TİYATRO PERA NİSAN SONUNDA SEZONU BİTİRİYOR!

0

Tiyatro Pera’nın 2015 Nisan ayı sonunda sezona veda ederken kaçırdığınız oyunları izlemek isteyenler için nisan programını yayınlıyoruz.

Nisan ayında W.Shakespeare’in iki dev yapıtı “Kısasa Kısas” ve “Venedik Taciri” siz sanatseverlerle buluşacak. Nisan ayında yeni oyun “Annem Oğlum ve Ben” ve geçen sezondan “Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im” oyunları da sergilenecek  

“Annem Oğlum ve Ben” 23 Ocak Cuma 2015 tarihinde prömiyer yaptı. Oyunda görev alan sanatçılar: Serpil Tamur, Nesrin Kazankaya, Emre Çakman. Oyunda olaylar, bir ailenin üç kuşak üyelerinin bir arada yaşadığı bir yılbaşı arifesinde gelişir. Ahsen, dul ve mutsuz kızı Handan ve Asperger sendromlu(Otizmin bir türü) torunu Bülent ile birlikte yaşamaktadır. Ahsen’in zengin, şaşaalı bir geçmişi vardır. Dört kez evlenmiş, ilk kocasından olan oğlu bir kazada ölmüştür. Handan ise kocası tarafından terk edilmiş, sevmediği bir kurumda çalışmakta ve tüm yaşamını otistik oğlunun tedavi ve terapisine vakfetmiş kendi halinde bir kadındır. Bülent sosyal etkileşim ve iletişim bozukluğu yüzünden evde anneanne ile vakit geçirmektedir. Birbirinden başka tutunacak kimsesi olmayan üç farklı kimliğin uzlaşmaz zorunlu birliktelikleri, zaman zaman çatışmaları da beraberinde getirir. Geçmişin unutulmak istenen anıları, kırık yaşam öyküleri ve psikolojik sorunlar bir yılbaşı akşamını kaosa çevirir.

10492054_333985850125421_3244783671357884591_n

 

W.Shakespeare’in 450.doğum yıldönümü kapsamında sahnelenen oyun, adalet kavramını konu alır. Kentte yükselen adi suçlar ve ahlaki çöküş Dük’ün yönetimini tehdit etmektedir. Dük, durumu düzeltme görevini, yeğeni Angelo’ya verir. Sert önlemlerle keskin yasalar devreye girer ve ilk kurban evlilik öncesi ilişkisi yüzünden idama mahkum edilen Claudio olur. Kız kardeşi İsabella, ağabeyinin affedilmesi için gelince, Angelo’nun arzularıyla çelişen ilkeleri sarsıntıya uğrar. Dük kimlik değiştirerek olayları izler. Toplum, otoriter bir rejimle yeniden dizayn edilir. Komedi ve trajedinin iç içe geçtiği oyunda adalet, suç, merhamet, ahlak gibi kavramlar çevresinde, “Yasalar insan için mi devlet için mi vardır?” olgusu sorgulanır.

“Kısasa Kısas”

Seyircinin Yoğun İlgisiyle Gişe Rekoru Kıran “Venedik Taciri” Bu sezonda Tiyatro Severleriyle Buluşuyor! 2008 Yılında Afife Jale Tiyatro Ödüllerinden “Yılın En İyi Oyunu”, “Yılın En İyi Erkek Oyuncusu” ve “En İyi Dekor Tasarımı” ödüllerine aday olan “Venedik Taciri” nde Mehmet Ali Kaptanlar, “2008 Lions Tiyatro Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu” ve “2008 Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu” ödüllerini aldı. W.Shakespeare’in yazdığı Nesrin Kazankaya’nın çevirip yönettiği “Venedik Taciri” İtalya’nın önemli bir ticaret merkezi olan Venedik kentinde geçmektedir. Yahudi tefeci Schylock’a vadesi gelen borcunu ödeyemeyen Hıristiyan tüccar Antonio, senet gereği ölümle yüz yüze gelir. Oyunda Hıristiyan ve Musevilerin iş dünyasındaki gerilimli ilişkilerinde, para, güç, aşk, ticaret ve adalet kavramları sorgulanır. Karnaval, maskeler, borsa, müzikler, danslar ve genelde Venedik kentinin büyülü atmosferi, oyunun belkemiğini oluşturur.

Kısasa Kısas Tiyatro Pera
Kısasa Kısas Tiyatro Pera

 

En İyi Yapım, En İyi Yönetmen Dahil Toplam Beş Ödüllü “Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im” de görev alan sanatçılar: Aysan Sümercan, Muhammet Uzuner, Nesrin Kazankaya, Defne Halman, Başak Meşe, Emre Çakman, Linda Çandır, İlker Yiğen, Doğan Akdoğan, Selin Sevdar, Asır Akkaya.

Oyun 1923 yılında İzmir’de geçer. Savaş bitmiş, Rum ve Türk topluluklarının karşılıklı göç etmesini zorunlu kılan “Mübadele Yasası” çıkartılmıştır. Köklü bir geleneğe ve kültüre sahip, zengin Rum ailesi Vlasto’lar, İzmir-Bornova’daki  konaklarında göç hazırlığı içindedirler. Yıllardır Vlastolar’la bir aile gibi bir arada yaşayan Türk yardımcıları da, bu göçün hüzünlü tanıklarıdır.

 

Tiyatro Pera 2015 Nisan Oyun Programı

 

4 Nisan Cumartesi      Saat 20.00       “Annem Oğlum ve Ben”

5 Nisan Pazar             Saat 20.00       “Annem Oğlum ve Ben”

10 Nisan Cuma           Saat 20.00       “Kısasa Kısas”

11 Nisan Cumartesi    Saat 20.00       “Kısasa Kısas”

12 Nisan Pazar           Saat 18.30       “Kısasa Kısas”

14 Nisan Salı              Saat 20.30       “Akdeniz (Müzikal)Caddebostan Kültür Merkezi

15 Nisan Çarşamba    Saat 18.30       Etkinlik 3 “Öyküler ve Yazarları”

                                                           Mahir Ünsal Eriş – Melisa Kesmez – Sinan Sülün

17 Nisan Cuma           Saat 20.00       “Venedik Taciri”

18 Nisan Cumartesi    Saat 20.00       “Venedik Taciri”

19 Nisan Pazar           Saat 18.30       “Venedik Taciri”

22 Nisan Çarşamba    Saat 18.30       Etkinlik 4 “Sinema Gözüyle Resim/

Resim Gözüyle Sinema”

25 Nisan Cumartesi    Saat 20.00       “Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im

26 Nisan Pazar           Saat 18.30       “Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im

Tiyatro Pera

0212 245 44 60

www.tiyatropera.com     pera@tiyatropera.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.