ŞAHİKA TEKAND’IN OYUNU KARANLIK KORKUSU SAHNEDE

0
Çağdaş hayatın dayatmalarıyla hafızasızlaştırılarak, hareketsizleştirilerek, evcilleştirilerek  küçük dünyaları içine hapsedilen günümüz insanının çaresiz ve umutsuz var olma çabası, en doğal insan hareketlerinden en soyut sonuca ulaşmayı hedefleyen bir sahneleme düzeni içinde anlatılıyor.
karanlik-korkusu-yeniden-sahnede-4408701_8348_oŞahika Tekand’ın geliştirdiği Performatif Sahneleme ve Oyunculuk Yöntemi açısından büyük önem taşıyan Karanlık Korkusu, ilk kez 16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelenmişti. 2009’da 0090 Festivali kapsamında sahnelendiği Brüksel, Antwerp ve Rotterdam’da büyük ilgi görmüş, sonrasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı ile Cultures France`in ortaklaşa yürüttükleri “Fransa`da Türk Mevsimi” kapsamında Paris’te Théâtre du Gymnase’de seyirciyle buluşmuştu. Oyun, her Pazartesi 21.00’de Studio Oyuncuları’nın kendi sahnesinde.
Karanlık Korkusu’nda, çağdaş hayatın dayatmalarıyla hafızasızlaştırılarak, hareketsizleştirilerek, evcilleştirilerek  küçük dünyaları içine hapsedilen günümüz insanının çaresiz ve umutsuz var olma çabası, en doğal insan hareketlerinden en soyut sonuca ulaşmayı hedefleyen bir sahneleme düzeni içinde anlatılıyor.
KARANLIK KORKUSU STUDIO OYUNCULARI
Yazan/Yöneten: Şahika Tekand
Dekor ve Kostüm Tasarımı: Esat Tekand
Işık Konsepti ve Tasarımı: Şahika Tekand
Ses Konsepti ve Tasarımı: Şahika Tekand
Oyunda kullanılan müzik örnekleri Zeynep Gedizlioğlu bestelerinden alınmıştır.
Yönetmen Yardımcıları: Ayşe Draz, Verda Habif
Oyuncular: Ahmet Sarıcan, Arda Kurşunoğlu, Hakan Turutoğlu, Ridade Tuncel Sarıcan, Selen Kartay, Tuluğ Ülgen
Müzik-Işık-Sinyal: Nilgün Kurtar, Özgür Özcan, Verda Habif
Oyun 21.00’de başlar, yaklaşık 1 saat sürer ve tek perdeliktir.
Bilet fiyatları: Tam 50 TL, indirimli 25 TL
Bilgi için: (0212) 246 77 25, 0534 012 60 01 www.studiooyunculari.com, www.biletix.com
STUDIO OYUNCULARI
Valikonağı Cad. Akkirmanlı Sok. 30/38 Nişantaşı – İstanbul
Karanlık Korkusu’na Dair
– Karanlıktan kaçarken ışığın içinde kör oluş…
– Her reddediş çabasının itaat edilmesi gereken bir komuta dönüşmesi…
– Her atılan adımın hemen ardından bunun sistem tarafından, sistemi işleten kurallardan biri haline getirilmesi…
– Olup biteni şimdiki zamanda (ve gerçek zamanda) yöneten ve giderek tanıdık olan ve bir süre sonra da onlarsız hareket dahi edilemeyen komutlar, kodlar, simgeler…
– Sistemin dili…
– Maruz kalış… öğreniş… dönüşüm…
 Yazar ve Yönetmenin Notlarından
– “Karanlık Korkusu” çağdaş insanın, sistemi işleten bir oyun taşına dönüşmesini, oyuncuların gerçek zamanda maruz kaldıkları ‘oyun’ kuralları ile şekillenen eğlenceli ama bir o kadar da zorlayıcı bir sahne aksiyonu içinde var olma mücadelesi verdikleri ve oyun alanının adeta bir simülasyon odasına dönüştüğü bir sahneleme düzeni içinde ifade eder.
– Oynanan oyunun ve kurallarının, gerçek zamanda öğrenilmesi süreci hem oyuncu hem de seyirci için eş zamanlı bir deneyim gerçekleştirir.
– Oyunun müziği, sahne aksiyonunun oluşum sürecine bağlı olarak kompoze edilmiş olmasına karşın, performans sırasında sahne aksiyonunu manipüle eder ve sahne aksiyonunun bizatihi kendisinin şimdiki zamandaki en temel varlık koşullarından biri haline gelir.
– Beş rol kişisi, aynı koşullarda farklı tepkiler vererek var olmaya çalışırlar.
– Beş oyun kişisinin monologları belli bir matris düzeninde iç içe geçer.
– Bu beş monoloğu hem simultane hem de süperpoze (hem yan yana hem de üst üste) var edecek şekilde örülmüş konuşma örgüsü, sistem içindeki çağdaş kentli insanı ifade eden bir tek ana karakterin monoloğunu oluşturur.
– Şahika Tekand’ın kendi yöntemine de ironik bir yaklaşım sergilediği Karanlık Korkusu, en doğal insan hareket ve tepkilerinden en soyut sonuca varmayı hedefleyen bir sahneleme düzeni içinde gerçekleşir.
STUDIO OYUNCULARI
Studio Oyuncuları Tiyatrosu, 1988 de Şahika Tekand ve Esat Tekand tarafından kuruldu. İlk günden bu yana sahnelediği oyunlarla dünyanın sayılı toplulukları arasına girmeyi başardı.
Dünyanın en önemli uluslararası festivallerinde sahne alan, gerçekleştirdiği gösterilerle uluslararası başarısını sürdüren ve her yıl biraz daha pekiştiren Studio Oyuncuları, 25. yılını kutladığı 2013-2014 sezonunda, özgün oyunlarıyla seyircinin karşısına çıkmaya devam ediyor.
Studio Oyuncuları
The Studio Players
Valikonağı Cad. Akkirman Sok.
30/38
İSTANBUL-TURKEY
Tel: (+90) (212) 246 77 25
Mobile: (+90) 534 012 60 01
Fax: (+90) (212) 224 00 28
www.studiooyunculari.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.