Bir yıl geride kalıyor, 2018 yenilikleriyle geliyor. 2017’nin Z raporunu çıkartan RedBull.com, 2017 yılına damgasını vuran yerli albümleri derledi. Tüm yerli kayıtları didik didik ederek ortaya çıkartılan listede üstünlük sıralaması bulunmuyor, seçki oldukça çeşitli türlerde

Geride bıraktığımız 2017’de iz bırakan yerli albümler!

Bir yıl geride kalıyor, 2018 yenilikleriyle geliyor. 2017’nin Z raporunu çıkartan RedBull.com, 2017 yılına damgasını vuran yerli albümleri derledi. Tüm yerli kayıtları didik didik ederek ortaya çıkartılan listede üstünlük sıralaması bulunmuyor, seçki oldukça çeşitli türlerde üretim yapan sanatçılardan oluşuyor.

Bu yıl neler dinledik? Yerli sahnenin hangi isimleri dinleyicileri heyecanlandırdı? Gelecek vadeden sanatçılar hangileri? Bu sorulara yanıt arayan RedBull.com, geride bıraktığımız 2017 yılına dokunan yerli albümleri derledi. Kayıtları didik didik eden RedBull editörleri, çok çeşitli ve çok sesli olmasına özen gösterdikleri listede yerli hip hop sahnesinden isimler, elektronik müzik prodüktörlerinin son işleri, caz sahnesinden seçkin örnekler, avangart kayıtlar, pop, rock tarzı tüm sanatçılara yer verdi. İşte 2017 yılının en iyi yerli albümleri:

Ağaçkakan – A Naşkvit

Ağaçkakan’ın yeni solo albümü A Naşkvit, M4NM ve Personal Space Records etiketiyle yayınlandı. 12 şarkılık albüm dinleyiciyi sürekli uyanık tutarken, ses değişimleri art arda, sert ve sağlam geliyor. Kelimelerin, cümlelerin, olayların çok hızlı aktığı albümde karanlık ve endüstriyel tınılar çokça yer alıyor.

Tuğçe Şenoğul – Gölgelerine

Seni Görmem İmkansız ve Kahinar’dan tanıdığımız Tuğçe Şenoğul, bir süredir üzerinde çalıştığı ilk solo kaydını Kasım ayı sonunda yayınladı. İskeleti elektronik düzenlemelerle oluşan albüm, Bubituzak’tan Görkem Karabudak ve Jakuzi’den Taner Yücel’in prodüksiyon marifetlerinin ürünü. Derinden, sisli ve puslu 9 şarkıdan oluşan Gölgelerine, uzun gecelere yakışır karanlık bir ayin niteliğinde.

Büyük Ev Ablukada – Fırtınayt

Büyük Ev Ablukada’nın danslı şekli, parlak gitarlar ve seksen sonu diskolarına ışınlayan synth’lerle ete kemiğe büründü. Albüm her ne kadar “danslı” olsa da, ana akım bir pop anlayışı yok, içeriği hazmetmek o kadar da kolay değil. Her bir şarkı kendi yolculuğuna çıkarıyor, kimi bir çiçek gibi açılıyor, kimi sakince kabuğuna çekilip bir anda arşa yükseliyor.

Ezhel – Müptezhel

Ezhel’in ilk albümü Müptezhel yılın en çok konuşulan kayıtlarından biri oldu. En çok tartışma yaratan da yine oydu. Çok mu iyiydi, yoksa çok mu abartılmıştı? Taklit miydi, doğal mı? Tüm eleştirilerin hepsi albümün çok dinlenildiğinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Ezhel’in, Ceza ve Sagopa Kajmer’den sonra rap bayrağını ana akımda taşıyacak en yakın isim olduğu kesin görünüyor. Müziği Avrupalı ve Amerikalı çağdaşları gibi trap etkisinde, sözler sokaktan, Ankara sokaklarından ve Ezhel’in biraz çocuksu, biraz asi, biraz da dağınık evreninden.

Ceylan Ertem – Yine de Amin

Yine de Amin, Ceylan Ertem’in gerçek bir “pop star” olma yolundaki evriminin en önemli basamaklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Dozunda caz, yeterince Latin müziği ve bossa nova etkisi içeren albümde seksenler ve doksanlar Türkçe popuna göndermeler bolca bulunuyor.

Fluctuosa – Gastropods

İstanbullu prodüktör ve DJ Doğukan Acar’ın müzikal sureti Fluctuosa, Sitdownanddance etiketli ilk uzunçaları Gastropods ile yılın en etkileyici elektronik müzik kayıtlarından birinin sahibi olmaya hak kazanıyor. Albüm tabi olduğu türlerin hakkını tam olarak veren zekice kurgulanmış bir dans albümü. Gastropods’un yer yer kendini gösteren mistik tonunda, Acar’ın erken yaşlarında deneysel/akustik müzik arayışıyla çıktığı ve Hindistan Auroville’e uzanan yolculuğunun etkisi hissediliyor.

