KRAL LEAR’İ SOYTARILAR ANLATIYOR

0

İlk kez İstanbul Tiyatro Festivali’nde seyirci karşısına çıkan ‘Soytarım Lear’ 1-2 ve 15-16 Aralık Pazartesi ve Salı günleri saat: 20:30’da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde sahnelenecek. Altıdan Sonra Tiyatro ve Pangar Ortak Yapımı ‘Soytarım Lear’i W. Shakespeare’in ‘Kral Lear’ oyunundan Yiğit Sertdemir uyarlayıp yönetiyor. Oyunda, geçen tiyatro mevsiminin en çok dikkat çeken oyuncuları Berkay Ateş, Demet EvgarOkan Yalabık, Sezin AkbaşoğullarıUmut KurtTomris İncer ve Yiğit Sertdemir rol alıyor. Sahne,kostüm, maske, kukla ve makyaj tasarımı İstanbul Şehir Tiyatroları’nın ‘Surname 2010’daki çalışmalarıyla belleklerde yer eden Candan Seda Balaban’a,  ışık tasarımı Yüksel Aymaz’a ait. Oyunun müziklerini Tuluğ Tırpan yaptı. (Akordeon:Hakan Ali Toker, Kontrbas: Aydın Balpınar, Çiğdem Tachouli)

Oyunu uyarlayıp yöneten Yiğit Sertdemir oyun hakkında şunları söylüyor:

“Bu güçlü ve şimdiye dek belki de binlerce kez sahnelenmiş oyun, bir tragedya. Ancak biz yolculuğumuza, Lear’ın ve çevresindekilerin hikâyesini; Lear’a en yakın kişi olan, bütün gerçekleri ve fikrini hiç çekinmeden dillendirebilen, fakat her nasılsa oyunun bir yerinde kaybolan ve bir daha adı bile geçmeyen, Soytarı’nın gözünden başladık. Oyunun o bilinmedik anında kaybolan Soytarı, yanına aldığı bu hikâyeyi, başka soytarılarla yeniden anlatmayı seçse; Lear’ın yaşadıklarını, hem de kendi gözünden paylaşmayı tercih etse, ortaya ne çıkardı? Bu nedenle oyunu grotesk dille yeniden yaratmak ve seyirciyle “soytarıca” bir Lear hikayesini paylaşmak istedik. Groteskin o acıtıcı gerçekliğiyle baş başa kalmak… Jan Kott, Çağdaşımız Shakespeare adlı kitabında şöyle der: “Tragedya rahiplerin, grotesk soytarıların tiyatrosudur.” Belki de yapmaya çalıştığımızı en iyi özetleyen sözleri de buradan yola çıkarak dillendirebiliriz: “Biz, ‘Kral Lear’ı rahiplerden çalıp, soytarılara teslim ettik…”

2 perde/ara dahil 150 dak

PH_AliGüler__(1_of_1)-7510387499_1501884226750588_7638756468988264290_n

Adres:

Kadıköy Halk Eğitim Merkezi. Bahariye cad. No.39

Biletler:

Biletix

Kadıköy Gişe tel: 0216 336 29 07

Ayrıntılı bilgi:

https://www.facebook.com/soytarimlear

www.kumbaraci50.com

www.pangar.com.tr

SABİT DOĞAN

www.dirensanat.com

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.