FİLM FESTİVALİ’NİN YENİLENECEK FİLMİ ‘İPEKÇE’

0

İstanbul Film Festivali, Zurich Sigorta işbirliğiyle Türk sinemasının en önemli yapıtlarını yeniden sinemaya kazandırmayı sürdürüyor.

Bu yıl, Bilge Olgaç’ın 1987 yapımı başyapıtı ‘İpekçe’, Atlas Post Production tarafından restore ediliyor. Filmin yenilenmiş kopyası, yapımından 30 yıl sonra, 37. İstanbul Film Festivali’nde, gösterilecek… Sinemaseverler, önceki festivallerde Erden Kıral’ın 1979 yapımı ‘Bereketli Topraklar Üzerinde’ (2008), Lütfi Ö. Akad’ın 1949 yapımı ‘Vurun Kahpeye’ (2009), Atıf Yılmaz’ın 1978 yapımı ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ (2010), Memduh Ün’ün 1958 yapımı ‘Üç Arkadaş’ (2011), Halit Refiğ’in 1964 yapımı ‘Gurbet Kuşları’ (2012), Lütfi Ö. Akad’ın 1968 yapımı ‘Vesikalı Yarim’ (2013), Yavuz Turgul’un 1988 yapımı ‘Muhsin Bey’ (2014), Metin Erksan’ın 1962 yapımı ‘Yılanların Öcü’ (2015), Yılmaz Güney’in 1978 yapımı ‘Sürü’ (2016) ve Ömer Kavur’un 1987 yapımı ‘Anayurt Oteli’ (2017) filmlerini restore edilmiş kopyalarından izleme şansı bulmuştu.

‘İPEKÇE’

Osman Şahin’in Toroslar’daki köyünde yaşanan gerçek olaylardan esinlenerek Bilge Olgaç ile birlikte senaryolaştırdığı ‘İpekçe’, bir hayat kadınının değişmeyen yazgısını ve etrafındakilerin ikiyüzlülüğünü masalsı bir atmosferde aktarıyor. Öyküde, genç bir hayat kadını, Anadolu’nun isimsiz bir köyüne rastgele bırakılır. Köylüler, kim olduğunu ve geçmişini bilmediği bu güzel ve yalnız kadını öylesine severler ki, ona İpekçe adını verirler. Köyün genç nakışçısı Seyit de bu kadına âşık olur.

1987 Kültür Bakanlığı Başarı Ödülü’ne ve 1990 Ankara Film Şenliği AFSAD Özel Ödülü’ne değer bulunan ‘İpekçe’ için eleştirmen Atilla Dorsay “ilginç, özgün bir film; sinemamızda yeni bir tat. [Bilge] Olgaç kimi zaman sakin, durağan, kimi zaman ise elde gezen kıpır kıpır bir kamerayla, özel mercekler sağlanmış dışavurumcu etkileri de savsaklamaksızın, bir illüzyon, bir yanılsama olayını sinemalaştırmayı başarıyor.” diyor.

Perihan Savaş ile Berhan Şimşek’in başrollerini paylaştığı İpekçe’de Gülsen Tuncer, Oktar Durukan, Kemal İnci, Şener Gezgen diğer rolleri üstleniyor. Çekimleri Çanakkale’nin Adatepe, Adatepebaşı ve Boztepe köyleriyle Balıkesir’in Altınoluk beldesinde yapılan filmin görüntü yönetmeni Aytekin Çakmakçı (2013 İKSV Sinema Onur Ödülü), yapımcısı Lokman Kondakçı, özgün müziklerinin bestecisi Serdar Yalçın.

İstanbul Film Festivali bu yıl, İpekçe’nin senaryosunu Bilge Olgaç ile birlikte yazan öykücü, yazar ve senarist Osman Şahin ile filmin başrol oyuncularından Perihan Savaş’a Sinema Onur Ödülü veriyor. Ödül töreni 6 Nisan akşamı 37. İstanbul Film Festivali’nin açılış galasında.

