Turgut Özatay 30 aralık 1927 yılında Ala$ehír,Manísa’da doğan sanatçı Ermeni asıllı Türk vatandaşıdır.Kendisi Üsküp’den Balkan Savaşları öncesinde İzmir’e göç eden Balkan Türklerinden Emin Özatay’ın oğludur.Ermeni asıllı Türk vatandaşı, sinema oyuncusu,1950 yılında ‘‘Kahraman Denizciler’’filmiyle sinemaya girdi. Önceleri başrollerde oynayan Turgut Özatay, daha sonra ‘‘kötü adam’’ tiplemeleriyle beyazperdede ünlendi. ‘‘Preveze Öncesi’’ adlı televizyon filmi de bulunan Özatay, Yeşilçam’in en çok filmde rol alana sanatçılarından biri oldu.
1950’li ve 1960’li 
yıllardaki jön rollerinin ardından gerek Cüneyt Arkın gerekse Kemal Sunal filmlerinin önde gelen kötü adamlarından biri olmuştur. “Sezercik, Küçük Mücahit” filminde Eokacılar’ın başı, “Kurban” filminde Abbas, “Umudumuz Şaban” filminde arsa sahibi müteahhit,Ferdi Tayfurun Yuvasız Kuşlar filminde giyim dükkanı sahibi ve ona eziyet eden hilmi abiyi, “Korkusuz Korkak” filminde limona deli olan Ayı Abbas, “Üç Kağıtçı” filminde minibüsçü Hasan, “Atla Gel Şaban” filminde sıkı sıkı baba kasedini arayan Davut, “Keriz” filminde Zülfü’nün şehirde kabzımallık yapan köylüsü, “Talih Kuşu” filminde kumar masasında oyun oynayan adamlardan biri, “Zehir Hafiye” filminde “Manyak Mahmut” rollerini oynamıştır.Daha ziyade kötü adam olarak hatırlanmasına karşın, aslında sinemaya jön olarak adım attı. Daha sonra Cüneyt Arkın ve Kemal Sunal başta olmak üzere dönemin gözde aktörlerinin başrol oynadığı filmlerde kötü adam olarak kamera karşısına geçti.
Türk sinemasında en çok film çeviren 3. kişi olarak bilinir (515 filmde rol 

almıştır).Kendisi, Kara Murat filmlerinde canlandırdığı kötü kral, Kemal Sunal komedilerinde canlandırdığı “her daim mağdur olan kötü adam” ve Cüneyt Arkın filmlerinde canlandırdığı “vicdansız kötü adam” karakterleri ile anılsa da, sinema kariyerinin başlarındaki filmlerin bazılarında başrol oynamış, önemli bir sinema oyuncusudur.Kırık Çanaklar, Yalnızlar Rıhtımı, Aşk ve Kin, Ateşten Damla ve Muhabbet Kuşu filmlerindeki performansları unutulmazdır. Özellikle Aşk ve Kin filminde canlandırdığı tekerlekli sandalyeye mahkum aksi karakter ile dikkat çekmiş, filmin genel başarısının ardından film Amerika ve Kanada televizyonlarına 90.000 dolara satılan ilk Türk filmi olmuştur.
Turgut Özatay‘ı üvey kardesi anlatıyor..

Turgut Özatay benim üvey agabeyimdir. Kendisi Türk asilli olup Babasi Emin ve Annemiz Ayse Vuslat’tan dogmadir. Agabeyimin Ermeni asilli oldugu bilgisi tamamen yanlistir. Bunun düzeltilmesi gerekir. Vefatinda islam dini ve sartlarina göre topraga verilmistir.
Kendisini fotografci Garbis özatay ile karistirilmis. Agabeyim Türk asilli ve müslüman bir artist idi. Sayin Dr. Tekin Özertem ‘in de bahsettigi konu dogrudur. Turgut agabeyim Emin ve Ayse Vuslat’tan dogmadir. Benim annemde merhum Ayse Vuslat Cevikcan (ikinci evlilik soyadi) dir. Bu hususta belediye kayitlarindan
isin dogrulugu ortaya çikartilabilir. Gereken düzeltmenin yapilmasini arz ederim. 
1993 yılında, bir dergideki röportajının son cümlelerinde şöyle diyor usta sanatçı;“Beni ben yapan asil, kadirşinas, sanatsever milletime minnet ve şükranlarımı sunarım.Turgut Özatay – Yalnızlar Rıhtımı’nın yalnız adamı.Bir tesadüf neticesinde beyazperdeye geçip şöhret yapan Turgut Özatay, yalnızlıktan şikayetçi…Sevgi ve saygılarımla.”

Yaşamının son dönemlerinde maddi sıkıntı içerisinde geçirmiş filmlerinden alınmış kendi fotoğraflarını albüm şeklinde bastırıp bizzat yaya dolaşarak satıp kendine gelir sağlamak durumunda kalmış bir sinema emekçisi. beyoğlu çocuğu olan herkesle güzel bir diyaloğu vardı rahmetlinin bu sayede ricaları pek kırmazdı.

TRT tarafından çekilen 1982 yapımı “Preveze Öncesi” isimli tarihî televizyon dizisi ile birlikte birçok televizyon dizisinde, bunun yanı sıra birçok televizyon filmi ve video filmde de rol almıştır.

Ölümünden yaklaşık bir yıl önce oynadığı filmlerin afiş ve sahnelerinden oluşan bir de albüm hazırlayan Özatay, albümün sonunda “Yıllar yılı Türk sinemasına emek vermiş bir sanatçının hayatı boyunca beklentisi, duygu zenginliği ve insanlar tarafından sevilmek, anılmak, kalıcı bir şey bırakmaktır” diye yazmıştı.
Turgut Özatay, ölümünden üç gün önce kaldırıldığı İstanbul SSK Okmeydanı Hastanesi’nde 26 Haziran 2002’de akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi. Özatay’ın cenazesi, ertesi gün Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabrine defnedildi.

     Sinemanın inişli çıkışlı tüm evrelerine kendi inişli çıkışlı kariyeri gibi şahit olmuş değerli karakter oyuncumuz Turgut Özatay’ı rahmetle anıyoruz…

TARÍH 26 HazÍran 2002 TURGUT Özatay ya$amını yÍtÍrdÍ. 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.