TİYATRON'DAN SONU MUTLU BİTMEYEN BİR HİKAYE

0

Yeni bir Tiyatro topluluğu ‘TİYATRON’:

“Kurum tiyatrosuna yeni soluk getirmek amacı ile kurulan yeni tiyatroların da başa dönüp, karşı çıktıkları düzene ait olduklarını görmek bizi harekete geçiren etkenlerden biri oldu. Yeni metine, yazarlara, oyunculara, rejisörlere ve tiyatronun bir parçası olabilecek herhangi yeni ’’şeylere’’ olanak tanımak amacıyla kurulan bir tiyatro.”

“Bu Sonu Mutlu Biten Hikayelerden Biri Değil”, yaşanmış bir olaydan yola çıkarak, iletişim, iletişimsizlik, sosyal medya, yalnızlaşma sorunsallarını bir Z kuşağının gözünden gösteriyor.”

Derdi  olan metinleri  seviyoruz. Bu derdi en yeni ve en yaratıcı şekilde nasıl söyleriz .

Merve İleri ve Halil İbrahim Irklı konservatuvar yıllarından beri beraber tiyatro yapmayı kafalarına koymuşlar. Şu an devam eden İstanbul Devlet Tiyatroları’nda Michelangelo oyununda  beraber çalışıyorlar.  “BU SONU MUTLU BİTEN HİKAYELERDEN BİRİ DEĞİL”  oyununu yazdıktan sonra yapmamalarının imkansız olduğunu belirtiyorlar.  İlerleyen zamanda Milay Ezengin ve Eray Çakırer  Saydam Yeniay’ın katılımıyla Tiyatron’u kurdular.

MANŞET

Kadın Karakteri Merve İleri  oyunuyor. Rolü ilk okuduğunda heyecanlandığını provalar ilerledikçe bu karekterden nefret ettiğini söyledi.

“Kadın karakterini İbrahim ilk okuttuğunda çok sevdim. Yazma aşamasında ’’bunu sen oynasan ne güzel olurdu ’’ demişti. Proje gerçekleştiğinde ilk okuma provalarında  çok heyecanlandım. Ama oyunun bütününü sahiplenince, rolü çıkarmaya başlayınca  o kadından nefret ettim. Küfür ettim. Sonra arada buluştuk. Zaman zaman inatlaşsak da şu anda aramız iyi.”

Psikolog Karakteri  Milay Ezengin; oynadığı karekterin kendi varlığında bir bölünmeye sürüklediğini söylüyor.

Bu oyunda bir psikolog olarak, dinlemenin ve algılamanın yaptığım en zorlu iş olduğunu söyleyebilirim. Çünkü karşımdaki insanla, oyuncu kimliklerimizin ötesinde öyle mahrem ve hassas bir yerde buluşuyorduk ki, her bakışta, her konuşmada ve her sessizlikte ben kendi varlığımda hissettiğim bir bölünmeye sürükleniyordum. Ancak yardım isteyenin ve yardım edenin bir olduğunu hissettiğim yerlerde rahat nefes alma imkanı bulabiliyordum. Oyundaki rolümün bana hissettirdikleri, sakinlikle gayretin; merhametle soğukkanlılığın arasında bir yerlerde gizli…

7

 Çocuk Karakteri  oynayan aynı zamanda metin yazarlığını üstlenen  Halil İbrahim Irklı; Hem çok korktuğunu hemde çok heyecanlandığını söyledi.

“İlk yazma deneyimim. Yazarken ‘‘ ben bunu oynasam şöyle oynardım ’’ gibi düşüncelerim vardı. Ama oyun AltFest13’de jüri tarafından seçilip okuma tiyatrosu yapıldığında oyuncu olarak gerçekten çok heyecanlandım. Ve heyecanlandığım kadar da korktum. Provalarda karakterimi daha da sevdim. Zaten bir süre sonra kendi yazdığımdan çıkıp tamamen rejiye dahil oldum. Artık daha keyifli. “

 Saydam Yeniay oyunun yönetmeni daha önceden ilk defa yazılmış olan Michelangelo’yu İstanbul Devlet Tiyatroları’nda başarıyla sahneledi. Genç yazarların oyunlarını ilk defa sahneye koymaktan memnun. Tex’i ilk okuduğunda kendisine çarpıcı geldiğini ilk ve dış çatışmalardan oldukça etkilendiğini belirtiyor. ‘Bu   Sonu Mutlu Biten Hikayelerden Biri değil’  yönetmesindeki asıl etkenin :“Hikayenin  toplumun kanayan bir yarasına dokunması”

Başarılı ve tecrübeli bir kadroya sahip olan Tiyatron’un , henüz kendi salonları yok.  Oyunlarını Asmalı Mescit Sokağı’ında  Tiyatro Karakutu’ sahneliyorlar. Önümüzdeki sezonda salon edinme isteklerinin olduğunu söylediler.