BİLGE OLGAÇ

‘İpekçe’nin yönetmeni Bilge Olgaç 1940’ta Kırklareli’de doğdu. ‘Kısmetin En Güzeli’ öyküSÜ 1962’de Memduh Ün tarafından sinemaya aktarıldı; çekimler sırasında Ün’ün asistanlığını üstlenerek sinemaya ilk adımını attı. Ardından Halit Refiğ’le çalıştı. Yönettiği ilk film, Yılmaz Güney’in başrolünü üstlendiği ‘Üçünüzü de Mıhlarım’ oldu. 1965-72 yıllarında birçok avantür film yönetti. Türk Sinemasının en iyi hapishane filmi olarak nitelenen ‘Linç’ (1970) ile Adana Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandı. 1984’te yönettiği ‘Kaşık Düşmanı’ ile övgüler ve ödüller topladı; bu döneminde özellikle Osman Şahin’in yapıtlarından sinemaya uyarladığı, başta ‘İpekçe’ olmak üzere kadın sorunlarına değinen filmleriyle dikkat çekti. En son filmi ‘Bir Yanımız Bahar Bahçe’ (1994) oldu. Aynı yıl hayatını kaybetti. 38 uzun metrajlı filme imza atan Bilge Olgaç, Şerif Gören’le birlikte Osman Şahin’in yapıtlarını sinemaya en fazla aktaran yönetmendi.

OSMAN ŞAHİN

İpekçe’nin senaristlerinden ve özgün öykünün yazarı Osman Şahin, yapıtları sinemaya en çok uyarlanan yazarımız. Hasan Hüseyin Yalvaç’ın deyişiyle “Türkiye’nin Cengiz Aytmatov’u”, Tahsin Yücel’in deyişiyle “yazınımızı zenginleştiren özgün öykücülerimizden”… 1940 yılında Mersin, Aslanköy’de doğdu. Öykü yazmaya 1965’te başladı. İlk öykü kitabı ‘Kırmızı Yel’, 1970 TRT Öykü Büyük Ödülü’nü kazandı, Yılmaz Güney’in ilgisini çekti ve sinemayla ilk bağını kurdu. ‘Kızgın Toprak’ (1973, Feyzi Tuna), ‘Kibar Feyzo’ (1978, Atıf Yılmaz), ‘Adak’ (1979, Atıf Yılmaz), ‘Derman’ (1983, Şerif Gören), ‘Ayna’ (1984, Erden Kıral), ‘İpekçe’ (1987, Bilge Olgaç), ‘Kurşun Adres Sormaz’ (1992, Bilge Olgaç), ‘Avcı’ (1997, Erden Kıral) gibi filmlerinde yer aldığı 23 filme imza attı. “Sinemada Lütfi Ö. Akad ile Yılmaz Güney’in çizgisine layık bulurum kendimi” diyen Şahin’in sinemamıza kazandırdığı filmler 60’ın üzerinde film festivaline katıldı ve 35 ödül kazandı.

PERİHAN SAVAŞ

İpekçe’yi canlandıran Perihan Savaş, henüz 7 yaşındayken İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümü’ne girdi, çocuk oyuncuları seslendirerek sinemaya atıldı. 1971’de, 16 yaşında başladığı sinema kariyerinde 130 film ve TV dizisinde rol aldı. ‘Bedrana’ ile ilk çıkışını yaptığı sinemada ‘Esir Hayat’, ‘Kaşık Düşmanı’, ‘Kırlangıç Fırtınası’, ‘Sosyete Şaban’, ‘Sis’, ‘İpekçe’, ‘Karılar Koğuşu’, ‘Köpekler Adası’ gibi birçok film; ‘Mahallenin Muhtarları’, ‘Ana Kuzusu’, ‘Karakolda Ayna Var’, ‘Fırtına Hayatlar’, ‘Yaprak Dökümü’, ‘Gazi’, ‘Sırat’, ‘Bedel’ ve yayını süren ‘Çukur’ gibi birçok dizide rol aldı.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.