İSTANBUL MODERN’DE MÜZE FİLMLERİ

0

İstanbul Modern Sinema,  her yıl 18 Mayıs’ta kutlanan Uluslararası Müzeler Günü dolayısıyla müzelerin ele alındığı filmlerden bir seçki sunuyor. 14 ile 23 Mayıs günleri arasında gösterime sunulacak ‘Ziyaret Saatleri’ programında belgesellerin yanı sıra ünlü ‘Topkapı’ ve ‘Ziyaret Saatleri’ filmleri de yer alıyor. Filmler Türkçe altyızılı olarak gösterilecek. Müze ziyaretçileri ve Müze kart sahiplerine ücretsiz.

 

 

Europa’ya Tecavüz

2006, ABD, 117’

Yönetmenler: Richard Berge, Bonni Cohen, Nicole Newnham

İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin işgal ettikleri ülkelerden çaldıkları sanat eserlerinin hikayesini anlatan göz açıcı bir belgesel. Avrupa’da bilinen tüm sanat eserlerinin neredeyse beşte birinin yani milyonlarca eserin Naziler tarafından ele geçirildiğini belirten yapımda, Klimt’in çalınan ‘Altın Portre’sinin modeli Adele Bloch-Bauer’den eski ‘Monuments Men’ görevlilerine çeşitli kişilerle de röportajlara yer veriliyor. Yönetmenler, işgal edilen her bir ülkeyi teker teker ele alarak, savaş sırasında her bir ülkenin sanat mirasını korumak için ne gibi önlemler aldıklarını gözler önüne seriyor. Halen binlerce kayıp sanat eseri olduğunu hatırlatan bu belgesel, gözardı edilen bir konuyu ele alırken, savaşın silinemeyen izlerini de hatırlatıyor.

21 Mayıs, saat 17:00

 

Marine Abramovic:  Sanatçı Aramızda

2012, ABD, 106’

Yönetmenler: Matthew Akers, Jeff Dupre

Marina Abramovic Sanatçı Aramızda

Yaklaşık kırk yıldır kendi bedenini bir araç olarak kullanıp, meydan okuyan, şok eden ve düşündüren performanslar sergileyerek sanatı yeniden tanımlayan Marina Abramovic, bu kez de film ile aynı adı taşıyan performansı için hazırlanıyor. Bu hazırlık sürecini, sanatçının geçmişte gerçekleştirdiği performanslardan da kesitler sunarak akıcı bir dille anlatan belgesel aynı zamanda performans sanatının doğasını ve geçerliliğini de sorguluyor. Seyirci Marina’nın, New York, MoMA’da bir sandalyede hareketsiz olarak 736 saat boyunca oturduğu performansını da içeren gösterisinin üç aylık dönemine tanık oluyor.

16 Mayıs, saat 17:00

21 Mayıs, saat 15:00

 

Rus Hazine Sandığı

2002, Rusya, Almanya, Japonya, Kanada, Finlandiya, Danimarka, 99’

Yönetmen: Aleksandr Sokurov

Oyuncular: Sergey Dreyden, Aleksandra Kulikova, Leonid Mozgovoy, Mariya Kuznetsova

RUS HAZİNE SANDIĞI
RUS HAZİNE SANDIĞI

Rusya’nın 19. yüzyıldaki ünlü bir anlatısının yazarı Marquis de Custine ve hayli şüpheci ve görünmez olan yönetmenin rehberliğinde Ermitaj Müzesi’nde bir zaman yolculuğuna çıkıyoruz. Pedro ve kızı Katerina’nın devrinden Romanov’ların 1913’teki sonuna kadar uzanan, bir dizi olaya şahit oluyoruz. Müze içinde süzülerek dolaşan kamera sayesinde kesintisiz akan bir plandan oluşan bu etkileyici filmde Rus sanat tarihi ve St. Petersburg’un tarihinde bir gezintiye çıkıyoruz. Sokurov, burada adeta tek bir nefeste zamanın akışını yansıtma isteğini hakkıyla yerine getiriyor ve 2. Nikolas’tan Muhteşem Peter’a kadar Rus monarşisinin birçok ismini gözetlendiklerinden habersiz gözler önüne seriyor.

