Altın Palmiye ödüllü ‘Kış Uykusu’ ve ‘Sarmaşık’, ‘Kelebeğin Rüyası’ ve ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ gibi önemli filmlerin görüntü yönetmenliğini yapan Gökhan Tiryaki, ilk kişisel fotoğraf sergisi ‘Cinerama’ ile sanatseverlerle buluştu. 10 Ekim Salı akşamı Uniq İstanbul’da açılışı gerçekleştirilen sergide sanat camiası da yalnız bırakmadı; Farah Zeynep Abdullah, Bennu Yıldırımlar, Ahmet Kural ve Murat Cemcir açılış davetine katılan isimler arasındaydı.

Gökhan Tiryaki’nin 2005-2015 yılları arasında çektiği 30 fotoğraftan oluşan sergi, 10-31 Ekim tarihleri arasında UNIQ İstanbul’daki UNIQ Hall’de görülebilir.

 

Gökhan Tiryaki, sinemacı kimliğiyle fotoğraf kimliğinin örtüştüğü ve sinerama tekniğiyle çektiği fotoğraflarından oluşan sergi ile yeniden fotoğrafa dönüş yapıyor. Tiryaki’nin, 10 Ekim’de UNIQ İstanbul’daki UNIQ Hall’de açılışı gerçekleşen ilk kişisel fotoğraf sergisi ‘Cinerama’, ünlü görüntü yönetmeninin 2005-2015 yılları arasında yurt içi ve yurt dışında görev aldığı filmlerin mekân gezilerinde çektiği fotoğraflarından seçtiği 30 kareden oluşuyor.

Sinema filmi tadındaki karelerine gezdiği coğrafyalardan panoramik görüntülerle birlikte insan manzaralarını yansıtan Tiryaki, ‘Cinerama’yı şu sözlerle özetliyor:

“Cinerama, fotoğraf serüvenimin, sinema serüvenimle kesiştiği yıllarda çektiğim yüzlerce karenin içinden kavramsal olarak hem sinemacı hem de fotoğrafçı bakış açımı içinde barındıran fotoğraflardan oluşuyor. Serginin panoramik fotoğraflardan oluşmasının en önemli nedeni insanları alışık olmadıkları bir kadraj anlayışının içine alabilmek ve onları çevreleyen mekânları olabildiğinde geniş vererek bizatihi konunun kendisi haline getirmek. Çok sevdiğim bir söz vardır: ‘Mekânlar insanlarla güzeldir.’ Ben bu güzelliğin peşindeyim. Sanatın içinden insanı çıkarırsanız geriye hiçbir şey kalmaz. Benim fotoğraflarım da öyle.”

 

Gökhan Tiryaki Fotoğraf sanatına bakışını şöyle dile getirdi;

Gökhan Tiryaki, “Fotoğraf çekecek bilince ulaşmadan önce bu makineleri alır incelerdim. İçlerindeki mekanizmaya hayranlıkla bakardım. Yıllar sonra bu makinelere film takıp fotoğraf çekmeye başladım. Dünyayla aramdaki ilişki estetik bir boyut kazandıkça, fotoğrafla aramda da bir yakınlaşma başladı. İşte, tam da o günlerde ilk aşklarımdan biri fotoğraf oldu.” 

 Gökhan Tiryaki Kimdir?

Amerikan Film Akademisi (AMPAS), Avrupa Film Akademisi (EFA) ve Asya Pasifik Film Akademisi (APSA) üyesi olan görüntü yönetmeni olan Gökhan Tiryaki Kış Uykusu,Kelebeğin Rüyası, Sarmaşık, Bir Zamanlar Anadolu’da filmlerinin görüntü yönetmenliğini yapmıştır.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.