Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali bu yıl  14-15-16 Aralık 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek. Festivalin basın toplantısı İstanbul’da yapıldı. Hazırlanan basın toplantısında Festival Başkanı Faysal Soysal, Festival Genel Sanat Yönetmeni Lütfi Şen, Jüri Üyesi Oyuncu Sezin Akbaşoğulları, sanatçı Anjelika Akbar, yönetmen Reis Çelik katıldı.

Bireyselleşme ve yalnızlaşma çağında her bir senarist ve yönetmenin “dostluk” kavramına getireceği farklı ve özgün bakış açısıyla dostluğu kısa film dilinde yeniden inşa etmeye hazırlanıyor.

Fethi Gemuhluoğlu’nun “dostluk” felsefesinden yola çıkan, Başkanlığını Faysal Soysal’ın ve Genel Sanat Yönetmenliğini Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı “Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali”nin 03 Aralık Pazartesi günü geniş bir gazeteci katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında, bu yıl festival programında yer alacak filmler ve etkinlikler ile sinemaseverleri bekleyen sürprizler anlatıldı.

Festival Koordinatörü Gülnaz Gökçen’in Beyoğlu Belediyesi’ne ve Akademi Beyoğlu’na teşekkürlerini sunarak yaptığı açılış konuşmasının ardından toplantıda ilk sözü Festival Başkanı Faysal Soysal aldı.

“Biz Türkiye olarak konumladığımız coğrafyada çok ayrı bir yerde durmaktayız, hem kültürel hem de coğrafi olarak başka ülkelerden farklı tecrübeler ve imtihanlarla karşı karşıyayız.” diye sözlerine başlayan Festival Başkanı Soysal, Orta Doğu’da bulunmamız, Asya ve Avrupa’da bulunmamız ve ayrıca Osmanlı gibi bir medeniyetin kültürünü ve medeniyetinin tarihini taşıyor olamamız bize başka sorumluluklar yüklüyor.” dedi.

“Anadolu insanı olarak sokağımızdan başlayarak biz nerede bir düşen olursa yardım etmeye çalışmışız. Hatta sadece sokakla değil elimizden geldiğince bazen kendimizi de feda ederek başka insanlara milletlere dostluk elimizi uzatmışız.” diyen Soysal, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün bu çatışma kavga ve savaş ortamında Türkiye’nin dünyadaki konumu dostluk ile ilgili ilişkisi ve yaptığı yardımlar bu dostluğun daha da önemli olduğunu gösteriyor. Bu festivaller özellikle sinema anlamında, bu platformlar kaynaşmayı ve paylaşmayı %100 arttıran ortamlar. Bu sebeple Fethi Gemuhluoğlu’nun dostluk konuşmasındaki insanın kendisine dost olması toprağa dost olması suya dost olması ağaca dost olması coğrafyaya dost olması tarihe zamana dost olması felsefesi festivalimizin ana merkezinde ve bütün boyutlarıyla bu dostluğu tartışmaya felsefik olarak yüceltmeye ve geliştirmeye çalışan bir festival olma yolunda ilerlemeye çalışıyoruz.”

Festivalinin sadece bir tematik festival olmadığının altını çizen Faysal Soysal, bugün başvuru sonucuna bakıldığında dünyanın 76 ülkesinden 800 tane dostluk temalı kısa filmin başvurduğunu ifade etti.

Sosyal, festivalde yarışacak filmleri açıkladı:

YARIŞMA FİLMLERİ SEÇKİSİ

SCHOLLYARD BLUES/ İSVEÇ / Maria Eriksson / 16’ 36’’

HEDIEH / İRAN / Sahar Sotoodeh / 15’

DÜŞ YÜZEYİ/ TÜRKİYE / Aahmet Faruk Arslan /7’ 7’’

MY LABEL/ BELÇİKA / Janne Janssens / 4’ 41’’

FARAMOOSHİ/ İRAN / Fatemeh Mohammad /16’

KRAMPON / TÜRKİYE / Abdullah Şahin / 13’ 20’’

ARTHUR RAMBO/ FRANSA / Guillaume Levil /18’

IMAGE / İRAN / Ehsan Kaffah / 20’

FROM INSIDE/ İRAN / Ramy Gabry / 5’

NAFTALİN/ TÜRKİYE / M.Furkan Daşbilek / 18’ 16’’

THE LAST TEACHER / KAZAKİSTAN / Alan Rakhmetaliyev / 18’

GÜMÜŞ/ TÜRKİYE / Deniz Telek / 16’ 29’’

THE SEA SWELLS/İRAN / Amir Gholami / 18’ 13’’

