35. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ

0

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından on ikinci kez Akbank’ın desteğiyle düzenlenen 35. İstanbul Film Festivali’nin ödülleri, 15 Nisan Cuma gecesi Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan törenle sahiplerine verildi.

 

Sinema Onur Ödülleri

İstanbul Film Festivali tarafından her yıl sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri’nin bu yılki sahipleri: Yeşilçam’ın en sevilen yıldızlarının sesi olarak hafızalarda yer edinen seslendirme sanatçısı Jeyan Ayral Tözüm, in eski yapımcılardan Şerafettin Gür, sinemamızın güçlü, kararlı, vamp kadını Suzan Avcı, Yeşilçam’ın en üretken sinemacılarından Ülkü Erakalın,  sinema kadar televizyondaki oyunculuğuyla göz dolduran Perran Kutman oldu. Meslek hayatının 60. yılında sinemamıza katkılarından dolayı Türker İnanoğlu’na ise bir özel ödül verildi, İnanoğlu’na 1999 yılında festivalin Sinema Onur Ödülü verilmişti.

35_istanbul_film_festivali_sinema_onur_odulleri_h8388

Uluslararası Altın Lale Film Yarışması

Yarışmanın seçici kurulu yapımcı Ewa Puszczyńska, oyuncular Melisa Sözen ve Lior Ashkenazy ile video sanatçısı Ali Kazma’dan oluşuyordu. Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Altın Lale Uluslararası Ödülü için bu yıl 14 ülkeden 15 film yarıştı. Eczacıbaşı Topluluğu tarafından 25 bin Avroluk para ödülüyle desteklenen ödülün 10 bin Avrosu Altın Lale’nin sahibi olacak filmin yönetmenine, 10 bin Avrosu filmin Türkiye’deki dağıtımını üstlenecek firmaya, 5 bin Avrosu ise Jüri Özel Ödülü’nü kazanacak filmin yönetmenine veriliyor.

Altın Lale Ödülü: Bin Başlı Canavar (Rodrigo Plá / Meksika)

Jüri Özel Ödülü: Bir Liderin Çocukluğu Brady Corbet / İngiltere)

Ulusal Altın Lale Film Yarışması

Altın Lale Ödülü için bu yıl yapımı 2015-2016 sezonunda tamamlanan 11 film yarıştı. Seçici kurul Müjde Ar’ın başkanlığında oyuncu Tansu Biçer, yazar ve yönetmen Ben Hopkins, oyuncu ve yönetmen Niki Karimi, yazar Murat Uyurkulak ve dağıtımcı Torsten Frehse’den oluşuyordu..

Altın Lale (En iyi film): Toz Bezi (Ahu Öztürk) 150 bin TL para ödülü.

En İyi Yönetmen: Mustafa Kara (Kalandar Soğuğu) 50 bin TL  para ödülü

Onat Kutlar Jüri Özel Ödülü: Rauf (Barış Kaya – Soner Caner) Anadolu Efes 60 bin TL para ödülü

En İyi Kadın Oyuncu: Asiye Dinçsoy (Toz Bezi) 10 bin TL para ödülü .

En İyi Erkek Oyuncu: Haydar Şişman (Kalandar Soğuğu) 10 bin TL para ödülü .

En İyi Senaryo: Ahu Öztürk (Toz Bezi)

En İyi Görüntü Yönetmeni: Cevahir Şahin – Kürşat Üresin (Kalandar Soğuğu)

En İyi Kurgu: Mustafa Kara – Umut Sakallıoğlu – Ali Aga (Kalandar Soğuğu)

En İyi Özgün Müzik: Doğan Duru (Tarla)

Ulusal Kısa Film Yarışması

İstanbul Film Festivali 35. yaşında, kısa film yapımını özendirmek, bu alanda gelişimi desteklemek ve nitelikli kısa filmleri izleyiciye buluşturmak amacıyla bu yıl Ulusal Kısa Film Yarışması’nı başlattı. Cannes Film Festivali “Short Film Corner” Yöneticisi Alice Kharoubi, yönetmen Fatih Kızılgök ve sinema yazarı Serdar Kökçeoğlu’nun ön seçici kurulunda yer aldığı yarışmanın jürisinde yönetmen Can Evrenol, oyuncu Hazal Kaya ve Uluslararası Kısa Film Festivali DokuFest direktörü Nita Deda yer aldı. Anadolu Efes, ödülü 5.000 TL’lik para ödülüyle de destekliyor.

En İyi Kısa Film: Salı (Ziya Demirel)

Mansiyon: Cemil Şov (Barış Sarhan)

Ulusal Belgesel Yarışması

Türkiye’de belgesel üretimine uzun yıllardır ilgi gösteren İstanbul Film Festivali, belgesel sinemayı ve sinemacıları desteklemek amacıyla bu yıl Ulusal Belgesel Yarışması düzenleyerek bu başlık atında bir ödül vermeye başladı. 10 filmin katıldığı Ulusal Belgesel Yarışması’nda verilecek En İyi Belgesel Ödülü, 10 bin TL tutarında bir para ödülüyle destekleniyor. Seçici kurulda belgesel sinemacı yönetmenler Emel Çelebi, Güliz Sağlam ve Carlos Hagerman yer aldı.

En İyi Belgesel Ödülü: Hazır Ol! (Onur Bakır – Panagiotis Charamis)

Mansiyon: Ötekiler (Ayşe Polat)

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü

2013 yılından bu yana, erken yaşta hayatını kaybeden yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman adına verilen En İyi İlk Film Ödülü’nün seçici kurulunda senarist, yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, oyuncu Ahmet Rıfat Şungar, dağıtımcı Ioanna Stais yer aldı.

