robert Pattinson, Jennifer Jason Leigh, Benny Safdie, Barkhad Abdi ABD  2017, 101’, renkli / color İngilizce; Türkçe altyazılı

Başarısız bir banka soygunu sonucunda erkek kardeşi hapse düşen Constantine Nikas (Robert Pattinson), kardeşini kurtarmak için şehrin yeraltı dünyasında giderek daha da umutsuz ve tehlikeli hale gelen bir yolculuğa çıkar. Adrenalin dolu bir gecenin ardından Constantine, yaşamları pamuk ipliğine bağlı olan kardeşini ve kendini kurtarmak için zamanla yarışırken, kendini delice bir şiddet ve yıkım sarmalının içinde bulur. Soygun; kurgusuyla, performansıyla kendini aşan Robert Pattinson’ıyla, Oneohtrix Point Never’ın müzikleriyle enfes bir film. 

İtiraf / Out  

Yönetmen / Director: Denis Parrot Fransa / France, 2018, 63’, renkli / color Rusça, Japonca, Almanca, Fransızca, İngilizce; Türkçe altyazılı  

İtiraf; LGBTQ+’ların cinsel kimliklerini dünyaya açıklamaları konusunu yalnızca sosyal medya görüntüleri yoluyla ele alan ilk belgesel. Gay, biseksüel, lezbiyen ve transseksüel gençlerin internette paylaştıkları çarpıcı videolara yer veren İtiraf, bu gençlerin kimliklerini sonunda dünyaya itiraf ettikleri, kişisel ve sosyal yaşantılarını sonsuza dek değiştirecek bu dönüm noktasının önemini izleyicinin de yürekten hissetmesini sağlıyor. 

i.Mirror  

Yönetmen / Director: Cao Fei Çin / China, 2007, 28’, renkli / color İngilizce; Türkçe altyazılı 

Aralarındaki sınırın hep muğlak olduğu sanal ve gerçek arasında bir çizgi çekmenin belki de artık bir önemi kalmadı. Sanal dünya bizi aslen olduğumuzdan farklı kılsa da, aynı zamanda kendimiz olmaya devam etmemize izin verir. Sanal alanın gerçekliği zayıflattığından sürekli endişe etsek de, elektronik ortamda yaşadığımız ikinci hayatımız belki de bu kavramların bileşimi sayesinde yeni olasılıklara, fani dünyayı aşan yeni bir güce giden kapıyı açacak. Bu bileşimin yarattığı üst-alanda, gerçekliğin sona erdiği noktada, basit ve özgür bir yaşam tutkumuz varlığını sürdürüyor. Tanrı insanı sever, ama kurtuluşumuz aynı zamanda birbirimizin elinde.  

Sis ve Pus / Haze and Fog 

Yönetmen / Director: Cao Fei Çin / China, 2013, 46’, renkli / color Mandarin; Türkçe altyazılı  

Sis ve Pus, günümüz Çin’inde geçen yeni bir tür zombi filmi. Film, Cao Fei’nin “sihirli metropoller” olarak adlandırdığı çağda yaşayan insanların kolektif bilincinin, ilk bakışta sıkıcı ve sıradan olan gündelik yaşamda nasıl ortaya çıktığını inceliyor. Bu sihirli gerçeklik, görünür olan ile görünür olmayanın denge noktasındaki mücadelesinden ortaya çıkıyor. Film, dünyamızda mucizelerin giderek daha da silikleştiğini, bunları daha net bir şekilde görmek için özel bir şeye ihtiyacımız olduğunu ortaya koyuyor. Bu, yitirilmek üzere olan donuk yaşamlardaki, gözle görünmeyen mucizelerin öyküsü. 

 

“Zaman Dilimleri” Şubat-Mart 2019 Programı

06 Şubat Çarşamba 19:00 Geçen Yıl  

08 Şubat Cuma  19:00  Soygun  21:00 Dünyada Bir Gece  

09 Şubat Cumartesi 15:00 Ucube Orlando  

10 Şubat Pazar  15:00 İtiraf  

15 Şubat Cuma 19:00 i.Mirror + Sis ve Pus  

21 Şubat Perşembe  19:00 Gümüş Küre  

23 Şubat Cumartesi 13:00 İtiraf  

06 Mart Çarşamba  19:00 Ucube Orlando  

09 Mart Cumartesi  15:00 i.Mirror + Sis ve Pus  

10 Mart Pazar 15:00 Geçen Yıl Marienbad’da  

13 Mart Çarşamba  19:00 Gümüş Küre  

16 Mart Cumartesi  17:00 Soygun  

17 Mart Pazar  17:00 Dünyada Bir Gece  


Bu program kapsamındaki Pera Film gösterimleri indirimli müze giriş bileti ile izlenebilir. Biletler Biletix’teScreening tickets are 10 TL (reduced museum admissionand on Biletix.  

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.