SHAB E TAVALOD/ BIRTHDAY NIGHT / İRAN / Omid Shams / 20’

OYUNCAK BEBEK/ SERDAR ALTUN / TÜRKİYE / 13’ 28’’

THE FAREWELL/ KIRGIZİSTAN / Karash Janyshov /15’

IL TRATTO/ İTALYA / Alessandro Stevanon / 15’

Festivalin Genel Sanat Yönbetmeni Lütfi Şen ise “Yaşam Boyu Dostluk Ödüllerini” açıklayarak, konuşmasına başladı. Şen konuşmasında şunları ifade etti; “İki yıl önce başladığımız bir proje Uluslarası Dostluk Film Festivali. Ama benim gönlümde çok daha eskiden başlamış durumda. Ben Fethi Gemuhluoğlu’nu tanıdığım anda şunu da farkettim; artık benim için bir Fethi Gemuhluoğlu yoktu. O, bu coğrafyaya dost olan entellektüel kapasitesi olan gençleri takibe aldı onları yaptıkları sanatsal faaliyetlerle ilgili manevi olarak destekledi, ekonomik olarak destekledi ve hiçbir ayrım yapmadı. Dost olan herkesi bağrına bastı.”

Yaşam Boyu Dostluk Ödülü

Bu yıl ilki 14-15-16 Aralık 2018 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin Yaşam Boyu Dostluk Ödülleri iseUsta Yönetmen Reis Çelik, Yönetmen Biket İlhan ile Yeşilçam’ın usta oyuncusu Süleyman Turan’a takdim edilecek.

Jüri Üyesi Oyuncu Sezin Akbaşoğulları ise “Panorama Seçkisi” ile “40 Yıllık Hatır Seçkisi” nin filmlerini açıkladı.

KIRK YILLIK HATIR SEÇKİSİ

Kırk Yıllık Hatır seçkisi, adını doğrudan festivalin adı ve teması olan ‘Dostluk’ kavramından alıyor. Bu coğrafyada yaşayan herkes ‘bir fincan kahvenin kırk yıllık hatırı var’ deyimini bilir ve bu kahvenin Türk kahvesi olduğu artık dünyaca malumdur. Yerel bir kimlikten ve özgün bir değerden hareketle kendimize ait özel bir seçki ismini kullanmayı tercih ettik. Bu minvalde yerelden hareket ederek evrensel bir tema olan Dostluk’a herkesi davet ettiğimiz bu bölümde bir şekilde yarışma şartlarına uymayan ama doğrudan ya da dolaylı yoldan dostluk temamıza işaret eden ve bunun dışında başka bir kriter aramadığımız farklı kısa film formatlarını seyirciyle buluşturuyoruz. Bu seçki de ise 18 film seyirci ile buluşacak.

THIRD KIND/ YUNANİSTAN / 30’ – Dir. Yorgos Zois

AKHARIN AGHOOSH/ İRAN / 4’ – Saman Hosseinpuor

TECAÜL-İ ARİF/TÜRKİYE / 12’17’’ – Hasan Kalender

DÖNÜŞ/ TÜRKİYE / 19’ 27 ‘’– Dir. Nesli Özalp Tuncer

THE LOOK/ İRAN / 6’ – Dir. Shayan Naghibi

WORDS OF CARAMEL/İSPANYA / 20’ 29’’ – Dir. Juan Antonio Moreno Amador

QARA YOL/İRAN/15’ 56’’ – Dir. Leila Noroozi

ICE/ ESTONYA / 20’ – Dir. Anna Hints

ÇİZGİLER ARASINDA / TÜRKİYE / 4’ 50’’ – Şeref Akçay

TABAGHA 4/ İRAN / 18’ 23’’ – Pedram Ganji

LAST DAYS/ İSPANYA / 14’ 47’’– Dir. Arturo León Llerena

VADİ / TURKİYE / 10’ – Can Erkan –Salih Toprak

ONE HUNDRED YEARS RUNNING/ İTALYA / 17’ – Dir. Domenico G.S. Parrino

PARVAZ MAHİHA/ İRAN / 14’ 38’’ – Mohammad Towrivarian

MERYEM ANA/ TÜRKİYE / 9’ 45’’ – Hasan Ete

THE FOX/ İRAN / 9’ – Sadegh Javadi Nikjeh

İPLER/TÜRKİYE/ 11’ – Gökçe Pehlivanoğlu

PANAROMA SEÇKİSİ

Dünyada önemli festivallerde gösterilip, çok sayıda ödüle layık görülen bazı kısa filmleri Türkiye’deki sinemaseverlerle buluşturmak amacıyla bu özel bölümü tasarladık. Panorama bölümümüzde gösterilecek filmlerde herhangi bir tema sınırlamasına gitmemekle birlikte güncel meseleleri yakalayan ve gerek sinema severlere gerekse de sanatın diğer dallarına ilgi gösteren takipçilere yeni ufuklar açma potansiyeli taşıyan eserleri davet etmeyi daha uygun bulduk.