 

TİYATRON KADROSU:

 

Yönetmen: Saydam Yeniay

 

SAYDAM YENİAY
SAYDAM YENİAY

 

(d. 24 Mart 1965) sinema, dizi ve tiyatro oyuncusudur. Hacettepe Üniversitesi, Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden 1988 yılında mezun olduktan sonra, Devlet Tiyatrolarında göreve başladı. İlk görev yeri Diyarbakır Devlet Tiyatrosu oldu ve Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nun kuruluş çalışmalarında oyuncu ve yönetmen olarak çalışmalar yaptı. Daha sonra İstanbul Devlet Tiyatrosu’na tayin oldu. Uzun yıllar Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sahne Sanatları ve Görüntü Sanatları Bölümü’nde rol dersi hocalığı yaptı. İstanbul Devlet Tiyatrolarında pek çok ödüle sahip olan Michelangelo ve Kurban adlı oyunları yönetti. Halen İstanbul Devlet Tiyatroları oyuncusu olup, çeşitli dizi ve filmlerde rol almaktadır. Başkent İletişim Bilimleri Akademisi’nde oyunculuk dersleri vermektedir.

 

 

Yazar, Oyuncu, Kurucu: Halil İbrahim Irklı

4795492857_e7773bb82f_z
HALİL İBRAHİM IRKLI

 

1989’da Manisa’da doğdu. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Ana Sanat Dalı Oyunculuk bölümüne girdi. Eğitimine devam ederken, Yarı Zamanlı Opera Bölümü sınavlarına girip kazandı. Erkan Petekkaya, Ayça Varlıer, Ahmet Mümtaz Taylan’ın kadrosunda olduğu 2 sezon süren Son Bahar dizisinde Faruk karakterini canlandırdı. 2010 yılında Galata Perform’un Yeni Metin Yeni Tiyatro kapsamında Özlem Özhabeş’in yönettiği Kabuk adlı oyunda rol aldı. Aynı sene The Club şirketinin yapımcılığını üstlendiği Baks Bani adlı sinema filminde başrollerden birini oynadı.  2011 yılında tiyatro bölümünden mezun olup İstanbul Devlet Tiyatroları’nda çalışmaya başladı. İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmalar Bölümü’nde Yüksek Lisans yapmakta ve İstanbul Devlet Tiyatroları’ndaki Michelangelo oyununda Genç Michelangelo rolünde görevine devam etmektedir.

 

 

Merve İleri

MERVE İLERİ
MERVE İLERİ

 

 

1986 yılında Mersin’de doğdu. 2006 yılında Kenter Tiyatrosu Oyunculuğun ABC’si sertifika programıyla tiyatro eğitimine başladı. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Ana Sanat Dalı Oyunculuk Bölümü’nü kazandı, 2012 yılında mezun oldu.  2010 yılında The Club şirketinin yapımcılığını üstlendiği Baks Bani filminde rol aldı. 2011 yılından beri İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda Michelangelo oyununda çalışmaktadır.

 

 

 

 

 

Milay Ezengin

 

MİLAY EZENGİN
MİLAY EZENGİN

 

 

 

1986 yılında Bursa’da doğdu. 2005’te İstanbul Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümünde okurken, 2007 senesinde İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümünü kazandı. Eğitiminin üçüncü senesinde, İngiltere’de bulunan Middlesex Univercity’de Performing Arts bölümünde bir dönem oyunculuk eğitimi aldı. 2012’de Mekan Artı sahnesinin ‘Şiddet Üçlemesi 1: Ayna’ isimli oyununda rol aldı. 2005 senesinden beri de çeşitli film, reklam, dizi, çizgi film ve belgesellerde seslendirme yapmaktadır.

 

 

 

www.dirensanat.com

sabit doğan 

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.