TİYATRO YÖNETMENLİĞİ VE PERFORMANS TASARIMI ATÖLYESİ

0

Performans Tasarım Akademisi, reji eğitimindeki önemli boşluğu doldurmak amacıyla bir atölye çalışması hazırladı. Eğitim, ‘tiyatro yönetmenliği’ni farklı estetik yaklaşımlarıyla birlikte, birbirini tamamlayan dersler halinde bir araya getiren bir atölye serisi olacak… Teori ve pratiğin bir arada verildiği, uygulamaya dönük bu eğitimde, ‘temel reji’ derslerinin yanı sıra, ‘disiplinlerarası sahneleme’, ‘sahnede metin yazımı’, ‘mekân tiyatrosu’, ‘tasarım ve performans’, ‘kamusal alan performansları’ gibi güncel sahneleme pratikleri konusunda da katılımcıları bilgilendirmek ve deneyim kazandırmak amaçlanıyor.

İkişer aylık iki farklı bölümden oluşan, 4 ay sürecek olan eğitimin Mayıs– Haziran 2016 döneminde, 127 saatlik dersler 5 ayrı eğitmen tarafından verilecek. Atölye sırasında katılımcılara, kendi projelerini tasarlamaları ve sahnelemeleri için proje kültürü bilgisi aktarılacak ve danışmanlık verilecek. Hazırlanan gösteriler, eğitmenlerden ve sanatçılardan oluşan kurul tarafından izlenerek geri bildirimde bulunulacak. Uygun bulunan performanslar için, orta vadede sergilemeye yönelik bağlantılar kurulacak. Zorunlu bir koşul olmamakla birlikte, seçilen bazı projelere lojistik sağlamak Akademi’nin amaçlarından biri.

BAŞVURU:

Eğitimin öncelikli hedefi, üniversite düzeyinde tiyatro ve sanat eğitimi almış ya da almakta olan kişiler. Farklı bir disiplinde üniversite eğitimi almış ya da almakta olup, yanı sıra tiyatro ile uğraşmış kişiler de, çalışmaları değerlendirilerek Akademi’ye kabul edilecek. Başvuruların ’ikincikattayiz@gmail.com’ mail adresine, fotoğraflı özgeçmişle birlikte, konu başlığı kısmına ‘Atölye Başvurusu’ yazılarak yapılması gerekiyor. Eğer varsa, daha önce yapılmış çalışmaların dvd’leri ve/veya şu anda üzerinde çalışılan ya da tasarlanan proje hakkında bilgi içeren bir dükümanın da başvuruya eklenmesi öneriliyor. Başvurular, eğitmenler tarafından değerlendirilecek.

ATÖLYE ÜCRETİ

Tek atölye ücreti: 600 TL

Atölyenin tamamı: 1.500 TL (Aylık 750 TL)

15 Nisan’a kadar yapılacak kayıtlarda atölye ücreti %20 indirimli.

Atölyenin tamamını satın alacak katılımcılar, atölye ücretini kredi kartıyla ve 2 taksitle ödeyebilecek.

Bu atölyenin sanat yönetmenliğini Şule Ateş, koordinatörlüğünü ikincikat üstleniyor.

ULAŞIM

İKİNCİKAT

0 545 462 45 28 Pazar hariç her gün saat 12:00 ile 20:00 arasında

0 544 527 25 69 Pazar hariç her gün saat 12.00 ile 16.00 arasında

ADRES

emekyemez mh. sarı zeybek sok. demirci fettah çıkmazı no:2 kat: 2 Karaköy-Beyoğlu/İstanbul

ATÖLYE PROGRAMI

Mesut Arslan | Performatif oyun ve oyunculuk atölyesi

08/09/10 Mayıs 2016 | 18:00-23:00 – 11/12 Mayıs 2016 | 12:00-18:00

Performans sanatı ile performatif oyunculuğun geldiği süreçte  tiyatro, dans ve yerleştirme (enstalasyon) sanatları ile gelişen ilişkisi üzerine bir atölye… Günümüzde klasik oyunculuk, beden dili ve dekor tanımlarının nasıl büküldüğü ve kırıldığı; doğrusal ve dairesel zaman kavramlarının performans sanatı üzerindeki etkileri; sistem dışılığın kendi sistemini yaratma sureci, atölyede üzerinde durulacak başlıca konular… Sanatçı, uygulamalı olarak imge ve videolarla destekleyeceği atölye sırasında katılımcılarla paylaşacağı metinler/konseptler/hareketler/yerleştirmeler üzerinden örneklemeli ve denemeli bir atölye süreci kurguluyor.

