İSTANBUL MODERN’DE HAFTA SONUNDA CANLANDIRANLAR FESTİVALİ

0

İstanbul Modern Sinema, 24 ve 25 Mayıs günleri D-Smart ve Canlandıranlar Derneği’nin işbirliği ile Canlandıranlar Festivali’nin ikincisine ev sahipliği yapıyor.

“Yüzden fazla film yüzde yüz animasyon” sloganıyla yola çıkan festivalin İtalyan ağırlıklı programında İtalyan çağdaş animasyon seçkisinin yanı sıra; Annecy, O!plaView gibi ünlü uluslararası festivallerden seçkiler ve Türkiye’den canlandırmalar da yer alıyor. Aktivist, çevreci ve hayvan hakları savunucusu Frederic Back’in anısına; sanatçının filmlerinden oluşan bir seçkinin de yer alacağı festivalde, animasyonun çağdaş sanattaki yerinin tartışılacağı bir panel de düzenlenecek.

Festivalin bu yılki onur konuğu ise 2013’te 70. Venedik Film Festivali’nde ‘Mutluluk Sanatı (L’arte della felicità)’ ile övgü toplayan yönetmen Alessandro Rak. Mutluluk Sanatı; hayat ve gerçeklik gibi kavramlar üzerine kafa yoran, Uzakdoğu felsefeleri ile Batılı bireysel çelişkiler arasında gidip gelen ve canlandırmanın ciddi yetişkin dertlerini, insanın anlam arayışını dinamik bir anlatımla konu edebileceğini kanıtlayan yeni bir örnek. İtalyan animasyon sinemasının genç yönetmenlerinden Alessandro Rak;  25 Mayıs Pazar saat 17:00’de filminin gösteriminin ardından İtalyan animasyon sineması ve son filmi üzerine konuşacak.

unnamed

Önemli uluslararası festivallerinden hazırlanan Festivaller Seçkisi bölümünde Fransa’nın 50 yılı aşkın geçmişi olan Uluslararası Annecy Animasyon Film Festivali’nden Ab OvoBilinçaltı ŞifresiÇünkü Ben Bir KızımFeralİhlal,Nehrin EtrafındaTavşan ve GeyikÜçgen AşkıZafer Kahramanı filmleri ile; İtalya’nın en büyük 3D animasyon festivali VIEWFest’ten Anti-Fransız, Tıraş OlYarasalar filmleri yer alıyor. Festivalde geçen yıl Montreal’de kansere yenik düşerek 89 yaşında hayata gözlerini yuman, hem çizimleriyle hem de kısa canlandırma filmleriyle dünya çapında kazandığı pek çok ödül bulunan Kanadalı sanatçı Frédéric Back’in (1924-2013) için özel bir bölüme yer veriliyor. İki bölümlük İtalya Seçkisi’nde ise bir araya getirdikleri İtalyan animasyon sanatçılarının filmlerini uluslararası platforma taşıma konusunda çalışan canlandırma sineması uzmanı Paola Bristot ile kompozitör, ses-müzik tasarımcısı ve animasyon film yapımcısı Andrea Martignoni’nin seçtikleri filmler gösterilecek.

unnamed (2)

www.dirensanat.com

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.