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü: Çırak (Emre Konuk) CMYLMZ Fikirsanat’tan 30 bin TL para ödülü.

AUDENTIA Ödülü

Avrupa Konseyi ortak yapım fonu Eurimages’ın, kadın yönetmenlerin yapıtlarının görünürlüğünü artırmak ve başka kadınları da bu yolda ilerlemek konusunda cesaretlendirmek üzere bir kadın yönetmene sonraki projesinde kullanılmak üzere verdiği 30.000 Avro değerindeki ödül için  yönetmen Yeşim Ustaoğlu, yönetmen Angelos Frantzis ve Eurimages temsilcisi Sanja Ravlic’ten oluşan seçici kurul programda yer alan 15 kadın yönetmenin filmini değerlendirdi.

Sihirli Dağ (Anca Damian)

FACE Avrupa Konseyi Sinema Ödülü

10 yıldır dünyada sadece İstanbul Festivali’nde verilen FACE Avrupa Konseyi Sinema Ödülü bu yıl da festivalin Sinemada İnsan Hakları bölümünde gösterilen filmlerden birine verildi. FACE Ödülü 10 bin Avro para ödülü: Seçici kurulda oyuncu ve yazar Ercan Kesal, Eurimages İdari Yönetici Yardımcısı Isabel Castro, Avrupa Konseyi Sözcüsü ve Basın Danışmanı Can Fişek ile yönetmen Jakob Brossmann yer alıyordu.

FACE Avrupa Konseyi Sinema Ödülü: Akdeniz (Jonas Carpignano  / İtalya)

Mansiyon: Yılanın Kucağında (Ciro Guerra /  Kolombiya)

FIPRESCI Uluslararası, Ulusal ve Ulusal Kısa Film Yarışması Ödülleri

Başkanlığını ABD’den Chris Fujiwara’ın üstlendiği seçici kurulda Finlandiya’dan Harri Römpötti, İtalya’dan Patrizia Pistagnesi, Slovakya’dan Viera Langerova ve Türkiye’den Senem Erdine ve Ali Deniz Şensöz görev aldı.

Uluslararası Yarışma : Ansızın (Aslı Özge)

Ulusal Yarışma: Ana Yurdu (Senem Tüzen)

Ulusal Kısa Film Yarışması: Jamais Vu (Levent Türkan)

Cineuropa.org Ödülü

Ödül, sanatsal açıdan değeri tartışmasız olan, bunun yanı sıra karşılıklı iletişimi destekleyen ve birleştirici özellik taşıyan filmlere veriliyor.

Toz Bezi (Ahu Öztürk)

 

Köprüde Buluşmalar Bölümü Ödülleri

Anadolu Efes’in destekleriyle düzenlenen Köprüde Buluşmalar bu yıl 11. kez gerçekleştirildi. Türkiye’den 8 uzun metraj ve 2 belgesel film projesi ile post-prodüksiyonuna devam eden 4 uzun metraj ve 1 belgesel filmin sunumları yapıldı. Bu yıl dokuzuncu kez düzenlenen Film Geliştirme Atölyesi’ne 100 başvuru arasından 10 proje seçildi. Gabor Greiner (Films Boutique), Hisham Alghanim (Kuveyt Ulusal Sinema Merkezi), Jamila Wenske (One Two Films), Ossama Bawardi (Philistine Films) ve Remi Burah’dan (ARTE FRANCE) oluşan uluslararası seçici kurul ödül alan projeleri belirledi.

Film Geliştirme Atölyesi’nin Kazanan Projeleri

•              Daha ( Yönetmen: Onur Saylak, Doğu Akal, Senarist: Hakan Günday, Doğu Akal, Onur Saylak)

•              Haremden Kaçış (Senarist: Serdar Soydan)

•              Kaplumbağa Terbiyecisi (Yönetmen, Senarist, Yapımcı: Orhan İnce, Burak Kanısıcak)

•              Kül Mektup (Yönetmen, Senarist: Lusin Dink)

•              Perihan (Yönetmen: Can Evrenol, Senarist: Cem Özüduru)

•              Saf (Yönetmen, Senarist: Ali Vatansever)

•              Sınır Bozukluğu – belgesel (Yönetmen: Uğur Becer, Senarist: Gökhan Kılınç)

•              Soytarı (Yönetmen, Senarist: Esra Saydam)

•              Yeniden İnşa Çağı belgesel (Yönetmen, Senarist: İmre Azem)

•              Zuhal (Yönetmen: Nazlı Elif Durlu, Senarist: Nazlı Elif Durlu, Ziya Demirel)

Yapım Aşaması Atölyesi’nin Kazananları

Kazananları atölyede yer alan filmlerin off-line kurgularından bölümler izleyen Lorenzo Esposito (Locarno Film Festival), Rickard Olsson (Picture Tree) ve Zsuzsanna Kiraly (Komplizen Film)’den oluşan uluslararası seçici kurul belirledi.

•              Mr. Gay Suriye (Yönetmen, Senarist: Ayşe Toprak)

•              Babamın Kanatları (Yönetmen, Senarist: Kıvanç Sezer)

•              Kaygı (Yönetmen, Senarist: Ceylan Özçelik)

•              Eşik (Yönetmen, Senarist: Erkan Tahhuşoğlu)

•              Kırık Kalpler Bankası (Yönetmen, Senarist: Onur Ünlü)

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.