Sinemamıza Ödül Yağmuru

0
sinema
  1. Duhok Uluslararası Film Festivali 9 – 16 Eylül Tarihleri arasında gerçekleşti.

izlemoktay
İzlem Oktay

Sinema Kuzey Irak bölgesinin Duhok şehri, coğrafyada yaşanan tüm olumsuzluklara ve savaş koşullarına rağmen dolu dolu bir festival yaşadı. 1 hafta süren festivalde; uzun metraj, kısa metraj film ve belgesel kategorileri olmak üzere 126 film gösterildi, 14 dalda ödül sahiplerini buldu. Festivalde film gösterimleriyle eş zamanlı paneller ve atölyeler gerçekleşti.

Duhok Film Festivali En İyi Kürt Filmi – Rauf

Duhok Film Festivali’nde Barış Kaya ve Soner Caner’in ilk filmi olan Rauf; Kars’ın bir köyünde yaşayan küçük Rauf’un, kendi sınırlı ve kapalı dünyasında, aşkın sınırsızlığı ile tanışmasını konu alıyor. 35. İstanbul Film Festivali’nde seyirci karşısına çıkan film, festivalden Jüri Özel Ödülü’nün de sahibi olmuştu.

Toz Bezi’ne 3 Ödül Birden

Ahu Öztürk’ün yazıp yönettiği sinema filmi Toz Bezi, en iyi senaryo ve en iyi yönetmen ödülünü alırken filmin oyuncusu Nazan Kesal, en iyi kadın oyuncu aldı.

Otuz beşincisi düzenlenen İstanbul Film Festivali’nde; en iyi film, senaryo, kadın oyuncu ödülünü alan Toz Bezi filminin yönetmeni Ahu Öztürk, ödülü alırken yaptığı konuşmasında; “Ben ödülü, Şırnak’ta çocuklarının ölüsünü buzdolabında saklayan annelerden, yurtdışında çocuğuyla vedalaşıp burada tekrar cezaevine gelen sevgili Meral Camcı’ya uzanan o yol adına alıyorum. Savaşlar kadınları ve önce çocukları vuracaksa, barışı da kadınlar kuracak” demişti. İstanbul’un farklı kutupları arasında hayatı anlamaya çalışıp kendilerine yeni yollar çizmeye çalışan Nesrin ve Hatun hikayesini ele alan film; Nürnberg Türk Alman filmleri festivali; en iyi film ve en iyi kadın oyuncu ödüllerini kazanandı.

Sinema Yılmaz Güney En İyi Film Ödülü – Babamın Kanatları

Dünya Prömiyerini, geçtiğimiz temmuz ayında 51. Karlovy Vary Film Festivali’nde gerçekleştiren Babamın Kanatları, 23. Altın Koza Film Festivali Yılmaz Güney En iyi film ödülünün yanı sıra Siyad en iyi film, en iyi müzik, en iyi kurgu, en iyi yardımcı kadın, en iyi yardımcı erkek ve en iyi erkek oyuncu ödülü  olmak üzere 7 dalda ödül aldı. Babamın Kanatları, 30 Eylül – 6 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 6. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nde de seyircisiyle buluşacak. Tarihleri ; Atlas Sineması 30.09.2016 – 19:00 ve Feriye Sineması 05.10.2016 – 21:30’da izlenilebilir.

Kıvanç Sezer’in yazıp yönettiği, “Babamın Kanatları” filmi Yılmaz Güney en iyi Uluslararası Film ödülüne değer görüldü. Ölümcül bir hastalığa yakalandığını öğrenen inşaat işçisi İbrahim’in içine düştüğü çaresizliğin hikayesinin anlatıldığı film, yönetmen Kıvanç Sezer’in ilk filmi.

Sinemada Yılmaz Güney En İyi Film Ödülü’ için yarışan diğer filmlerden biri de İranlı yönetmen Ida Panahandeh’in Nahid filmiydi. Gelecek Vadeden Yetenek Ödülü’nü alan Nahid, boşanmış kadınların hikayelerini, velayetini ve evlilik sorunu gibi konuları işliyor. Nahid Filmi, 2015 yılında Cannes Film Festivali’nde  aldığı ödüllerle adından söz ettirdi.

Uluslararası Kısa Film, Jüri ödülü – Çevirmen

Emre Kayış’ın yönettiği 2015 yapımı kısa film, Türkiye sınırında bir kasabada mülteci olarak yaşayan Suriyeli utangaç bir çocuk olan Yusuf’un hikayesini anlatıyor. Sarajevo Film Festival, Montreal World Film Festival gibi bir çok festivalde de gösterildi.

Duhok Film Festivalin’de Türkiye’den de, festival severlerin yakından takip ettiği, çok sayıda film de katıldı. Geçtiğimiz senelerde vizyona giren yerli filmlerin isimleri şöyle:Rüzgarın Hatıraları – Özcan Alper, Abluka – Emin Alper, Mustang – Deniz Gamze Ergüven, Kar Korsanları – Faruk Hacıhafızoğlu, Saklı – Ali Kemal Çınar

Haber: Özlem Oktay

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.