FENER VE BALAT’TA TİYATRO PARKURU: NEREYE?

0

Schering Stiftung ve MitOst Derneği’nin ‘kultur-im-dialog.moe’ proje yarışmasında geçen yıl birinci olan ‘Nereye?’ projesi Şule Ateş tarafından düzenlenmesi planlanan açıKalan@Balat projesi kapsamında geliştirilerek 24 Mayıs’ta gerçekleştiriliyor.

Nereye?’ İstanbul’un Fener ve Balat semtlerinde yaşanan göç ve terkedişlerin ardında bıraktıkları izlerin peşinden giden tiyatral bir soruşturma. 20‘inci yüzyılın ilk yarısına kadar İstanbul’un Ermeni, Rum ve Yahudi sâkinlerinin yerleştiği Fener ve Balat’ı ‘70’li yıllarda Karadeniz Bölgesi’nden gelenler, daha sonra da Kürtler ve Romanlar mesken edindi. Her geçen gün daha da çöken Fener ve Balat, hem mimari açıdan hem de göçlerle oluşan kültürel yapısıyla gizemli bir hâle bürünürken, bölge oradan oraya savrulan semt sakinlerinin travmatik şekilde yaşadıkları tecrübelerden dolayı hüzünlüdür. Günümüzde sosyal ve kültürel yaşam, kentsel dönüşüm projelerinin tehdidi altında. Her şeye rağmen nesiller boyu süregelmiş bu kozmopolit kültürün izlerine rastlamak hâlâ mümkün.

‘Nereye?’nin anlatıcıları günlük hayatın ustaları: Balat’ın son Ermeni sakini, Yoakimion Rum Kız Lisesi‘nin son öğrencilerinden biri, Balat Hanımeli Cafe’nin sâhibi, Yahudi huzurevinin yöneticisi… Anlatıcılarımızla yaptığımız söyleşilere dayanarak Fener ve Balat’ın tarihine onların gözünden bakmak istiyoruz. Anlatıcılarımız nereden gelmişler, nasıl yaşıyorlar? Nereye yerleştiler, bundan sonraki evleri neresi olacak? Bundan sonra bir yere gitmek zorunda kalsalar yanlarına neler alacaklar? Geriye neler bırakacaklar? “Nereye?” parkuru boyunca birbirinden farklı mekânlarda kahramanlarımızla karşı karşıya geleceksiniz. Onların anlatacağı hikâyeler, parkurun katedeceği yol ve görülecek mekânlar sayesinde yepyeni tecrübeler edineceksiniz.

Oyun: Büro Milk tiyatro grubu

Berlin konsept ve yönetmen: Çağla İlk – Silvina Der-Meguerditchian

Dramaturji: Paulina Papenfuß

Araştırma: Urszula Wozniak – Güleren Eren

Proje yürütücüsü: Çağla İlk

Proje asistanları: Zeynep Titizer – Güleren Eren

Film: Silvina Der-Meguerditchian

 

24 Mayıs 2014, Saat 14:00

Buluşma noktası: Cafe Hanımeli Akçin Sokak Balat No:3, Fener

Giriş ücretsiz.

Katılım için 23 Mayıs 2014 tarihine kadar buromilk@gmail.com’a e-mail atılması gerekiyor.

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.