GENCO ERKAL 50 YIL SONRA YİNE POPRİŞÇİN

0

Genco Erkal ilk kez 1965 yılında daha 27 yaşındayken sahnelediği ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ni bir kez daha sahneye taşıyor.                                   Türkiye’de ilk kez Genco Erkal’ın, 1965 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu’nda sahnelediği, daha sonra 1969 ve 1992 yıllarında değişik yorumlarla iki kez daha yönetip, oynadığı ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’nin kahramanı Poprişçin sanatçıyla özdeşleşmiş uzun süre kapalı gişe sahnelenmişti. Dostlar Tiyatrosu tarafından sahnelenen, yönetmenliğini yine Genco Erkal’ın üstlendiği ’Bir Delinin Hatıra Defteri’nde müzikler Mete Sakpınar’a, sahne tasarımı Duygu Sağıroğlu’na, fotoğraflar Burcu Yetiş’e, kostümler ise Özlem Kaya’ya ait.

Bir Delinin Hatira Defteri - Genco Erkal (18)

19. Yüzyılda St Petersburg’da 9. dereceden bir memur olan Aksentiy İvanoviç Poprişçin bir bakanlıkta çalışmaktadır, yalnızdır, yoksuldur. Genel müdürün kızına umutsuz bir tutkuya bağlıdır. Giderek kimsenin görmediği şeyleri görmeye başlar. Kafasının içinde gerçeklerden uzak, bambaşka bir dünya oluşturur. Son aşamada kendini İspanya Kralı olarak görmeye başlayacak, yaşamının son durağı bir akıl hastanesi olacaktır. Çarlık Rusya’sının acımasız bir toplumsal eleştirisi olan bu fantastik öyküyle Gogol bizleri güldürürken, içimizi fena halde acıtır. Oyunda günümüze de ışık tutan şaşırtıcı göndermelerle karşılaşırız.

‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ Harbiye Kenter Tiyatrosu’nda her cuma ve cumatesi akşamı saat 20:30’da sahnelenecek. Böylece İstanbul’un bir tiyatro salonu da canlılığına kavuşacak.

www.dirensanat.com

Sabit Doğan

Bilgi için:

www.dostlartiyatrosu.com

www.biletix.com

Tel: 0212 247 36 34

 http://www.youtube.com/watch?v=-pNsfiA9H9M&feature=youtu.be

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.