Atlas Tiyatro Araştırmaları Edgar Allen Poe’nin Morgue Sokağı Cinayeti’ni oyunlaştırarak sahneye uyarladı. Poe’nun bir gazete haberinden yola çıkarak yazdığı öykü, bugün dünya edebiyatının en önemli ve tanınmış yapıtlarından biri Memet Fırat ve Dost Körpe’nin dilimize aktardığı metni Sercan Özinan tiyatroya uyarladı.

Edgar Allen Poe’nun 1841 yılında yazdığı öykü, polisiye edebiyatının atası sayılıyor. Cinayeti araştıran dedektif Dupin o günden bugüne kadar Şherlock Holmes’da n Hercüle Poirot’a kadar çok sayıda roman kahramanına ilham verdi.

Bir cinayetin kurbanı olan Madam Lesmapane ile kızının ölümünün çözüm sürecini anlatırken Poe; dönemin önemli bir felsefi tartışması olan ‘ Görünen’ ile ‘Gerçeklik’ arasındaki farklılıkları ve bilimde sanatda yerini de gündeme taşımaktadır.

Oyunu sahneye uyarlayan ve yöneten Sercan Özinan bu öykünün kendisi için öneminin yalnız ilk defa sahneye uyarlaması olmadığını ortaya koyduğu farklı bakış açısının kendisini etkilediğini söylüyor: “Edgar Allan Poe büyük bir yazar. Diğer öykülerinde olduğu gibi Morgue Sokağı Cinayeti’nde de farklı bir bakış açısı ortaya koyuyor. Güzel, aslında basit ama bir o kadar da unutulan şeylerin mesajını veriyor. Gerçeğin aslında vadinin tepesinde ya da kuyunun dibinde değil de yüzeyde olduğunu mesela; basit bir gözlemle bile bunun çözülebileceğini anlatıyor. Tabii neyi gözlemlediğini bilerek… Bu tür öyküler ya da hikayeler alışılmışlıktan kurtulmak adına daha çok yapılmalı.

Atlas Tiyatro araştırmalarının bu önemli projesinde sahnede; Begüm Alınca, Ece Çelikçapa, Hasan Ali Yıldırım,Kamil Can Denizman, Nevzat Cengiz, Sonat Dinçbaş, Umutcan Vicnelioğlu’nun rol aldığı oyun 5 Şubat Pazartesi’nden itibaren Kadıköy Tiyatron’da izlenebilecek. Şubat Ayı’nın ikinci oyunu 14 Şubat’ta aynı sahnede. Oyunlar saat 20’de başlıyor.

Atlas Tiyatro Araştırmaları Şubat Programı

Morgue Sokağı Cinayeti
5 Şubat Pazartesi 20:00
14 Şubat Çarşamba 20:00
Yer: Kadıköy Theatron
Agamemnon=Süpermarket
1,8,15,22 Şubat Perşembe 19:30
Yer: İkincikat
3 Şubat Cumartesi 20:30
Yer:Endless Art Taksim
Oyunlar hakkında bilgi:
facebook.com/atlastiyatro
twitter.com/atlastiyatro
instagram/atlastiyatro

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.