Venedik Film festivali Başladı

0

Warning: Illegal string offset 'limit' in /home/admin/web/dirensanat.com/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/shortcodes/td_block_big_grid_6.php on line 20

Dünyanın en eski sinema festivali olan Venedik Film Festivali bugün başladı.  73’üncü kez Venedik kentinin Lido Yarımadası’nda düzenlenecek film festivalinde 31 Ağustos ile 10 Eylül arasında ünlü yönetmenlerin filmleri gösterilecek değişik bölümlerde yarışmalar yapılacak.

sbt
Sabit Doğan

Uluslararası 73. Venedik Festivali Film Yarışması’nan sonucunda büyük ödül Altın Aslan olacak. Festival Damien Chazelle’nin yazıp yönettiği Amerikan müzikal filmlerinin klasik dönemine saygı anlamında çekilmiş, hareketli ve müzik dolu bir müzikal-komedi ‘Âşıklar Şehri (La La Land)’ ile açıldı.

Festivalin geleneksel gala yemeği ve resepsiyonu ise, İtalya’da 24 Ağustos’ta meydana gelen depremin kurbanlarına saygı gereği iptal edildi. Festival süresince depremzedelere yardım amacıyla bağış toplanacağı da açıklandı.

 

Festival etkinliklerinin yapıldığı alanlarda, olası bir saldırı girişimine karşı geniş çaplı güvenlik önlemlerinin alındığı da dikkat çekti. İtalyan basını, bu yılki festivalin terör saldırısı korkusu ve deprem nedeniyle yas ortamında yapıldığını vurguladı.

venedik

Festivalin Sanat Yönetmeni Alberto Barbera, Reuters ajansına yaptığı açıklamada “Avrupa’daki terör saldırılarının ardından güvenlik meselesi en önemli hususlar arasında” dedi.

Yarışmada Chazelle’nin ‘La La Land’ının yanı sıra Roan Johnson’ın ‘Piuma’, Massimo D’Anolfi ve Martina Parenti’nin ‘Spira Mirabilis’, Giuseppe Piccioni’nin ‘Questi Giorni’, Derek Cianfrance’in ‘The Light Between Oceans’, Mariano Cohn ve Andres Duprat’ın ‘El Ciudadano Ilustre’, Lav Diaz’ın ‘The Woman Who Left’, Amat Escalante’nin ‘La Region Salvaje’, Tom Ford’un ‘Nocturnal Animals’, Andrei Konchalovsky’in ‘Paradise’, Martin Koolhoven’in ‘Brimstone’, Ana Lily Amirpour’un ‘The Bad Batch’, Stephane Brize’nin ‘Une Vie’, Pablo Larrain’in ‘Jackie’, Francois Ozon’un ‘Frantz’, Denis Villeneuve’ün ‘Arrival’, Wim Wenders’ın ‘Les Beaux Jours d’Aranjuez’, Emir Kusturica’nın ‘On The Milky Road’, Terrence Malik’in ‘Vojage’, Christopher Murray’ın ‘El Cristo Ciego’ filmleri, Altın Aslan ödülü için yarışacak.

 

Âşıklar Şehri (La La Land)’ ile açıldı
Âşıklar Şehri (La La Land)’ ile açıldı

Bu yıl yarışmada sadece iki kadın yanetmen yer alıyor: İran kökenli İngiliz yazar-yönetmen Ana Lily Amirpour ile Martina Paranti. Yarışmanın seçici kurul başkanlığını ‘American Beauty’ ve ‘Skyfall’ gibi filmlerin ödüllü İngiliz yönetmeni Sam Mendes yapacak. Ödül töreni ise 10 Eylül Cumartesi akşamı. Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü sahipleri Fransız oyuncu Jean-Paul Belmondo ile Polonyalı yönetmen Jerzy Skolimowski.

 

ÖN PLANDA YİNE SAVAŞ FİLMLERİ VAR

Festival filmleri arasında yine savaş temalı olanlar öne çıkıyor. Savaşlarda insanların birbirlerine neler yapabildiği, sadece fiziki olarak değil, ruhen nasıl yıkıma uğradığının gösterildiği filmlerin bu yılki festivale damgasını vurması bekleniyor. Bosnalı-Sırp yönetmenEmir Kusturica, yaklaşık 10 yıllık bir aradan sonra çektiği ‘On The Milky Road’ filminde Bosna Savaşı sırasındaki bir aşk öyküsünü anlatıyor. Avustralyalı yönetmen Mel Gibson’ın sinemaya döndüğü yeni filmi ‘Hacksaw Ridge’ İkinci Dünya Savaşı sırasında gerçekten yaşanmış bir olayı anlatıyor. Amerikalı sıhhiye eri Desmond Doss’un Okinawa adasında 75 askerin hayatını nasıl kurtarış öyküsünü. Ukraynalı yönetmen Sergey Loznitsa yarışma programı dışında gösterilen belgesel filmi ‘Austerlitz’de eski Nazi toplama kampının bugün orayı ziyaret edenler, yeni nesiller üzerinde nasıl bir izlenim bıraktığını, nasıl bir rol oynadığını araştırıyor.

 

 

DİĞER BÖLÜMLER

Festivalin Klasikler’ bölümünün en dikkat çeken filmi Nazi döneminin kötü şöhretli yönetmeniVeit Harlan’ın ‘Opfergang’ adlı filmi. Restore edilen ve uzun zaman sonra yeniden gösterime giren filmin yaratacağı tepmkiler festivalin en çok konuşulanr konusu.

 

Festivalin dünya sinemasındaki yeni akımlar ile estetik eğilimleri aktaran filmlerin gösterildiği‘Ufuklar’ bölümünde Reha Erdem’in ‘Koca Dünya (Big Big World)’ filmi de gösterilecek.

_90988718_hi035033639
Yönetmen Jerzy Skolimowski açılışta “Yaşam Boyu Başarı” ödülü aldı

73. Venedik Film Festivali’nin resmi programında yer almasa da festival kapsamında bu yıl ilk kez İtalya’da yaşayan göçmenlerin çektiği filmlerin yarışacağı ‘MigArtİ’ isimli ayrı bir bölüm bulunuyor. Bu bölümün seçici kurul başkanlığını İtalya’da yaşayan Türk yönetmen Ferzan Özpetek üstleniyor.

Venedik Film Festivali’nde, geçen yıl Altın Aslan ödülünü Venezuelalı yönetmen Lorenzo Vigas’ın ‘Desde Alla’ filmi kazanırken, Türk yönetmen Emin Alper’in yönettiği ‘Abluka’ Jüri Özel Ödülü’ne değer bulunmuştu.

Sabit Doğan

Venedik Film Festivali-2016’dan Kareler

 

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.