BOZCAADA’DA FİLM FESTİVALİ

0
SABİT DOĞAN
SABİT DOĞAN

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BİFED) 22 Ekim Perşembe akşamı başlıyor. Bu yıl 22 ile25 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Festival’de 16 film Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için yarışacak. Festival’e de başkanlık yapan Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz “Yerel ve küçük kavramlarının Bozcaada için çok önemli olduğunu” belirterek “Küçük ve güzel adamızı temiz, yaşanılır ve adil bir yapı içinde tutma çabamızın bir unsuru olarak başlattığımız festivalimize herkesi bekliyoruz”  dedi.

Festival filmleri İklim değişimi, nükleer felaketler ve nükleer atıklardan dijital kirliliğe, küçük ve yöresel tarımdan küresel gıda üretimine, göçten yoksulluğa ve su kaynaklarının tükenmesine, kırsaldan şehre yaşam mücadelesi ve direnişlere kadar genişleyen bir konu yelpazesine sahip.  Filmler; ‘Gıda: Yediğimiz nedir?’, ‘Enerjinin Bedeli’, ‘Turizmin Bedeli’, ‘Yerel Yaşam – Yaşam Hakkı’, ‘Yerleşimler’, ‘Geriye Bakmak’, ‘İş’, ‘Çatlamalar’, ‘Yaşamın Gölgeli Alanları’, ‘Duyuların Sınırları’ başlıkları altında gösterilecek.

Still_IAMTHEPEOPLE1

45 ülkeden toplam 180 filmin başvuruda bulunduğu Festival’de yarışma bölümünde 13 ülkeden 16 film yer alıyor: Japonya’dan ‘Nükleer Gökyüzü Altında Bir Ninni’ (Kana Tomoko), Kamboçya’dan ‘Yönünü Değiştiren Nehir’ (Kalyanee Mam), Avusturya, Almanya ve İrlanda ortak yapımı ‘Sonuç-İkinci Taşkın’, İsveç’ten ‘Bisikletler Arabalara Karşı’ (Fredrik Gertten) ile  ‘Mikrotopia’ (Jesper Wachtmeister), Fransa’dan ‘Ben Halkım’ (Anna Roussillon), Kanada-Fransa ortak yapımı ‘Ulak’ (Su Rynard), İtalya’dan ‘Günaydın Taranto’ (Paolo Pissanelli), Almanya’dan ‘Metamorfoz’ (Sebastian Mez), Meksika’dan ‘Sunu’ (Teresa Camou Guerrero), Şili’den ‘Surire’ (Bettina Perut-Iván Osnovikoff), Myanmar’dan ‘Bu Topraklar Bizim Topraklarımız’ (Sai Kong Kham), Güney Kore’den ‘Ay’daki Rüzgar’ (Seung-Jun), Türkiye’den ‘Sudaki Suretler’ (Erkal Türek), ‘Çibik’ (Turgay Kural), ‘TURAB’ (Hasan Basri Özdemir-Musa Ak)

Festival’in seçici kurulunda yapımcı ve senarist Funda Alp, ABD’li belgesel yönetmeni ve insan hakları aktivisti Liz Miller, Yunanlı sinema yazarı Maria Chalkou, belgesel yönetmeni ve yapımcı Manou Khalil, gazeteci ve belgesel yönetmeni Banu Güven, yönetmen Özcan Alper, belgesel yapımcısı Gaye Günay ve Cinemambiente Festivali Yönetmeni GFN kurucusu, sinema yazarı Gaetano Capizzi bulunuyor.

7000 TL değerindeki Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için yarışacak filmlere verilecek heykelcik bu yıl üzüm kütüğünden Zeki Dinlenmiş tarafından yapıldı. İkinci olacak filme 5000 TL, üçüncü filme 3000 TL ödül verilecek.

BIFED’e öğrenci filmlerini desteklemek ve farklı bir yarışma alanı sağlamak için eklenen ve yalnızca öğrenci filmlerinin yarıştığı Gaia Ödülü İşçi Filmleri Festivali kurucularından fotoğraf sanatçısı Alaattin Timur, Eurocup Moskova Çevre Filmleri Festivali kurucu yönetmeni Anastasia Laukannen ve sinema yazarı Janet Barış’tan oluşan seçici kurulun belirlediği bir öğrenci filmine verilecek.

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nde film gösterimlerinin yanı sıra Tohum Takas Şenliği’de düzenlenecek.

www.bifed.org

SABİT DOĞAN

www.dirensanat.com

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.