EFSANELERİN SANATÇISI JISHUA BELL GELİYOR

0

Dünyanın en iyi keman virtüözlerinden biri kabul edilen Joshua Bell, 15 Mayıs’ta İstanbul’da, 16 Mayıs’ta Ankara’da iki konser verecek. Bell, konserlerinin müzik dünyasındaki büyük yankısının yanı sıra popüler dünyanın da dikkatini çeken bir sanatçı. Grammy ödüllü keman sanatçısı Joshua Bell, geçen yıl büyük ilgi gören İstanbul konserinin ardından yeniden geliyor. 15 Mayıs’ta İstanbul’da Zorlu PSM’de, Ankara’daki ilk konserinde de 16 Mayıs’ta Congresium Ankara’da sahneye çıkacak.  Joshua Bell’in konserlerinde Antonio Stradivarius’un altın yıllarına ait 1713 tarihli 4 milyon Dolar değerinde bir kemanı kullanıyor. Bell, popüler dünyada ‘Metrodaki Kemancı’ olarak tanınıyor. Washington Post gazetesince yapılan sosyal bir deneye katılan sanatçı, bir metro istasyonunda 45 dakika boyunca Bach’ın eserlerini çaldı. Bu süre içinde önünden geçen yaklaşık bin kişi Joshua Bell’i tanıyamadı, sadece bir kişi çaldığı eserleri dikkatle dinleyip beğendiğini belirtti.

 

Kemana 4 yaşında başlayan Joshua Bell, ilk çıkışını 17 yaşında Carnegie Hall sahnesinde St Louis Senfonisi konseriyle gerçekleştirdi. Bundan sonra dünyanın önde gelen şefleri ve orkestralarıyla çalışan Joshua Bell,  Nicholas Maw’in kendisi için bestelediği keman konçertosunun kaydıyla Grammy Ödülü’ne değer görüldü. Sanatçının John Corigliano’nun ‘Kırmızı Keman’ filmine hazırladığı soundtrack ise Oscar kazandı. Bell, ayrıca diğer önemli keman çalan müzisyenlerle müziğin gücünü anlatan ‘Music of the Heart’ filminde rol aldı. 2007’de Hans Zimmer’in Dan Brown’un ‘Melekler ve Şeytanlar’ romanından yapılan filme yazdığı müziğe keman sololarıyla eşlik etti. 2013’te Scarlet Johansson’a eşlik ettiği ‘Before My Time’ şarkısı ‘En iyi Orijinal Şarkı’ dalında Oscar cadayı oldu.

bbjjj

Joshua Bell’in ilk albümü ‘Romance of The Violin (Kemanın Romansı)’ 5 milyon kopya sattı ve 54 hafta boyunca klasik müzik listelerinin zirvesinde kaldı. 2007’de New York’taki Lincoln Center’de birkaç yılda bir çok büyük başarı gösteren klasik müzik çalgıcılarına verilen Avery Fisher Ödülü’nü aldı. Aynı yıl Indiana Üniversitesi’ne bağlı Jacobs Müzik Okulu’nda kıdemli öğretmen olarak göreve başlayan Bell,  2011’de St. Martin Akademisi’ne müzik direktörü olarak atandı. 2004 yılından itibaren Saint Paul Oda Orkestrası ile çalan Joshua Bell aynı zamanda Londra’daki Royal Academy of Music’de profesör ve Kennedy Center Honors sanatçı seçme komitesinde.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.