Şevket Akıncı – Escher Chronicles

Gitarist, besteci, prodüktör Şevket Akıncı, Berklee College of Music mezunu çok yönlü bir müzisyen. Caz, rock, folk, punk, avangart; heybesinden ne zaman ne çıkaracağını kestiremediğiniz bir isim. Escher Chronicles adını verdiği albümü Terry Riley, Steve Reich gibi minimalizmin atası bestecilerden ilham alıyor. Akıncı bu albümü, kendi ismini taşıyan grubu ve şef Orhun Orhon yönetimindeki çağdaş müzik topluluğu Hezarfen Ensemble ile birlikte kaydetti.

Nejat Dimili – Ambivalans

Doksanların Türkçe Rock akımından bir kent ozanını modernize ettiğinizi ve bugüne uyarladığınızı düşünün, Nejat Dimili tam o noktada dikiliyor. Müzisyenin ilk albümü Ambivalans dingin bir albüm belki ama heyecanınızı yitirmiyorsunuz, tam 37 dakika boyunca sıkmadan, yormadan sizi kendine bağlıyor. Sesinin rengi ve yazdığı sözler şahane, bestelerini bir miktar elektronik müzikle besliyor oluşu onu farklı kılan detaylardan biri.

Hediye Güven – On Bir Mevsim

Hediye Güven tam beş yıl aradan sonra yeni uzunçalarıyla evleri şenlendirdi. Saf bir caz vokalisti o, müziğini yancı temalar ve yerel motiflerle bozmaya gerek duymuyor. Samimi ve “buralı” olmak için bunlara ihtiyaç olmadığının en nadide örneklerinden biri On Bir Mevsim isimli kaydı. “Hayata çiçek dürbünüyle bakan bir albüm” deniyor resmi web sitesinde ve albümün pozitif ruhunu tam manasıyla aktarıyor bu cümle.

Yerçekimi – Daha Uzak

Seksenler sonu post-punk gruplarını, doksanlar grunge’ını, Sonic Youth’u, Alice in Chains’i seviyor musunuz? Yerçekimi, o günleri anımsamak ve yeni sesler duymak isteyenleri bekliyor. Grup, bu saydığımız isimlerin yaptığı gibi yer yer tansiyonu yükseltmese de heyecanınızı yitirmiyorsunuz. Yerçekimi’nin müziği düşük perdede seyrediyor ancak istikrarlı bir şekilde. Sıkışmışlık hissinin hâkim olduğu tedirgin edici sözler, sade bir rock müzik anlayışına sırtını dayıyor.

Vega – Delinin Yıldızı

Vega’nın tam 12 yıl aradan sonra gelen albümünde beklenmedik tek bir an bile yok, her şey Vega standartlarında. Üstelik tekrara kaçmadan ve zamana yenilmeden bir hit yaratabilmeyi, dillere dolanacak şarkılar yazabilmeyi yine başarmışlar. Albüme adını veren Delinin Yıldızı kadar, Dünyacım ve Arzuhal de epey güçlü şarkılar.

Ayben – Başkan

10 yıl aradan sonra ilk stüdyo albümüyle geri dönen Ayben, kadın cinayetlerinden ülkenin çalkantılı siyasi hayatına dek birçok konuda sözünü sakınmıyor. Ceza, Roka Beat, Da Poet ve Tanerman’ın desteğiyle hazırlanan albümde bir parçada DJ Steel’in scratch’leri bulunuyor.

Jakuzi – Fantezi Müzik

Fantezi Müzik bu yıl da listeye dâhil olarak, iki yıl üst üste yılın albümleri listesine giren ilk albüm olma unvanına erişiyor. Albüm geçtiğimiz yıl Domuz Records etiketiyle yayınlanmıştı, ancak grup sonrasında City Slang ile anlaştı ve genişletilmiş bir versiyon bu yıl içinde plak formatında basıldı. Bu süreçte hem Avrupa’da hem ülke içinde birçok konser verdiler, yıldızları parladıkça parladı. Jakuzi’nin yerli fakat sınır tanımayan albümü daha çok yol kat edecek gibi görünüyor.

2017 albümleri ile ilgili aramalar

2017 albümler türkçe

2017 albümleri dinle

yeni albümler dinle

yeni çıkan albümler listesi

son çıkan albümler indir

son çıkan albümler listesi

son çıkan albümler youtube

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.