 

Serdar Biliş | Sahnede oyun tasarımı atölyesi

15/16/17/29/30/31 Mayıs 2016 | 18:00-23:00

Yazılı bir metinden canlı performansa yolculukta yönetmenin rolü üzerine uygulamalı bir atölye… Yönetmenin performans metnini aksiyonlara dönüştürerek, oyunculara oynanabilecek yönelimler sunmak; dramatik anlar silsilesi oluşturmak için doğaçlama tekniğinin kullanılması; bir olay ve metin üzerinden, uygulamalı oyuncu dramaturjisi ve yönetmen ile oyuncu diyaloğu gibi, ‘reji’nin temel dinamikleri üzerine çalışılıyor. Yönetmenin, prova sürecini bir enstrüman olarak algılayıp yaratıcı bir atmosfer oluşturmaktaki yöntemleri üzerinde de ayrıca duruluyor…

ikincikat-2

Naz Erayda | Gündelik gerçekliği yeniden oluşturma, kendini yeniden gerçekleştirme atölyesi

04/05/06/12/13/14 Haziran 2016 | 18:00-23:00

Bir binanın, bir semtin, bir insanın kimliğinden, bir kavramdan, bir fotoğraftan, bir cümleden yola çıkarak “mekânın ışık, ışığın ses, sesin oyuncu, oyuncunun tekst, tekstin mekân” olduğu bir tiyatro dili yaratmak, farklı algı biçimleri oluşturmak üzerine… Her projenin üretim biçiminin, o projenin özgün amaçlarına göre değişebileceğine, değişmesi gerektiğine, tiyatroda tüm ögelerin birbirlerinden ayrıştırılamaz birlikteliğine inanan bir anlayışla farklı üretim biçimlerinin olasılığı hakkında… “Oyuncunun jestleri, sözler, repliklerin ses değeri, ışık, seyirci ve mekân büyük bir tasarımın ayrılmaz ve ayrı düşünülemez parçalarıdır” cümlesinden yola çıkarak, bu cümlenin karşılığı olabilecek, onu en iyi ifade edecek, içinde birçok tiyatrosal anın yaratılmasına olanak sağlayacak mekân, beden, çevre, kent algısı ve “her yer tiyatro” anlayışıyla tiyatroya dair sorular üretmesi umulan bir atölye…

 

Özlem Hemiş | Reji tarihi

08/15/22/29 Mayıs 2016 – 05/12 Haziran | 14:00-17:00

Reji, uzun yıllar boyunca metni iyi kavrayan ya da iyi kavradığını düşünen tiyatro insanlarının, yazarın metnini yazıdan sahneye bir çeviri eylemi gibi görmesiyle biçimlenmiştir ve bu faz günümüzde varlığını halen sürdürmektedir. Öte yandan seyircisine “bir başka dünya kuran”; mekanı, zamanı ve önerdiği dünyanın taşıyıcıları olan oyuncuları yeni baştan tasarlayan yönetmenlerin heyecan verici varoluş mücadelesi, bir iktidar sanatı olan tiyatronun özgürleşme refleksinin de tarihini oluşturur. Reji Tarihi dersi, birbirinden farklı bu eğilimlerin siyaset, hayat ve sanat üçgeninde oturduğu temelleri katılımcılarla birlikte, görsel kaynakların yol göstericiliğinde keşfetmeyi amaçlıyor.

 

Şule Ateş | Proje tasarımı, yazımı ve uygulaması

07/14/21/28 Mayıs 2016 – 04/11 Haziran 2016 | 14:00-17:00

Proje Kültürü dersi, Performans Tasarım Akademisi’nin ‘Uygulama’ başlığı altında tasarlanıp, sahnelenecek performansların uygulamasına rehberlik etmeyi amaçlıyor. Derse katılım zorunlu olmamakla birlikte, Akademi’ye proje sunacak katılımcıların, dersi takip etmeleri önerilir. Atölyenin amacı, bir fikrin projelendirme aşamasından başlayarak, yazım, kaynak yaratma, başvuru ve yapım aşamalarını, katılımcılarla birlikte izlemeyi ve olası problemleri aşmak için yol göstermek.

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.