17 Mayıs, saat 15:00

 

Topkapı

1964, ABD, 120’

Yönetmen: Jules Dassin

Oyuncular: Peter Ustinov, Maximilian Schell, Robert Morley

TOPKAPI
TOPKAPI

Peter Ustinov’a ‘En İyi Yardımcı Oyuncu’ Oscar’ını getiren film, tüm zamanların en iyi polisiyelerinden biri kabul ediliyor. İstanbul’un Topkapı Müzesi’nden 2. Mehmet’in zümrütlü hançerini çalmaya kalkışan beş hırsızın hikayesini anlatan filmin soygun sahnesi hem hırsızlar hem de yönetmenlik açısından bir nevi başyapıt olarak nitelendirilir. Dış mekân çekimlerinin tamamının İstanbul’da gerçekleştirildiği film, uluslararası bir hırsızlık çetesinin silah kaçakçısı ve suikastçı olduklarını düşünen Türk polisi ile aralarındaki kedi fare oyununu konu alıyor.

17 Mayıs, saat 17:00

21 Mayıs, saat 19:00

 

Ulusal Müze

2014, Fransa, ABD, Birleşik Krallık, 180’

Yönetmen: Frederick Wiseman

ULUSAL MÜZE
ULUSAL MÜZE

Film seyirciyi Londra’daki Ulusal Müze’nin perde arkasında bir yolculuğa çıkartıyor. Orta Çağ’dan 19. yüzyıla kadar uzanan zaman yelpazesinden Batı’nın başyapıtlarının kalbine bir yolculuk… Bir mekânın portresi olduğu kadar, bir kurumun işleyişi ve dünya ile olan ilişkisini, çalışanlarını, ziyaretçilerini ve eserlerini de ortaya koyan bir belgesel. Aralıksız devam eden bu başdöndürücü aynalar dünyasında, film, eserleri, eserler ise filmi seyrediyor. Yaklaşık 200 yıldır varolan müzeye kapsamlı bir bakış.

14 Mayıs, saat 17:00

23 Mayıs, saat 15:00

 

Yeni Rijks Müzesi

2014, Hollanda,120’

Yönetmen: Oeke Hoogendijk

YENİ RİJCK HİKAYESİ
YENİ RİJCK HİKAYESİ

Belgesel, dünyanın en seçkin müzelerinden biri olan Amsterdam’daki Rijks Müzesi’ndeki renovasyonun perde arkasını konu ediniyor. 1800 yılında kurulan ve Rembrandt’dan Vermeer’a Batı sanat tarihinin başyapıtlarına ev sahipliği yapan müzenin yeniden yapılanması sırasında direktörler, küratörler, politikacılar ve tasarımcıların 10 yıl süren yenilenme dönemindeki çatışmaları dört bölümden oluşan yapımda gözler önüne seriliyor. Filmin sonunun ise ayrı bir ihtişamı olduğunu söylemek gerek.

14 Mayıs, saat 13:00

23 Mayıs, saat 13:00

 

Ziyaret Saatleri

2012, Avusturya, ABD, 107’

Yönetmen: Jem Kohen

Oyuncular: Mary Margaret O’Hara, Bobby Sommer, Ela Piplits

YENİ ZİYARET SAATLERİ
YENİ ZİYARET SAATLERİ

Viyana Sanat Tarihi Müzesi’nin sanata düşkün güvenlik görevlisi Johann ile komadaki çocukluk arkadaşını bulmak için şehre gelmiş Kanadalı turist, Ann’in hayatlarının kesişmesinin hikâyesi. Ann, kısıtlı imkânlarla ilk defa geldiği bu şehrin sanat tarihi müzesinin muhteşem sanat eserleri arasında adeta kaybolmuşken, Johann’ın yardım teklifini kabul eder ve ikili birbirlerinin iç dünyalarını, şehri ve sanat eserlerini keşfe çıkar.

16 Mayıs, saat 15:00

21 Mayıs, saat 13:00

SABİT DOĞAN

www.dirensanat.com

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.