KUMBARACI 50’DE OKUMA TİYATROSU:   KURT DRAWERT’İN OYUNU

0

Kumbaracı 50’de 26 Ekim saat 16:00’da Alman yazar Kurt Drawert’in ‘Hiçbir Şeyin Tersi’ oyunu okuma tiyatrosu olarak sahnelenecek. 1956 yılında Henningsdorf /Brandenburg’da doğan Kurt Drawert, yaşamını Darmstadt’da sürdürüyor.

1998 yılında Darmstadt Tiyatro Atölyesi’ni kurdu. Halen Darmstadt Edebiyat Evi’nde Genç Edebiyat Merkezi’ni yönetiyor. Çok sayıda şiir kitabı, tiyatro oyunu makale ve romanı bulunan yazar, birçok ödülün de sahibi. Kurt Drawert, Tarabya Kültür Akademisi’nin bursiyeri olarak şu sıralar İstanbul’da bulunuyor.

Hiçbir Şeyin Tersi’ artık hiçbir şey beklemeyen, “ama bunu canı gönülden yapan” iki kaybeden Pit ve Harry’nin öyküsü. Duvarın yıkılışından 20 yıl geçmesine rağmen “yeniden kazanılmış özgürlükleri” ile ne yapabileceklerini bilememektedirler. Televizyon onlarla ilgilenir ve “Almanya’nın zengin güneybatısındaki yıllarını nasıl geçirdiklerini” öğrenmek ister. Duvarın yıkılışından 20 yıl sonra bilanço nedir? Adenauer, Karstadt ve Quelle katalogları arasında, birbirine ait olanlar gerçekten birbirini bulabildi mi?.. Pitt ve Harry’in “eğer….. olsaydı, ne olurdu?” sorusu, tamamen bir “Alman oyunu’’ haline geliyor. “Hiçbir şeyin tersi”ni ararken üretilen sahneler ve hikâyeler işte bu oyunu anlatıyor. Kurt Drawert’in içinde yaşadığımız toplumsal koşullara bakış açısı ironik olduğu ölçüde hedef odaklı. Birçok slogan haline gelmiş söz de onun esprili diline yenik düşüyor: ’Domuzlar!” “Kim?” “Hepsi’,’ ”Yok artık’’‚’’Neredeyse hepsi’’ ’Bırak şimdi kıvırmayı!..”

Sibel Arslan Yeşilay’ın dilimize aktardığı oyunu Evren Erler (Pit), Gökhan Bozkurt (Harry), Murat Engiz (Lehmann I), Halil Babür (Lehmann II) okuyor.

Biletler Kumbaracı50 gişesinden temin edilebilecek.

Kumbaracı50: Kumbaracı Yokuşu, No: 50 Kat: 2, Beyoğlu

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.