“İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin opera olarak Türkiye’de ilk kez sahnelediği Don Kişot Türkiye Prömiyeri Süreyya Operası’nda gerçekleşti.”

 

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin bu seneki teması olan “ idealizm ” kavramı kapsamında akla ilk gelen figür : “Don Quichotte”. İspanyol yazar Miguel de Cervantes’in 1600’lerin başında yazdığı , ve hiçbir dönemde güncelliğini yitirmeyen bu eserden esinlenilerek bestelenen “Don Quichotte Operası” yoğun hazırlık sürecinin ardından, Türkiye’de ilk defa Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi’nde, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelendi.

Fransız oyun – roman yazarı Henri Cain’in librettosunu yazdığı, romantik dönemin önemli bestecilerinden Jules Massenet’in son zamanlarında bestelediği “Don Quichotte” Operası, dünyada ilk kez, 1910 yılında Monte Carlo Operası’nda sahnelendiğinde büyük ilgi görmüştü.

Seyircinin büyük ilgi gösterdiği Türkiye prömiyerinde eserin olay örgüsü ana hatlarıyla şöyle ; İnsanlığın unuttuğu erdemlerin peşinde koşan , tutkulu gezgin şövalye Don Quichotte, inandığı doğrular ve aşkı için hayatını riske atmaya hazırdır.Don Quichotte ve sadık yaveri Sancho’nun küçük bir İspanyol kasabasına gelmesiyle başlayan olaylar, Don Quichotte’un Dulcinée’yi idealindeki kadın olarak görmesi ve ona aşkını ilan etmesiyle devam eder. Ancak Dulcinée, sözde Don Quichotte’un kendisine duyduğu aşkı sınamak için, ondan bir istekte bulunur: Gezgin Şövalye, Dulcinée’nin kolyesini çalan hırsızı bulup, kolyeyi ondan alarak güzel kadına geri getirecektir… Getirmesine getirir, ama ettiği evlenme teklifi Dulcinée tarafından geri çevrilince, kandırıldığını anlar….

“Don Quichotte”operası ile görünüşteki komedi ögelerinin ardında , insanlığa bazen üzücü bazen sarsıcı hayat dersleri verilir.

Eseri Recep Ayyılmaz sahneye koyduğu, Zdravko Lazarov’un şefliğini yaptığı eserde Koro şefliği ise Paolo Villa’ya ait.

Dekor tasarımı Efter Tunç’a, kostüm tasarımı Gizem Betil’e, ışık tasarımı Yakup Çartık’a , koreografi ise Beyhan Murphy’e ait.

Dulcinée rolünde ; Aylin Ateş , Özge Kalelioğlu, Deniz Likos – Don Kişot rolünde; Suat Arıkan, Gökhan Ürben – Sancho rolünde N. Işık Belen, Umut Kosman, – Pedro rolünde ; Begüm Karacasu – Garcias rolünde Banu Ergün, Funda Güllü – Rodriguezrolünde; Can Reha Gün, Bahadır Özkoca – Juan rolünde; Zafer Çiftçi, Çağrı Köktekin dönüşümlü olarak rol alıyorlar.

Temsil Tarihleri:

22 Ocak Salı 20.00

23 Ocak Çarşamba 20.00

25 Ocak Cuma 20.00

26 Ocak Cumartesi 16.00

29 Ocak Salı 20.00

30 Ocak Çarşamba 20.00

www.operabale.gov.tr

www.biletiva.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.