İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda, Salih Efiloğlu’nun yazdığı, Kubilay Penbeklioğlu’nun yönettiği ‘Sızı’ bu hafta başlıyor. İki buçuk ay boyunca hazırlıkları süren ve teknik özellikleriyle öne çıkan ‘Sızı’, 12 Nisan 2017 Çarşamba günü saat 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ilk kez seyirci karşısına çıktı.

SABİT DOĞAN
SABİT DOĞAN

1913 yılında Osmanlı İmparatorluğunun artık iyiden iyiye küçülmüş olan toprakları hem dışardaki savaş tehditleri hem de yıllarca yan yana yaşamış, birbirini kardeş bilmiş halkının kışkırtılması sonucu bir kaosun içine sürüklenmiştir. Bir grup Ermeni ailesi bunun bir parçası olmamak için önce İstanbul’a, sonra Paris’e gider. 1941 yılına gelindiğinde dünya yine savaş rüzgarlarına kapılır. Bu kez daha büyük bir çıkmaza sıkışmışlardır. Büyüdükçe büyüyen tehlike, yaklaşan savaş, Anadolu özlemi, içinden çıkılmaz bir hale gelince ne yapacaklardır?..

Şehir Tiyatroları müdürü olan yazar Salih Efiloğlu, ‘Sızı’nın “yaşanan mübadeledeki bir vedalaşma, insanların burnunu kanatmaksızın, dostlarla bir ayrılış hikayesi” olduğunu söylerken anlattıklarını çocukluğunu birlikte geçirdiği  ve oyundaki baş karakter olan Hamide’den ve babasıyla dedesinden dinlediğini belirtiyor. Oyunun yönetmeni Kubilay Penbeklioğlu ise oyun hakkında “Sevginin, hoşgörünün, kardeşliğin, medeniyetin ve kültürün ana yurdu büyük Anadolu’muzda yaşayan Anadolu sevgisi ile dolu bir grup Ermeni ailesi, yüzyıllardır birlikte yaşadığı insanlarla düşman ve yapılmaya çalışılan kalleşliğin bir parçası olmamak için göç etmek zorunda kalırlar ama mutlaka bir gün topraklarına geri döneceklerdir.  Oyunumuz böyle bir hikâye anlatır. Geriye; dillerde Anadolu’nun herkesi birleştiren türküleri, kalplerde büyük bir özlem ve derin bir sızı kalır.” diyor

Sızı-5

Oyunda; Ali Murat Altunmeşe, Emel Bertan, Erhan Özçelik, Ersin Sanver, Esin Umulu, İrem Erkaya, Kamer Karabektaş, Mert Asutay, Musa Arslanali, Oğuzhan Oğuz, Ömer Naci Boz, Samet Silme, Seda Yılmaz, Şirin Asutay, Yasemin Tunca ve Yılmaz Aydın rol alıyor.

Mapping tekniğiyle dekora derinlik ve zenginlik kazandırılan oyunun dramaturgisini Dilek Tekintaş, mapping ve görsel tasarımını Kerem Ersü ve ekibi, kostüm tasarımını Nihal Kaplangı, ışık tasarımını Özcan Çelik, müziğini Engin Arslan ve Ertan Tekin, efektlerini Özgür Yaşar İşler yaptı, fotoğraflarını ise Sadi Ayan çekti.

‘Sızı’ 22 Nisan’a kadar Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde sahnelenecek.

www.dirensanat.com

İstanbul şehir tiyatroları, oyunlar,sızı,oyuncular,sızı oyunun programı,sızı oyuncuları,sızı oyununda kimler oynuyor, sızı nerede oynuyor, sızı oyunun yönetmeni, sızı oyunun metni

 

“YARININ KADIN YILDIZLARI” BELİRLENDİ

52. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ 17 GENÇ KADIN MÜZİSYENE DESTEK VERECEK

WENDERS VE KOJI YAKUSHO 43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ’NİN ONUR KONUĞU OLARAK İLK KEZ İSTANBUL’A GELİYOR

(İKSV) tarafından N Kolay sponsorluğunda düzenlenen 43. İstanbul Film Festivali, MUBI işbirliğiyle, dünya sinemasının önde gelen...

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından N Kolay sponsorluğunda...

MİLYONLARCA KİŞİ KARNAVAL İÇIN ADANA’DA BULUŞTU

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamına dahil edilen “Nisan’da...

Barabar ve Demet Evgar, İş Sanat Sahnesindeydi

İş Sanat, Nisan ayına keyifli bir konserle merhaba dedi:...

1 YORUM

  1. Gerçekten de diren sanat! Bu kadar kötü bir oyunu koyma sayfalarına. Sakın sakın izlemeyin. Kötü bile değil. O kadar söyleyeyim.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.