Filmlerin diğer önemli bir özelliği ise ilk defa Türkiye’de gösteriliyor olması. Bu yönüyle panorama bölümündeki filmler Türkiye prömiyerlerini ilk defa bizde yapıyor olacaklar… Bu seçkide dünya sinemasından 14 film seyirci ile buluşacak.

A WOMAN LİKE ME / NEPAL / 8’ 46’’ – Dir. Isabel Lilia Morales Bondy

BLUE PETER/ HIRVATİSTAN / 14’ 28’’ – Dir. Marko Šantić

RELATED BY BLOOD/ İRAN / 30’ – Dir. Hossein AMIRI, Pedram PORAMIRI

AVOCADO/USA / 11’ – Dir. Darwin Serink

MİĞFER/ TÜRKİYE / 6’ 41’’– Dir. Ramazan Kılıç

GREY UMBRELLA/ İRAN / 8’ 32’’ – Dir. Mohammad Poustindouz

OKSIJAN/ UK / 20’– Dir. Edward Watts

CAROLINE / USA /12’ – Dir. Celine HELD, Logan GEORGE

TOPRAK /TURKİYE / 18’ 50’’ – Dir. Alican Durbaş

DROWNING IN SANDS / SUDAN / 31’ – Dir. Lucy Provan

FACING MECCA/ İSVİÇRE / 27’ 6 ‘’– Dir. Jan-Eric Mack

KAYIP ZAMAN DÜŞLERİ/ TÜRKİYE /15’ – Dir. Faysal Soysal

HAMSA/ RUSYA / 15’ 24’’ – Dir. Gadzhimurad Efendiev

WRONG DIRECTION/ FRANSA / 9’ – Dir. Rodolphe Cappelletti, Julien Botzanowski

PANAROMA SEÇKİSİ UZUN METRAJ

EYES OF THIEF /FİLİSTİN / Najwa Najjar

MARMAULAK / THE LİZARD / İRAN / Kamal Tabrizi

WHERE IS THE FRIEND HOME / İRAN / Abbas Kiarostami

Festival Jüri Üyeleri Birbirinden Değerli İsimlerden oluşuyor

“Kısa Metraj Film Yarışması” ana yarışma kategorisinden oluşurken, yarışmada dereceye girecek filmleri seçecek jüriye Antalya, Adana, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası festivalde ödüller kazanan ve sinemasıyla adından çokça söz ettiren bir isim; Yüksel Aksu başkanlık ediyor. Dünyaca ünlü Amerikalı Senarist ve Yönetmen Najwa Najjar, İranlı Yönetmen Kamal Tabrizi, Türk Yönetmen Tevfik Başer ve Oyuncu Sezin Akbaşoğulları jüride yer alan isimler.

Yarışma Bölümüne 800 Başvuru Yapıldı

“Dünyanın tüm yönetmenlerini kalemiyle dostluk yazmaya, klavyeye dostluk için basmaya, kameranın vizöründen dostluk için bakmaya çağıran festival; Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’ne 800 başvuru gerçekleşti.

Ulusal ve uluslararası platformlarda büyük ilgi gören festivale dünyanın dört bir yanından başvuru geldiğini dile getiren Festival Başkanı Faysal Soysal, Hindistan’dan Filipinlere, İran’dan Amerika’ya, Brezilya’dan Suriye’ye Fransa’dan Cezayir’e, İsveç’ten Gana’ya, Kırgızistan’a kadar 75 farklı ülkeden başvuru geldiğini belirtti.

Fethi Gemuhluoğlu’nun “dostluk” felsefesinden yola çıkarak düzenlenecek “Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali”, “Kısa Metraj Film Yarışması” ana yarışma kategorisinden oluşurken, yarışmada dereceye girecek filmlerden 1.’ye 40.000 TL, 2.’ye 20.000 TL, 3.’ye 12.000 TL ile bir kısa filme 15.000 TL değerinde Fethi Gemuhluoğlu Dostluk Ödülü verilecek.

http://www.dostlukfilmfestivali.com/

facebook/dostlukfilmfest

twitter/dostlukfilmfest

instagram/dostlukfilmfest

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.