TİYATRO PERA YEDİ OYUNLA SEYİRCİ KARŞISINDA

0

On yılı geride bırakan Tiyatro Pera bir repertuar tiyatrosu olarak 2014-2015 mevsiminde seyirciye yedi oyun sunacak. Tiyatro Pera, Shakespeare’in 450. doğum yıldönümünde yazarın iki oyununu sahneliyor: ‘Kısasa Kısas’ ve ‘Venedik Taciri’. Sezonun ilk yarısının repertuarında iki yeni oyunun yanı sıra geçen sezondan beş oyun yer alıyor.

Shakespeare’in ‘Kısas Kısas’ı Kasım ayında izleyicisi karşısında olacak. Nesrin Kazankaya’nın çevirip yönettiği ‘Kısasa Kısas’ın dramaturgisi Şafak Eruyar’a, yönetmen yardımcılığı Zeynep Özden’e, kostüm Fatma Öztürk’e, dekor Hüseyin Çamur ve Tolga Gündoğdu’ya ait. Oyunda görev alan sanatçılar: Uğur Aslan, Emre Çakman, Nesrin Kazankaya, Can Yılmaz, Gamze İpek, Erdinç Anaz, Volkan Aktan, Başak Meşe, Zeynep Özden, Bahar Karaoğlu.

Ülkemizde yaşananlarla ilginç paralelliklerin görülebileceği oyunda siyasal iktidarın el değiştirmesiyle toplumsal düzende yaşanan hızlı, sert ve baskıcı dönüşümler sahneye taşınır. Yeni iktidar, çöküş içinde olan toplum ahlakını yeniden düzenler. Uykuda olan yasaların uyandırılmasıyla doğal ve insani olan tüm istekler ölümcül birer suça dönüşür. Toplumsal ahlak, siyasal erk ve yasalar üçgeninde toplum otoriter bir rejimle yeniden dizayn edilir. Komedi ve trajedinin iç içe geçtiği oyunda adalet, suç, merhamet, ahlak gibi kavramların çevresinde, “Yasalar insan için mi devlet için mi var?” olgusu sorgulanmaktadır.

Nesrin Kazankaya’nın yazıp yönettiği ‘Annem Oğlum ve Ben’ Aralık ayında izleyicileriyle buluşacak. Oyunda olaylar, bir ailenin üç kuşak üyelerinin bir arada yaşadığı bir yılbaşı arifesinde gelişir. Anneanne Ahsen dört evlilik geçirmiş yaşam enerjisi yüksek bir Nişantaşılı kadındır. Kızı Handan dul ve oğlundan başka bir yaşamı olmayan mutsuz bir kadındır. Oğul ve torun Bülent ise Asperger sendromlu (Otizm’in bir türü) sosyal ilişkileri zayıf, eve kapanmış genç bir delikanlıdır. Üç farklı kimliğin uzlaşmaz zorunlu birliktelikleri, zaman zaman çatışmaları da beraberinde getirir. Geçmişin unutulmak istenen anıları, kırık yaşam öyküleri ve psikolojik sorunlar bir yılbaşı akşamını kaosa döndürür.

Tiyatro Pera’da, önceki sezonlardan beş oyun da repertuarda yer alacak: ‘İki Oyun Bir Ülke: Hesap Benden – Cumhuriyet İstasyonu’, ‘Akdeniz(Müzikal)’, ‘Ah Smyrna’m Güzel İzmir’im’, ‘Venedik Taciri’, ‘Kazaen (Beyoğlu’nda Çarpışmalar)’.

Beş sezondur kapalı gişe oynayan ‘Venedik Taciri’ hem gördüğü ilgi hem de Shakespeare’in 450. doğum yıldönümü nedeniyle yeniden sahnede.

indir (2)indir

Akdeniz’ adlı müzikal oyunda, Fazıl Hüsnü Dağlarca’dan, Fikret Demirağ’a, Lorca’dan, Nazım Hikmet’e uzanan şiirler, şarkılar ve öykülerle; Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Yugoslavya, Yunanistan, Kıbrıs, Türkiye ülkelerinden seçilmiş aşk, özlem, eğlence, faşizm ve direniş temalarında seyirci şiirli, danslı, müzikli bir yolculuğa çıkarılıyor. Birbirinden bağımsız, tek perdelik iki oyun ‘İki Oyun Bir Ülke: Hesap Benden – Cumhuriyet İstasyonu’. Gerçek olaylardan karanlık hayallere uzanan bu iki oyunla, totaliter sistem eleştirel sorgulanmakta. 1923 yılında İzmir’de yaşanan Mübadele trajedilerinden bir kesit: ‘Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im’. Daha sonraki yıllarda da yaşanacak olan trajedilerin açtığı yaraları sahneye taşıyor: Köklü bir geleneğe sahip, zengin bir Rum ailesi mübadele yasası gereği  İzmir’den göç hazırlığı içindedirler. Yıllardır  bir aile gibi bir arada yaşayan Türk yardımcıları da, bu göçün hüzünlü tanıklarıdır. ‘Kazaen (Beyoğlu’nda Çarpışmalar)’ da günümüz Beyoğlu’ndan sahnelerle insan manzaraları sunuyor. Çeşitli mekânlarda kazaen karşılaşan insanların, birbirlerini yaşamlarını etkilemeleri ve yeni başlangıçlara evrilmeleri traji-komik bir bakış açısıyla sahneye taşınıyor. Dört oyunu da Nesrin Kazankaya yazıp yönetiyor..

www.dirensanat.com

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.