CAN EDİRNE’DE YASAKLANDI

0
Edirne Valiliği Can Yücel’in şiirlerinden uyarlanan ve Tiyatro Kumpanyası tarafından sahnelenen tek kişilik ‘Can’ oyununun sahnelenmesine izin vermedi.

Edirne Valiliği Can Yücel’in şiirlerinden uyarlanan ve Tiyatro Kumpanyası tarafından sahnelenen tek kişilik ‘Can’ oyununun sahnelenmesine izin vermedi.

Dört yıldır sahnelenen ve iki yıl önce de Edirne’de seyirci karşısına çıkan oyunun yasaklanmasına ilişkin herhangi bir gerekçe gösterilmedi. Valiliğin açıklamasında “20 Mayıs 2015 Çarşamba günü Müdürlüğünüz Mimar Kemalettin Kültür ve Tiyatro Salonu’nda Edirne Gençlik Kültür Evi tarafından sergilenmek istenen ‘CAN’ isimli tiyatronun metni incelenmiş olup, sergilenmesi uygun görülmemiştir.” dendi.  Oyunun yönetmeni ve oyuncusu Kemal Kocatürk yasakla ilgili olarak yaptığı açıklamada;  “İleri demokrasi vaatleriyle iktidar olan hükümetin atamış olduğu il eğitim müdürlerinin ve kadrolarının hangi kafalardan oluştuğunun acı bir göstergesidir bu yasak. Can Yücel gibi ülkemizin en önemli şairlerinden birini yasaklamaya kalkmak ancak beyinleri örümcek ağı bağlamış insanların işidir. Bu ‘ileri demokrasi’ değil olsa olsa ‘ileri faşizm’dir.” dedi.

PEN Türkiye Merkezi 11 Mayıs’ta bir açıklama yaparak bu yasaklamayı kınadı:

“Son günlerde kültür  ve sanat dünyamıza şimdiye dek görülmemiş bir açık şiddet uygulanmaktadır.  Daha önce Türkiye’nin çeşitli illerinde defalarca  temsil edilmiş, Can Yücel’in şiirlerinden oluşan  ‘Can’ oyununun Edirne valiliğince yasaklanması kabul edilmez bir baskı ve şiddet olayıdır.  Yine bugüne dek sadece sanatlarıyla  ve yazılarıyla varlık göstermiş, değer oluşturmuş sanatçı ve yazarların  iktidar yandaşlarınca hedef gösterilip tehdit bombardımanına tutulmalarını kınıyor, tehdit ve baskıyla korkutulmaya çalışılan yazar ve sanatçıların yanında olduğumuzu bildiriyoruz. “

SABİT DOĞAN

www.dirensanat.com

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.