Pera Müzesi Film Programları

Pera Film’in “Oyun Bahçesi Nerede?” Programı 7 Ekim’e Kadar Devam Ediyor

07 Ekim 2018 tarihine kadar Pera Müzesi, Oyun Bahçesi Nerede? film programı ile eğitim ve öğrenim kavramlarına odaklanarak, bireylerin büyüme sancılarını gözler önüne seriyor. Pera Müzesi’nin düzenlediği Mektep Meydan Galatasaray sergisi ile İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Okullar Okulu temalı 4. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında sunulan programda, 1960’ların sonundan günümüze, dünya sinema tarihine damga vuran başlıca kurmaca ve belgesel yapıtlara yer veriliyor.

Pera Müzesi’nin 2008 yılından bu yana klasiklerden yeni ve bağımsız filmlere, belgeselden deneysel yapımlara kadar geniş bir seçki sunan film programı, 10. yılını kutladığı yeni sezona Oyun Bahçesi Nerede? ile başladı. Program, Pera Müzesi’nin Galatasaray Lisesi’nin kuruluşunun 150. yılı kapsamında düzenlediği Mektep Meydan Galatasaray sergisi ile İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Okullar Okulu temalı 4. İstanbul Tasarım Bienali’nden ilham alıyor. Farklı kültürlerde bilgi, beceri, değer, inanç ve alışkanlık edinilmesine yönelik yaklaşımlara ışık tutmayı amaçlayan program kapsamında, 1960’ların sonundan günümüze damgasını vurmuş başlıca kurmaca ve belgesel yapımlar sunuluyor.

Yönetmen James Clavell’in dram filmi Sevgili Öğretmenim (To Sir, with Love), İngiltere’de bir okulda yaşanan sosyal ve ırksal sorunları mercek altına alıyor. Gösterime girdiği 1967 yılının en çok gişe yapanları arasında yer alan film, duygusal hikayesi ile ön plana çıkıyor. 1969 tarihli belgesel, siyah beyaz olarak perdeye yansıyor. 1993 yapımı Genç ve Heyecanlı (Dazed and Confused), Amerika’da son sınıf olmaya hazırlanan bir grup ergen ile birinci sınıfa yeni başlayacak olanların bir gününü izleyicileriyle paylaşıyor. Gelmiş geçmiş en iyi gençlik filmleri arasında sayılan film, Richard Linklater imzası taşıyor.

2008 yapımı Sınıf (The Class), Paris’in zor bir mahallesinde lisede çalışan bir Fransız öğretmenin hayatından bir yılı izleyicilere aktarıyor. Filmin yönetmen koltuğunda Laurent Cantet oturuyor. Cathryn Davis Zommer ve Neeley Dawson imzalı belgesel Büyük Uyanış: Black Mountain College (Fully Awake: Black Mountain College), yirminci yüzyıl Amerikan sanatına yön veren üniversitenin sanat öğretimindeki ilerici ve radikal pedagojik yaklaşımını irdeliyor.

Yönetmenliğini Vicki Abeles’ın yaptığı Ölçüsüz (Beyond Measure) belgeseli, ABD’de yer alan ve sınav odaklı eğitim kültüründen giderek uzaklaşan devlet okullarının vizyonunu ortaya koyuyor, toplumların değişime hazır olduklarına karar verdiklerinde eğitimde nasıl imkanlar ve yenilikler gerçekleştirebileceklerini olumlu örneklerle perdeye yansıtıyor. Paul Wright’ın arşiv çekimlerinden derlenen deneysel filmi Arcadia, İngilizlerin topraklarıyla olan ilişkisinin nasıl değiştiğini ve çevre ile kültür arasında nasıl bir karşılıklı etkileşim yaşandığını gözler önüne seriyor.

Pera Film’in Oyun Bahçesi Nerede? film programı, 07 Ekim pazar gününe kadar indirimli müze giriş bileti ile izlenebilir. Biletler Biletix’den temin edilebilir.

Pera Film:“Oyun Bahçesi Nerede?”

07 Ekim 2018 tarihine kadar

Sevgili Öğretmenim (To Sir, with Love), James Clavell, 1967

Genç ve Heyecanlı (Dazed and Confused), Richard Linklater, 1993

Ölçüsüz (Beyond Measure), Vicki Abeles, 2015

Sınıf (The Class), Laurent Cantet, 2008

Büyük Uyanış: Black Mountain College (Fully Awake: Black Mountain College,Cathryn Davis Zommer, Neeley Dawson, 2008

Arcadia, Paul Wright, 2017

Ayrıntılı Bilgi:

Hilal Güntepe / Grup 7 İletişim Danışmanlığı, hguntepe@grup7.com.tr

(0212) 292 13 13

Büşra Mutlu / Pera Müzesi, busra.mutlu@peramuzesi.org.tr

(0212) 334 09 00

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.