Fare Kapanı Oyunun Yazarı ve Yönetmeni Birgül Yeşiloğlu Güler ve Oyuncuları ile Sabit Doğan’ın Özel Röportajı

0

Savaşta da normal hayatta da kadınların kaderi hep aynıdır. Kadının bu kanıksanmış kaderinin değişmesi gerektiğine vurgu yapıyor Fare Kapanı Oyunu…

oyunda Pınar Arık Ateş ile Yonca Ender Sekmen rol alıyor. Birgül Yeşiloğlu Güler ile derleyip yönettiği ‘Fare Kapanı’ oyunu hakkında bir röportaj yaptık. Kadın sorunlarının fiziksel tiyatro yöntemi ile anlatıldığı oyun oldukça başarılıydı. Savaşta tutsak edilen iki kadın sürekli askerlerin tecavuzuna maruz kalırlar. Bedenlerimizi tutsak etseler bile ruhumuz özgürdür diyerek tutuklu bulundukları yerde kendi aralarında bir tiyatro oyunu yazıp oynarlar. Yalnız bu tiyatro oyunun metni yoktur. Her sahneyi kendi kafalarında oluşturup parça parça oynamaya çalışırlar. Ne yazık ki iki kadının savaştan kaçmak için alternatif olarak yaptıkları tiyatro oyununda da aynı kaderi yaşarlar. Böylece oyun içinde oyun yöntemi ile kadının kaderinin hep aynı olduğunu görürüz. Tutsaklığın beden üzerinden yapılmasına karşın ruhun özgürlüğü üzerine vurgu yapan oyunda iki farklı tiyatro oyunundaki kadın karekterler aynı oyun üzerinde birleştiriliyor. Böyle kadınların birleştirici gücünün ne kadar etkili olduğunu görüyoruz.

Bizlerde Sizler

İçin oyunun konusu ve sahneleme tekniklerini yaratıcılarına sorduk.

Röportaj: Sabit Doğan

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.