"YOKSA DESPOTLUK İKTİDARIN DOĞASI MI? …."

0

Tiyatro Pera 2014 Kasım ayında W.Shakespeare’in “Kısasa Kısas”

Oyunuyla Perde Açıyor!

 

“Yoksa despotluk iktidarın doğası mı?…”

 

W.Shakespeare’in 450.doğum yıldönümü kapsamında sahnelenecek olan “Kısas Kısas” 14 Kasım’da prömiyer yapacak. Nesrin Kazankaya’nın çevirip yönettiği “Kısasa Kısas” ın dramaturgisi Şafak Eruyar’a, yönetmen yardımcılığı Zeynep Özden’e, kostüm Fatma Öztürk’e, Dekor Hüseyin Çamur ve Tolga Gündoğdu’ya ait. Oyunda görev alan sanatçılar: Uğur Aslan, Nesrin Kazankaya, Emre Çakman, Gamze İpek, Can Yılmaz, Erdinç Anaz, Başak Meşe, Volkan Aktan, Zeynep Özden, Bahar Karaoğlu, Oğuz İşçi.

Kentte yükselen adi suçlar ve ahlaki çöküş Dük’ün yönetimini tehdit etmektedir. Dük, keskin bir ahlak politikasıyla durumu düzeltme görevini, yeğeni ve vekili Angelo’ya verir. Sert ve otoriter bir yönetici olan Angelo, uykuya yatırılmış yasaları devreye sokar. İlk kurban da kentin soylularından, evlilik öncesi ilişkisi yüzünden yakalanıp idama mahkum edilen Claudio’dur. Claudio’nun kız kardeşi İsabella, ağabeyinin affedilmesi için Angelo’ya gider. Yasaları acımasızca uygulayan Angelo’nun arzularıyla çelişen ilkeleri sarsıntıya uğrar. İsabella ise iffetiyle sınanacaktır. Bu arada Dük kimlik değiştirerek iktidarın icraatını ve halkın yeni yönetime olan tepkisini gizlice denetlemektedir.

Oyunda siyasal iktidarın el değiştirmesiyle toplumsal düzende hızlı, sert ve baskıcı dönüşümler yaşanır ve toplum ahlakı yeniden düzenlenir. Yasaların yeniden yorumlanması, doğal ve insani olan tüm istekleri ölümcül birer suça dönüştürür. Toplum, ahlak, siyasal erk ve yasalar üçgeninde otoriter bir rejimle yeniden dizayn edilir. Komedi ve trajedinin iç içe geçtiği oyunda adalet, suç, merhamet, ahlak gibi kavramlar çevresinde, “Yasalar insan için mi devlet için mi vardır?” olgusu sorgulanır.

Tiyatro Pera 2014 Kasım Oyun Programı

 

14 Kasım Cuma           Saat 20.00       “Kısasa Kısas” Prömiyer

15 Kasım Cumartesi    Saat 20.00       “Kısasa Kısas

16 Kasım Pazar           Saat 18.30       “Kısasa Kısas

18 Kasım Salı              Saat 20.30       “Ah Smyrna’m Güzel İzmir’im”  -Caddebostan Kültür Merkezi

21 Kasım Cuma           Saat 20.00       “Kısasa Kısas

22 Kasım Cumartesi    Saat 20.00       “Kısasa Kısas

23 Kasım Pazar           Saat 18.30       “Kısasa Kısas

28 Kasım Cuma          Saat 20.00       “Ah Smyrna’m Güzel İzmir’im

29 Kasım Cumartesi   Saat 20.00       “Ah Smyrna’m Güzel İzmir’im

30 Kasım Pazar          Saat 18.30       “Ah Smyrna’m Güzel İzmir’im

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.