SEVİL ÖZDEMİR: DÜNYANIN BİR UCUNDA İSTENMEDİĞİNİZİ HİSSETTİNİZ Mİ HİÇ?

0

Gezi olaylarının yaşandığı dönemde, İstanbul Kurtuluş’ta bir apartman dairesi düşünün. Mısır’daki olaylardan kaçmak için kocası ve çocuğuyla eve dönen bir kadın ve iki yıl önce Amerika’ya gitmek için evi terk eden erkek kardeşin dönüşüne tanık olduğunuzu, Bahar, Barış ve Khaled’in yaşadıklarına sizi de dahil ettiklerini düşünün… Korkmayın pişman olmayacaksınız.

SEVİL ÖZDEMİR
SEVİL ÖZDEMİR

Amerika’da kazandığı üniversiteye gidebilmek için ailesinden para isteyen Barış, istediği cevabı alamayınca evi terk edip Amerika’ya gider… Aradan iki yıl geçmiş, bu arada Bahar, Mısırlı pilot Khaled ile evlenip Kahire’ye yerleşmiştir. Küçük bebekleri olan Bahar ve Khaled Mısır’da çıkan olaylardan sonra Kahire’nin güvenli olmadığını düşünerek Bahar’ın ailesinin evine gelirler… Amerika’dan dönüş yapan Barış ile yolları kesişen Bahar ve Khaled’in, kendi hayatlarından kesitlerle, bazen geçmişte, bazen şimdiki hayatta aidiyetin sorgulanmasına tanık olacaksınız.

istenmeyen-2

 

Bahar oyunun bir yerinde “Yabancıysan, insanlar tuhaftır. Yalnızsan, yüzler çirkin görünür” diyor ve sorgulama başlıyor, neresi evin? Nerede yabancısın? Güvende olduğuna inanabilir misin? Hayallerinle, yapamadıkların arasına sıkıştığın oldu mu? Gittiğin yerlerde istenmediğin, senin de dünyanda istemediklerin var mı? Ön yargılarından sıyrılabilir misin? İşte bütün bunlara ve daha fazla soruya, evinden, şehrinden, ülkesinden olanların, döndüğünde odasını bulamayanların dünyasına tanık olacağınız “İstenmeyen” sizi baştan itibaren oyunun içine alıyor, bazen Mısır’a bazen New York’a bazen Taksim’e götürüyor, düşündürüyor, gülümsetiyor, duygulandırıyor…

istenmeyen-3

İlk kez 19. Tiyatro Festivali’nde sahnelenen, Ceren Ercan ve Gülce Uğurlu’nun yazdığı, Ceren Ercan’ın yönettiği, başrollerinde; Bedir Bedir, Deniz Celiloğlu ve Gülce Uğurlu’nun yer aldığı “İstenmeyen” aynı anda birçok şeyden bahsediyor ve hayatın bir yerinden size dokunmayı başarıyor.

Mesaj kaygısı birçok yazar ve yönetmenin hata yapmasına neden olabiliyor, oyunun kendisi başlı başına bir mesajken eklenen zoraki mesajlar beni hep eğreti etmiştir. Maalesef buna fazlasıyla tanık oluyoruz. “İstenmeyen”de bu o kadar doğal ve kendiliğinden oluyor ki, en ufak bir rahatsızlık duymadım. Hatta yapılan göndermelerin hepsini çok samimi bulduğumu söyleyebilirim. Bunun için Ceren Ercan ve Gülce Uğurlu’yu ayrıca tebrik etmek gerekir.

Dikkatimi çeken diğer bir konu da sahne tasarımı, Aslı Ersüzer, karton kolilerden, birçok boyutu olan, son derece kullanışlı bir tasarım denemiş, çok doğal ve güzel olmuş.

Bu sezon ikinci oyunuyla izlediğim Bedir Bedir “Üst Kattaki Terörist”ten bambaşka bir rolle karşımıza çıkıyor ve benim her zaman doğal bulduğum oyunculuğuyla bunun da altından başarıyla kalkıyor.

Gülce Uğurlu’nun sade ve etkili oyunculuğu, zaman zaman tekdüze ses tonuna büründüğünü hissettirse de Bahar rolünü başarıyla canlandırıyor.

Deniz Celiloğlu, Barış karakterinin özelliklerini, inişlerini, çıkışlarını çok iyi analiz ettiğini performansıyla baştan sona gösteriyor.

Düşündüren, gülümseten, duygulandıran, bu dünyada yabancı hissedenlerle empati kurmanızı sağlayan, zamanın nasıl geçtiğini anlamadığınız bir oyun izlemek isterseniz “İstenmeyen”i görün derim.

Oyun Tarihleri:

22 Mart Pazar, saat 20:45’te Moda Sahnesi’nde

İstanbul Bahariye Caddesi

modasahnesi.com

(0216) 330 58 00

 

25 Mart Çarşamba, saat 20:30’da Kenter Tiyatrosu’nda

Halaskargazi Cad. No: 9 Harbiye, Şişli

kentertiyatrosu.org

(0212) 246 35 89

SEVİL ÖZDEMİR

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.