ŞERMOLA PERFORMANS’TA DÖRT OYUN

0

Şermola Performans’ta kasım ayının sonuna kadar Destar Tiyatro’nun geçen yılın ilgi gören oyunları ‘Gor / Mezar’, ‘Disko 5 No’lu’nun yanı sıra bu yıl sahnelemeye başladığı ‘Tuvalette’ ve ‘Dil Kuşu’nu seyirici ile buluşturuyor. Mek’an Topluluğu ise ‘Seher ile Ali’ adlı oyunu sunacak.

SABİT DOĞAN
SABİT DOĞAN

GOR / MEZAR

Oyun bir mezarın içinde geçmektedir.  Ruhlar,  çürüyene kadar bedenlerinin yanında kalmak zorundalar. Ölüler, bulundukları ve gidecekleri zamana dair bir şeyler gevelemektedirler…

Yazan ve yöneten:  Mîrza Metin; Oyuncular: Alan Civan, Berfîn Zenderlioğlu,  Mensur Zîrek, Mîrza Metin, Sadin Yeşiltaş; Işık tasarım: Alev Topal; Makyaj: Berfîn Zenderlioğlu

1 Perde, 60 dk. / Kürtçe. Türkçe üst yazılı

21 Ekim Çarşamba  Saat: 20:30

DİL KUŞU

Sesle ve dille derdi büyük bir dünyanın içinden anlatılan bir masal. Ağacı, toprağı uyandıran, uyandıkça kanatlanan bir kuşun, dil kuşunun masalı. “Düşle başlayan, sabrın, sırrın ve ateşin imtihanından geçip bir kızın hevesli ağzında biten” masal… Oyun, Destar Tiyatro’nun Mirza Metin tasarımıyla geçen sezon başlattığı,  İrfan Güler ve Pepa Baamonde’nin Türkçeye çevirdikleri Galisya’lı yazar Sèchu Sende’nin ‘Rüyalarımda Bile Dilimi Kaybetmeyeceğim’ adlı öykü kitabından hareketle ‘Dil Oyunları’ projesinin üçüncü prodüksiyonu. Sahnelenen ilk iki oyun “Merheba” ve “Çêna Dengizî”ydi.

dil kuşu1

 

Yazan: Pelin Temur; Yöneten: Ayşenil Şamlıoğlu; Oynayan: Tülin Özen; Müzik: Çiğdem Erken; Işık Tasarımı: Alev Topal; Sahne ve Kostüm Tasarımı: Tomris Kuzu; Hareket Tasarımı: Esra Yurttut.

1 Perde, 60 dk. 5 -12 -19 -26 Kasım (Perşembe) Saat: 20:30

DI TUWALETÊ DE / TUVALETTE

Oyun, Kürt edebiyatında önemli bir yere sahip olan Rênas Jiyan’ın ‘Di Tuwaletê de’ oyunundaki ‘Xwekuj’ karakterinin monologlarından oluşmakta.

“Acaba mezar da bu tuvalet kadar dar mı olacak? Toprağı hak etmiyorum ben. Eğer leşimi toprağa gömerlerse, toprak kirlenecek. Beni yakmaları gerekiyor. Doğrusu beni öldüren şey, intiharım değildir, arkamda kalacak namussuzluk hikâyesidir; yüreğinden vurulmuş bir yaş, kirlenmiş bir isim, kirlenmiş bir hayatın hikâyesi.

Di Tuwalete De

Yazan: Rênas Jiyan; Yönetmen: Mirza Metîn; Dramaturgi: Berfîn Zenderlioğlu; Oynayan: Alan Ciwan.

1 Perde, 60 dk.  / Kürtçe. Türkçe üst yazılı

10 -17 -24 Kasım (Salı) Saat: 20:30

DÎSKO 5 NO’LU

Diyarbakır 5 No’lu cezaevi vahşeti üzerine bir deneme… ‘Disko’ (Disiplin koğuşu), Türkiye’de bilindiği üzere askeri bir işkencehanedir. ‘5No’lu’ ise bu işkencehanenin bir deneme tahtasıdır.  Bir örümcek, bir sinek, bir fare, bir köpek, bir gardiyan ve bir mahkûm tek vücutta dile geliyorlar. Aklın ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan insanlık dışı bir vahşeti anlatıyorlar.

Yazan: Mirza Metîn; Yöneten: Berfîn Zenderlioğlu; Oynayan: Mirza Metîn; Sahne Tasarımı: Metîn Çelik; Işık Tasarımı: Alev Topal; Mûzîk: Nizamettin Ariç; Vîdeo: Pia Rönicke & Zeynel Abidin Kızılyaprak.

1 Perde, 60 dk.  / Kürtçe. Türkçe ve İngilizce üst yazılı

Gösterim tarihleri: 11- 18 – 25 Kasım (Çarşamba) Saat: 20:30

SEHER İLE ALİ

Aşka, ihanete, ama hepsinden çok kadın ve erkek olmaya dair, kökleri ‘80’lerin arabesk filmlerine olan damardan bir intikâm ve bağışlama hikâyesi…”Seher: ‘Benle öl,’ desen, senle ölürdüm ben Ali. Sormazdım ‘Niye?’ diye. İnsan canı bildiinden ölümünü esirger mi? İnan olsun sormazdım… Bu Ali ama bildiğim Ali değil. Taş olsa, insan bilir onla n’apcaanı. Ağaç olsa bilir. Taş gibi işte, toprak gibi insana sevdii de. Sen oysa— N’apılır senle Ali?”

SEHER İLE ALİ

Yazan: Şamil Yılmaz; Yöneten: Pelin Temur, Utku Akgün; Oyuncular: Sezen Keser, Baran Can Eraslan

1 Perde, 60 dk.  / Türkçe.

13 – 27 Kasım (Cuma) Saat: 20:30

Şermola Performans

İstiklal Caddesi,  İmam Adnan -Nane Sokak  No:5 Kat:2,  Beyoğlu/ İstanbul

Tel :   0507 818 21 51- 0212 243 74 36

Web:    www.sermolaperformans.com

Biletler Biletix ve Şermola.

www.dirensanat.com

SABİT DOĞAN

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.