PERA MÜZESİ’NDE BOSNA HERSEK SİNEMASI

0

 

Pera Müzesi’nde açılan ‘Günümüz İmgeleri: Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nden Yapıtlar’ sergisi dolayısıyla Müzede bulunan sinemada Bosne Hersek Sineması’nden örnekler gösterilecek. Pera Filmin ‘Şimdi Saraybosna! Bosna-Hersek Sineması’ programında Bosna sinemasının son dönemde öne çıkan örnekleri yer alıyor. Bosna sineması son yıllarda, ülkenin çalkantılı geçmişine ve güncel meselelerine değinen, eleştirmen ve seyircilerden ilgi gören filmler üretti. Bosnalı yönetmenler dünya çapında tanınırlık kazandı ve çoğunlukla düşük bütçelerle ödüllü filmlere imza attılar. Bu beş filmlik seçki, gelecek vaat eden ve uluslararası tanınırlığa sahip yönetmenlere görünürlük sağlayan bir platform sunarken ülkenin geniş kültürüne ve tarihine de ışık tutuyor. Boşnakça olan filmler Türkçe alt yazılı olarak gösterilecek.

 

HALİME’NİN YOLU

Yönetmen: Arsen A. Ostojic

Oyuncular: Alma Prica, Olga Pakalovic, Mijo Jurisic

Hırvatistan, Slovenya, Bosna-Hersek, 2013, 93’, renkli

Halimenin_Yolu_1Bosna Savaşı’nda ölen ve çok sayıdaki toplu mezarlardan birinde gömülü oğlunun kemiklerini teşhis etmeye çalışan, fakat bunu başaramayan iyi kalpli Halime’nin trajik öyküsü. Halime, DNA analizi için kan vermeyi reddederek oğlunu aslında gizlice evlatlık edindiği ve biyolojik oğlu olmadığı gerçeğini saklar. Oğlunun bulmanın tek yolunun, onun 20 yılı aşkın bir süredir kendisinden haber alınmayan biyolojik annesini bulmaktan geçmektedir. Onu bulduktan yaşanan bir dizi olay beklenmedik sonuçlar doğurur.

16 Eylül Çarşamba, saat 19:00

3 Ekim Cumartesi. saat 15:00

 

 

SARAYBOSNA’DA BİR GÜN

Yönetmen: Jasmila Žbanić

Bosna-Hersek, Avusturya, 2015, 60’, renkli

Saraybosnada_Bir_GunGavrilo Princip’in 28 Haziran 1914’te Avusturya Macaristan İmparatorluğu tahtının varisi Franz Ferdinand’a düzenlediği suikast I. Dünya Savaşı’na neden oldu. Saraybosna yüzüncü yılında bu suikastı hatırlarken, insanların yüzyıl önce şehirde olanlara dair farklı yorumları ve duyguları aktarılıyor. Film, Saraybosna’daki bu yıldönümüne dair çeşitli bakış açılarını, Saraybosna’da yaşayan vatandaşların küçük kameralar ve cep telefonlarıyla yaptıkları çekimleri Avusturya, Bosna-Hersek ve Birleşik Krallık’tan yönetmenlerin suikast üzerine çektiği uzun metrajlı filmlerle biraraya getirip tezat oluşturarak anlatıyor.

18 Eylül Cuma, saat 20:00

3 Ekim Cumartesi, saat 17:00

 

FLOTEL EUROPA

Yönetmen: Vladimir Tomic

Danimarka, Sırbistan, 2015, 70’, renkli

Flotel_Europa_1

1992 yılında Bosna-Hersek’teki savaştan kaçan mülteciler için Kızıl Haç, mevcut mülteci kampları tamamen dolu olduğu için Kopenhag kanallarına devasa bir gemiyi ‘Flotel Europa gemisini getirdi. Flotel Europa, iltica başvurularının karara bağlanmasını bekleyen bin kadar insana geçici bir ev oldu. 12 yaşındaki Vladimir, annesi ve ağabeyi Flotel Europa’da belirsizlik içinde iki yıl geçirirler. Yönetmen Vladimir Tomić, bizi yirmi yıl sonra, savaşın yansımalarıyla ve bir ergenin geçirdiği çetin sınavlarla dolu bu gemide geçen bir büyüme yolculuğuna götürüyor. Bu olgunlaşma hikayesi, Flotel’in “uzam-zamanının vakumunu” paylaşan mülteciler tarafından çekilen kişisel VHS arşivi malzemeleriyle yan yana getiriliyor.

20 Eylül Pazar, saat 15:00

26 Eylül Cumartesi, saat 14:00

 

BELVEDERE

Yönetmen: Ahmed Imamovic

Oyuncular: Sadzida Setic, Nermin Tulic, Emina Muftic

Bosna-Hersek, 2010, 90’, renkli

Belvedere_1

Rüveyda Belvedere mülteci kampının çoğu sakini gibi Bosna-Hersek’teki etnik temizlikten 15 yıl sonra savaşın trajedisini unutmak isteyen bir duldur. Gününün çoğunu geniş ailesinin bakım işlerinin acı tatlı rutini içinde geçirmekte, oğlu ve kocasının kemiklerini aramakta, çok kırılgan bir umudu beslemektedir. Bir gün bu umut  yeğeninin düşmanın eski yerleşim yerlerinden birinde gerçekleşecek bir reality show’a katılması için seçilmesiyle sınanacaktır. Sıkıntılı savaş sonrası zamanın duygusal anlamda zengin bir portresini sunan film, sabrın, inancın, sevginin ve her şeyin ötesinde affetmenin alışılmadık bir imgesini çiziyor.

19 Eylül Cumartesi 15:00

26 Eylül Cumartesi 16:00

ÖZDÜŞÜNME

Yönetmen: Nedim Alikadić

Bosna-Hersek, 2015, 10’, renkli, siyah-beyaz

20150907_38b24c55-a692-4608-a888-85d316562b03

Yönetmen filmde hayatının önemli anlarında yaptığı amatör çekimler ve fotoğrafları kullanıyor. Film, yönetmenin çocukluğunu, mesleğine duyduğu aşkı, kamerayla ilk tanışmasını ve onu evini terk etmeye iten savaş süresindeki deneyimlerini anlatıyor. Savaş bir oğlanı askere dönüştürür ve sonucunda hem ölü hem de canlı olarak kurbanlar, aynı zamanda gözyaşı ve öfkenin yanı sıra, kahkaha doğuran anılar bırakır. Savaş aynı zamanda yönetmenin hayata bakışını belirler ve hayallerini neredeyse öldürür.

18 Eylül Cuma 20:00

3 Ekim Cumartesi 17:00

SABİT DOĞAN

www.dirensanat.com

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.