“Parajanov, Sarkis ile” Sergisi Kapsamında Konuşma Etkinliği

Pera Müzesi’nin düzenlediği Parajanov, Sarkis ile” sergisi kapsamında, film eleştirmeni Jean Radvanyi, Parajanov sineması üzerine bir konuşma gerçekleştiriyor. “Parajanov, Kafkasların Yaramaz Çocuğu” başlıklı konuşma, Pera Müzesi Oditoryumu’nda 13 Şubat Cuma günü saat 18:30’da ücretsiz gerçekleşecek.

Jean Radvanyi, Kafkasların Yaramaz Çocuğu
Parajanov’u Anlatıyor

13 Şubat 2019, 18:30

Pera Müzesi’nde devam eden ve şiirsel sinemanın ustalarından ünlü yönetmen Sergey Parajanov’un tüm dönemlerini Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluşturan Parajanov, Sarkis ile” sergisi kapsamında film eleştirmeni ve coğrafyacı Jean Radvanyi bir konuşma gerçekleştiriyor. Sovyetler Birliği sonrası dönemde Rus nüfuzunun devam ettiği topraklar, özellikle Rusya ve Kafkaslar konusunda uzman olan Radvanyi konuşmasında, Parajanov sinemasını Sovyetler bağlamında değerlendirirken, bu yapıtlarda öne çıkan iki temel özelliğe değinecek: Parajanov’un sosyalist gerçekçiliğin yerleşik kalıplarından kopuşunu ifade eden estetiği ve hararetli tartışmalar açmaktan asla vazgeçmeyen sorgulayıcı yönü.

Etkinlik, Pera Müzesi Oditoryumu’nda 13 Şubat Cuma günü saat 18:30’da ücretsizgerçekleşecek.

Jean Radvanyi Hakkında

Radvanyi, bir coğrafyacı ve film eleştirmeni olmasının yanı sıra Paris’teki Institut National des Langues et Civilisations Orientales’de (INALCO) ders veriyor. Radvanyi’nin, Sovyetler Birliği sonrası dönemde Rus nüfuzunun devam ettiği topraklar, özellikle Rusya ve Kafkaslar konusunda uzmanlığı bulunuyor. Yayınlanan yapıtları arasında, Le cinéma géorgien (Centre Georges Pompidou, 1988), Le cinéma d’Asie centrale soviétique (Centre Georges Pompidou, 1991), Le cinéma arménien (Centre Georges Pompidou, 1993), La Nouvelle Russie (A. Colin, 2010) Atlas géopolitique du Caucase (with N. Beruchashvili), (Autrement, 2010); La Russie entre peurs et défis (M. Laruelle ile birlikte), (A. Colin, 2016) sayılabilir. Aynı zamanda “Parajanov- Sarkis ile” (Pera Müzesi, 2018) sergi kataloğuna da katkıda bulundu.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizce’dir, Türkçe simültane çeviri olacaktır
.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.