Tiyatro oyunculuğu ile sanat dünyasına adım atan Ayşen Gruda sinema ve televizyonda da oynadığı rollerle seyircinin hafızasında yer etti. İlk kez 1962 yılında ‘Kongre Eğleniyor’ adlı oyunla sahneye çıkan sanatçı 55’inci sanat yılında ‘Kırkından Sonra’ oyunuyla seyircisiyle buluşacak.

 

Sabit Doğan

Gruda, geçen yıl  Yeşilçam anılarından derlediği tek kişilik ‘Deli  Kadın Ayşen Gruda’ oyunu ile uzun bir aradan sonra sahneye dönmüştü. Tiyatro oyunlarının yanı sıra çok sayıda filmin senaristliğini yapan ve oyunlarını sinemaya da uyarlayan İspanyol yazar Alfonso Paso’nun yazdığı ‘Kırkından Sonra’ yazarın diğer oyunları gibi insanların aşk, evlilik, arkadaşlık gibi konularda yaşadığı çelişkileri mizahi açıdan sahneye taşıyor. İki farklı kuşağın aşk hayatından kesitler sunarken ‘aşk’ın gençliğin tekelinde olmadığını kırkından sonra da yaşanabileceğini gösterirken yaşanan durumlardaki gülmeceyi de açığa çıkarıyor Alfonso Paso… Yazarın yakın geçmişte ‘Evet İstiyorum’ ve ‘Beni Yeniden Sev’ oyunları sahnelendi.

Ayşen Gruda oyunculuğunun yanı sıra röportajlarında sözünü sakınmamasıyla da sanat dünyasında ünlenmiş biri. Her zaman sanatçının toplumsal sorunlara ilgi duymasını, muhalif bir kişiliği olmasını savunur. Mizahi bakışlarını sanat dünyasına da yönlendiren Guruda, en son Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde Ömür Gedik’in röportajında Cem Yılmaz hakkında “Beni almazsa kendisi kaybeder” demiş, Şener Şen’e için “Ben ondan daha komiğim” diyerek bu özelliğini sürdürdü.

‘Kırkından Sonra’da Ayşen Gruda’nın yanı sıra, birçok oyunda yönetmen olarak da adını duyduğumuz Mahmut Gökgöz ve Ahmet Taşdemir, Özge Ünlü, Tezcanonur Hanpa rol alıyor. Yapımcılığını Tolga Güleryüz’ün, yönetmenliğini Murat Sarı’nın üstlendiği oyun geçen mevsim ‘Havada Yüzmek’ ve ‘Ters Köşe’ oyunlarını sahneleyen Jest Tiyatro’nun yapımı.

 ‘Kırkından Sonra’ tiyatro dünyamızın bir diğer emekçisinin oyunu dilimize aktaran Hale Kuntay’ın da yıldönümü kutlaması… Bugünü kadar 37 kitap ve 69 oyun çevirisi yapan ve bu çalışmalarıyla ödüllere değer bulunan Hale Kuntay’ın ilk oyun çevirisi 60 yıl önce 1967’de dilimize kazandırdığı Thornton Wilder’ın ‘Çöpçatan’ıydı.

25 Eylül 2017 tarihinde Kadıköy Halk Eğitim Sahnesi’nde ilk olarak seyirci karşısına çıkacak olan ‘Kırkından Sonra’nın ekim ayı programı şöyle:

02 Ekim Bostanlı Suat Taşer Tiyatro Sahnesi / İzmir

11 Ekim Tiyatro Ak’la Kara Tiyatro Sahnesi / İstanbul

14 Ekim Trump Kültür ve Gösteri Merkezi / İstanbul

15 Ekim Yeni Mahalle Nazım Hikmet  Kültür Merkezi /Ankara

25 Ekim Tiyatro Ak’la Kara Sahnesi / İstanbul

 

KIRKINDAN SONRA

Yazan: Alfonso Paso

Çeviren: Hale Kuntay

Yönetmen: Murat Sarı

Sahne tasarımı: Akın Tezer Tunalı

Kostüm tasarımı: Suhendan Zehiroğlu

Işık tasarımı: Gökhan Gülçebi

Yönetmen yardımcısı: Suhendan Zehiroğlu

Yapım: Tolga Güleryüz

Oyuncular: Ayşen Gruda, Mahmut Gökgöz, Ahmet Taşdemir, Özge Ünlü, Tezcanonur Hanpa

Afiş fotoğrafı: Eren Yiğit

Afiş tasarımı: Galip Aksular

OYUN FRAGMANI

oyunun fragmanı

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.