Tiyatro.İN ‘Akciğer’ ile Moda Sahnesi’nde

0

Tiyatro.iN Mehmet Birkiye yönetmenliğinde Engin Hepileri ve Nergis Öztürk’ü ‘Akciğer’ oyunu ile bir araya getirdi.

Akciğer; Çocuk sahibi olmak isteyen bir müzisyen ile bir akademisyenin çocuk sahibi olma yolundaki ilişkilerini sorguluyor.

Hayatın serüvenlerini içersinde doğmak, yaşamak ve ölmek duraklarından geçerken aşkın evrensel kazanımlarına kapılan bir çiftin evlendikten sonraki dönemlerinde hayatlarını nasıl devem edecekleri üzerine bir hayli akıcı ve etkileyici bir oyun. Bir çocuğun dünyaya gelmeden önce anne ve babaların iç dünyalarında çocuk yapma mücadelesini de ele alır. oyun da akıp giden çok sayıda hikaye yer aldığından dekorsuz oynanması düşünülmüş. Böylece sahneler arası geçişde oldukça kolay oluyor.

Oyun her ne kadar Engin Hepileri ve Nergis Öztürk’ün başarılı oyunculukları üzerine kurulmuş olsa da güçlü bir metne sahip.İngiliz yazar Duncan MacMillan’ın yazdığı metin Mehmet Birkiye’nin rejisi ile vurucu bir dinamik kazanıyor.

akciger-b-2_orta

” Bu dünyaya çocuk getirmek doğru mu?” sorusuna cevap bulmaya çalışan oyun, bu soruyu Nevrotik çıkışları olan bir kadının gözünden veriyor. Günümüzdeki gelişmelere baktığımızda bu sorunun nerdeyse toplumda yaşıyan herkes tarafından sorulduğunu da görüyoruz. Kadının çelişki ve acabalarla dolu sorularına karşılık Engin Hepileri’nin oynadığı rol daha uysal ve makul bir çözüm bulmaya çalışan bir karekter. “Neden getirilmesin ki” sorusunu yöneltiyor. Üreme tüm canlıların yaşamını devam ettirmek için iç güdüsel olarak neslin devam ettirmek için yaptıkları bir olay. Herkesin ortak amacı ” Bizden sonra devam edecek dünyaya bizden bir parça bırakmak”

 Yetişkinlerin çocuklarını kendilerine benzetmek için neden bu derece uğraştıklarına da açıklık getiriyor. “Ben çocuğumda yaşayacağım!”  belki de çocuklarımızdan varolma isteğimizdendir.

akciger-b-3_orta

Savaşların,ölümlerin,hastalıkların, iklim değişiklikleri ile dengesinin bozulduğu bir dünyaya getirmek… ya istemezse… endişeler, acabalar, nedenler, niçinler ve sorumluluklarımızı sorgulama üzerine bir oyun akciğer.

Duncan Macmillan yazar hakkında

Oyun yazarı ve Yönetmen olarak bilinen Duncan. Paines Plough ve Royal Exchange Theatre Residence eski Yazarlık yaptı.  bir çok radyo ve televizyonda çalıştı. Tiyatro oyunu yazmanın  yanı sıra tiyatro için çok makale yazmıştır. Birçok oyunu ödüle değer görüldü. Oliver ödüllerine aday gösterildi. Akciğer’ oyunu başta  Avusturalya ve Yeni Zellanda olmak üzere birçok ülkede sahnelendi. Duncan’ın yeni oyun İnsanlar, Yerler ve şeyler Haziran 2016 sahnelenmeye başladı.

Duncan Macmillan yazdığı oyunu barış Arman Türkçe’leştirdi. Mehmet Birkiye yönetti. Işık dekorlar Cem Yılmazer, Kostüm tasarımını Şirin Dağtekin,

Yapım Destek Ekibinde;Zeynep Balkan , Beyza Şekerci , Ömer Güneş, Doğa Halis ,Yasin Gültepe
Nergis ÖZTÜRK , Engin HEPİLERİ

Oyun Tarihleri: 14 ve 15 Kasım-2016 tarihlerinde Saat: 20:30’da Moda Sahnesi’nde izlenilebilir.

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.